Osztrák-magyar jazzhétvége a Magyar Zene Házában!

2022.09.13. 12:26, srecorder

desandras.jpg

A négy éve Bécsben élő dobos-zeneszerző, Dés András kurátori hétvégéjén a magyar és az osztrák jazz között teremt kapcsolatot, és olyan formációkat állít színpadra a Magyar Zene Házában, amiket máshol nem lehet látni.

Dés András 2018-ban költözött családjával Bécsbe, és azóta aktív részese az osztrák jazzéletnek is. Saját zenekart is alapított (a Mash-t, Mahan Mirarab gitárossal és Vincent Pongrácz klarinétossal), de tagja az osztrák méhész/hegedűs, Johannes Dickbauer kvartettjének, a klasszikus kamarajazzt játszó J.D. Hive-nak is. Emellett itthon is sokat zenél, 2019-ben zajszimfóniát írt a közönség bevonásával a Magyar Zene Házának, 2020-ban a nagybányai erdőben rögzített a kvartettjével „a természet és a véletlen által írt” lemezt (Einschliesslich), mostanában pedig Szabó T. Annával közös irodalmi estjével járja az országot.

Az Osztrák-magyar kijazzelés azért született meg, mert Dés Andrást bosszantotta, hogy a bécsi és a budapesti jazzélet között a kis távolság ellenére sem jött létre aktív párbeszéd, és az általa megismert jobbnál-jobb bécsi, illetve budapesti zenész barátai mit sem tudnak egymásról, ezért amikor a Magyar Zene Háza felkérte kurátornak a szeptember 17-18-ai hétvégére, adta magát, hogy házigazdaként összehozza a két város szuperkreatív zenészeit. Az első nap eddig nem látott felállásokban játszanak együtt olyan csodálatos zenészek, mint itthonról Harcsa Veronika, Ávéd János, Fenyvesi Márton, Bacsó Kristóf és Lukács Miklós, a szomszédból pedig Lukas Koenig dobos, Clemens Sainitzer csellós, vagy Beate Wiesinger nagybőgős. „A 30-as, 40-es generációból válogattam, és olyan zenészekben gondolkodtam, akiktől nem áll távol a szabad improvizáció, de tisztában vannak a műfaj hagyományaival is, ami biztosítja az alapot a közös zenéléshez” – mesélt a válogatás szempontjairól a Papagenónak Dés András, aki a hasonlóságok helyett inkább a különbségeket tartja izgalmasnak a két ország jazzéletében.

„Az osztrák színtéren erős a Neue Musik hagyománya, míg a magyarban Bartók Béla és Kodály Zoltán hatása. Ausztriában, különösen Bécsben fantasztikus a kulturális sokszínűség: a világ minden pontjáról érkező zenészek élnek és zenélnek az osztrák fővárosban. A magyar és cigány népzenei hagyományok hatása viszont sok hazai zenész munkásságában felfedezhető. Azért is szorgalmazom nagyon, hogy ez a két izgalmas és erős színtér megismerje egymást, mert biztos vagyok benne, hogy sokat kaphatnak egymástól.”

desandraskuratori.jpg

Az Osztrák-magyar kijazzelés második napján András kalandfilmbe illő játékra invitál barátjával, Manu Domergue francia énekessel és mellofonjátékossal. Először 2021 szeptemberében, Advanced D&D néven adtak rendhagyó koncertet Párizsban, ami olyan volt, mint egy jazzszerepjáték: egzotikus városokba repültek, fenyegető ellenségekkel küzdöttek meg, amelybe a közönséget is bevonták és az improvizációnak is nagy teret hagytak. Jazzlabirintus címen ezt az előadást tervezték át a Magyar Zene Háza sokszínű tereire. „Útközben kalandokba bonyolódunk, zenészekkel találkozunk és bizonyos szituációkat interaktív zenei játékokkal oldunk meg” – mondta a programról Dés András, aki élete egyik legizgalmasabb feladatának nevezte a kurátori koncertműsor összeállítását.

További infók és jegyvásárlás a Magyar Zene Háza honlapján. Facebook-esemény errefelé.

Dés András-fotó: Georg Cizek-Graf

https://recorder.blog.hu/2022/09/13/osztrak-magyar_jazzhetvege_a_magyar_zene_hazaban
Osztrák-magyar jazzhétvége a Magyar Zene Házában!
süti beállítások módosítása