Tarkabarkacsata - Louis Cole Vs Jacob Collier

2022.09.12. 12:30, vferi

wide1_177.jpg

Kegyetlen mérkőzés következik, kedves olvasók! Jacob Collier és Louis Cole, a két kaleidoszkópagyú zenebarkács csap össze, több menetben, szubjektív szűrőn át. Vajon a mindkét előadóért rajongó cikkszerző döntetlenre hozza ki a küzdelmet, vagy kideríti, hogy az egyikük jobb? Ez a cikk először a Recorder magazin 93. számában jelent meg.

A KÉK SAROKBAN: LOUIS COLE

Los Angeles-i zenészcsaládba született kábé 1988-ban. 2009-ben alapította a Knower nevű zenekart Genevieve Artadival, akivel ebben a formációban négy lemezt jelentettek meg. 2018-tól sokáig inkognitóban maradva a Clown Core tagja. Szólóban három stúdiólemezt készített: Louis Cole (2010), 2 (2011) és Time (2018).

A PIROS SAROKBAN: JACOB COLLIER

Londoni zenészcsaládba született 1994-ben. Első anyagai 2012-ben jelentek meg a YouTube-on, amit később négy lemez követett: In My Room (2016), Jesse Vol. 1 (2018), Vol. 2 (2019) és Vol. 3 (2020).

Első kör: Quincy Jones

Cole (pontosabban a Knower) beugró helyet kapott a kezdőzenekarokat felkaroló Quincy Jones presents fellépéssorozaton, majd utána előadhatták P.Y.T.-feldolgozásukat a mester nappalijában. A P.Y.T. egyenlő esélyeket hozott a meccsben, hiszen Colliert, miután Quincy Jones az ő P.Y.T.-coverjét és Stevie Wonder-feldolgozásait is hallotta YouTube-on, leszerződtette. Collier azóta több eseményen zenélt az öregnek, ahogy Jones is rendszeresen mosolyog Collier házivideóiban. A Quincy-kört így Collier nyeri.

Kulcsdal: Jacob Collier - All Night Long

Második kör: Karanténvideó

A karantén, vírusügyi szempontból, mindannyiunkat megviselt, minden segítségre szükség volt. Collier a 2020-as dalával, az All I Need Jimmy Kimmel-show-féle változatával vigasztalt, amiben fürdőszobai hangokkal egészítette ki az év legromantikusabb számát. Cole-tól pedig egy 2018-as házikoncerten felvett F It Up kapott új sallert. Bár a vécépumpának adott cuppanós puszika és a fogkefével duettező, cukorfalat Mahalia majdnem elvinné a kört, de az efzámbói női modell-lábazatra egy váratlan pillanatban a nappaliba berobbanó húszfős fúvószenekar és a Karancs tűzhelyen tomboló billentyűs azzal a közösségi katarzissal gyógyított a nehéz hetekben, amitől mind el voltunk zárva. Louis Cole, köszönöm!

Kulcsdal: Louis Cole - F It Up (Home Sessions)

Harmadik kör: Badass-faktor

Collier lelkes, bevállalós, és egyaránt komolyan veszi őt Herbie Hancock, Steve Vai, Ty Dolla $ign, illetve gyakorlatilag bárki, akinek köze van a zenéhez, de menőségben azért Cole veri. Lehet, hogy több száz sávot is rögzít Collier egy-egy számban, de Cole az, aki saját két kezével 150 bpm-mel üti a harminckettedeket. Ő az, akinek házibulis verekedését dalban éneklik meg. A napszemüveg pedig egyértelműen csakis neki áll jól. Toitoi vécében és Trabantban bohócként szaxofonozik trash-hardcore-jazz-metált. Louis Cole egy badass.

Kulcsdal: Clown Core - Hell

Negyedik kör: Onesie

Cole rajongója a ruhadaraboknak, láthattuk őt villanyszerelőruhában, lila tigriscsíkosban, cipzáros, fluoreszkáló csontvázoverálban, a Clown Core-ban pedig szigorúan az alapoutfit része a BKV-kék vasalt egyberészes. Ez azonban a kanyarban sincs Collier dinoszauruszos vagy macifüles kezeslábasaihoz képest. Az outfitmeccset, pláne ha a felemás zoknikat, csíkoshoz bátran párosított pöttyös darabokat vesszük, vagy tarkabuja ruhatárának bátorságát, paraszthajszállal Collier nyeri.

Kulcsdal: Jacob Collier - All I Need (Kimmel Session)

Ötödik kör: Dalszöveg

Ki az, aki a folyószámlakivonat feletti egzisztenciális szorongásról szerez táncdalt? Vagy Ninjago-rajongó kölyköknek rappel koreográfiát, hogyan préseljék össze agyalapi mirigyüket? Tizenkétszer az F-betűs szót egy dalon belül? Világegyetemi értelemben vett pizzarajongó uptempo dubstep himnusz kinek a nevéhez köthető? Hát nem a tüskehajú kölyökhöz, a maga „pillangók a hasban”-szépelgésével. Louis Cole egyszerűen vágja, az van.

Kulcsdal: Louis Cole - Dance of Doom

Hatodik kör: Hang

Egy tenor popénekes élőben vagy üvölt, vagy vinnyog, nehéz nekik az élet, gondoljunk csak szegény Flipper Öcsire, akinek egyik se ment. Bár stúdióban Cole hangja viszi a produkciót, de őszintén, nem a hangjáért szeretjük. Jacob Collier baritonja ellenben tésztát keleszt, petefészket remegtet és csillagot terel a Tejúton. Hangterjedelme korlátlan, ezredmásodpercek alatt ugrik két oktávot, majd kis szekundumot, trillázik vagy bömböl. Nincs dolog, amit a hangszálakkal vagy hangszálakról nem tud Jacob Collier. 

Kulcsdal: Jacob Collier - Home is

Hetedik kör: Élőben

A legkeményebb rund. Mert bár Louis Cole koncertjei még egy halloweenjelmezbe öltöztetett brass band segítségével is kicsit soványnak tűnhetnek egy Jacob Collier live gig bujasága és emberfeletti fordulatszáma mellett (aki Ben Bloomberg digitális művész PhD-projektjeként egyedül is képes volt hangban és látványban szimfonikus méretűre loopolni magát), és hát a vokalista képességek terén is a fiatalabb versenyzőnk bizonyít, de Cole ezenkívül még több formációban is fellép. Legutóbb például Genevieve Artadi indie-jazz projektjét, az Expensive Magnetset kísérte Németországban, szerényen meghúzódva a jobb sarokban. Collier, ha színpadot lát, beteríti, akárki legyen mellette. A YouTube egyetlen igazi celeb halálmeccsről tud, amikor egy 2015-ös Los Angeles-i házibuliban Cole és Collier együtt adják elő az Eleanor Rigby-t. Bár a kamera szinte végig Colliert veszi, nem lehet nem ámulni Cole-on, ahogy mozog, követi és sajátjává teszi a számot. Erősen egyenlő viszonyok. 

Kulcsdal: Louis Cole, Jacob Collier - Eleanor Rigby

Nyolcadik kör: Partnerek

Jacob Collier és Mahalia, Coldplay, Lianne La Havas, Laura Mvula, Daniel Caesar, bárki. Lassan már mindenki énekelt vele. De ki az, akiről a legbolondabb basser, Thundercat dalt írt? Louis Cole nem teper, hogy a legnagyobbakkal dolgozhasson, de akivel zenél, az nem csak a legközelebbi Grammy-díjig tart ki mellette. 

Kulcsdal: Thundercat - I Love Louis Cole

Kilencedik kör: Közönség

A brit sráchoz képest Cole egy szerény, visszahúzódó fazon, és ami a közönségének összetartását illeti, Collier igazi millennial. Crowdfundinggal hozta össze lemezét, háromórás playvideókkal mutatja be, hogyan készíti dalait otthonában, koncertjein prédikál, tanít, énekeltet, tombol a nézőivel együtt, az #iharmu sorozatában rajongói videókat harmonizál meg fesztelenül, lazán.

Kulcsdal: Jacob Collier deconstructs a Stevie Wonder classic Sir Duke

Tizedik kör: Hangszer

Nem tehetem meg, hogy ne egyenlőre hozzam ki a meccset! Mert amennyire Collier hiperzseniális a billentyűkön, Cole a repedten pergő dobok istene. Nyilván mindketten elsőrangú zenészek Somló Tamás-i értelemben, triangulumtól a nagybőgőig, de amit Cole a Clown Core-ban lenyom a dobon, az nemhogy fitneszedzés, de fizikai képtelenség. Szerintem azok ott helyenként simán harminckettedek, amiket 140 bpm mellett üt. Collier pedig egy bebogyózott cickány fürgeségét meghazudtolva pereg végig a zongorán, miközben Herbie Hancock fejet hajt. 

Meccsünk itt véget ér, a pontozóbíró bizonyított elfogultsága ellenére köszöni figyelmüket.

szerző: Jóri Balázs

https://recorder.blog.hu/2022/09/12/tarkabarkacsata_louis_cole_vs_jacob_collier
Tarkabarkacsata - Louis Cole Vs Jacob Collier
süti beállítások módosítása