Szólóban jön a sötét folkzenék prédikátora, David Eugene Edwards a Magyar Zene Házába

2024.01.31. 13:44, srecorder

david-eugene-edwards.jpg

Első, a saját neve alatt megjelent szólólemezével lép fel április 18-án a Zene Házában a Wovenhand és a 16 Horsepower magyar népzenékért is rajongó frontembere.

David Eugene Edwards az amerikai furcsafolk, az altcountry, és a mindezekből kinőtt gitárzenék különc figurája, aki valahol a Nick Cave, a Biblia és a régi amerikai népzenék körülhatárolta térben játszik egészen példátlan zenét – mintha Cormac McCarthy prózája apokaliptikus, látomásos folkzeneként születne újjá. A coloradói prédikátor nagyapja mellett hallott, istenes zenéken felnőtt Edwards előbb a 16 Horsepower, majd a Wovenhand vezéralakjaként vált az amerikai zene meghatározó egyéniségévé.

Nekünk onnan is ismerős lehet, hogy rajong a magyar népzenéért, amit a Muzsikás Nem arról hajnallik, amerről hajnallott című lemezén keresztül ismert meg, sőt, később el is játszotta a Betyárnótát a Muzsikástól a 16 Horsepower Folklore című népzene-feldolgozós lemezére, majd a Szigeten és a Millenárison közösen is előadta a dalt velük (októberben egyik nagyhatású mestereként emlékezett meg Éri Péterről, amikor elhunyt a Muzsikás zenésze).

Edwards tehát szinte hazajár Magyarországra, koncertezett itt többször mindkét zenekarával, legutóbb az Einstürzende Neubauten kulcsfigurájával, Alexander Hacke-vel játszott az A38 Hajón. Mostani fellépése abban is különleges, hogy a saját neve alatt megjelent szólólemezével érkezik (a Wovenhand is az ő csöndesebb dalainak otthont adó szólólemeznek indult a 16 Horsepower leállása idején, aztán valami egész más lett belőle). A kevésbé ismert görög Hüakinthosz-mítoszt feldolgozó Hyacinthot nagyrészt egy bendzsón és egy nejlonhúros gitáron írta, és a kései Wovenhand-lemezek súlyos, élőben egészen mennydörgő rockhangzását csupaszabb, inább a korai Wovenhand dallamosabb megszólalására cserélte a baljós zenékben járatos, elsősorban Chelsea Wolfe mellől ismert Ben Chisholm producerrel.

Edwards jelenleg egy gitáros-billentyűs kíséretében turnézik, és az eddigi szólókoncertjein több Wovenhand- és 16 Horsepower-számot, plusz a Betyárnóta angol nyelvű átiratát, az Outlaw Songot is eljátszotta a Hyacinth szinte teljes anyaga mellett. Jegyvásárlás február elsejétől a Zene Háza honlapján.

David Eugene Edwards
Helyszín: Magyar Zene Háza
Időpont: 2024. április 18. 19.30-21.00
Belépő: 5500 Ft (early bird), 6000 Ft (normál)
Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2024/01/31/szoloban_jon_a_sotet_folkzenek_predikatora_david_eugene_edwards_a_magyar_zene_hazaba
Szólóban jön a sötét folkzenék prédikátora, David Eugene Edwards a Magyar Zene Házába
süti beállítások módosítása