Botrányba keveredett a legnépszerűbb virtuális rapper, rögtön dobta a major kiadója

2022.08.29. 09:52, srecorder

fnmeka.jpg

Augusztusban nagykiadóhoz igazolt FN Meka, de két hét után dobták, mert „rájöttek”, hogy egy rasszista sztereotípia. A virtuális rapper mögött álló cég átverte a hangját kölcsönző valódi rappert is, és úgy tűnik, a hallgatókat is megtévesztette.

FN Mekát még 2019-ban alkotta meg videojátékok és közösségi médiás posztok elemzése alapján a kizárólag virtuális előadókat menedzselő cég, a Factory New. A dalait úgy szerezték, hogy egy mesterséges intelligencia slágerek tanulmányozása után javaslatot tett az akkordokra, a tempóra, a dallamra és a szövegre, majd a cég ebből összeállította a számot, amit aztán egy igazi rapper adott elő. FN Meka hatalmas sikert aratott, egy év alatt több, mint 10 millió követője lett a TikTokon, a Capitol Records pedig augusztus 14-én le is szerződtette. Ugyanezzel a lendülettel kihozták az első nagykiadós single-jét is, a Florida Watert a RICO-vádakkal épp letartóztatásban lévő Gunnával és a videojátékos Clix-szel. A dal producere Turbo volt, aki többek közt Travis Scott-tal, a Gunnával együtt letartóztatott Young Thuggal, és Lil Baby-vel is dolgozott már.

Bár virtuális NFT-zenekarokat, K-pop bandákat és digitális idolokat is szerződtettek már nagykiadók, a hír, amit a Capitol Records „az első MI-rapper szerződtetéseként” kommunikált, zeneipari szenzációként végigfutott a sajtón. Az alkotók büszkén hirdették, hogy FN Meka „a zene, a technológia és a videojátékos kultúra találkozása”, és csak egy kis szelete annak, ami majd később jön. Ami viszont tényleg jött, és nem is olyan sokára, az a botrány volt, ugyanis a neten hamar előásták FN Meka korábbi posztjait és dalait, amit aztán sokan problémásnak ítéltek a fekete sztereotípiák tömkelege, a gyakori niggerezés (a Florida Waterben is), és amiatt is, hogy viccet csinált a feketéket ért rendőri erőszakból. Azt is hamar kiderítették, hogy az FN Meka mögött álló csapatból mindössze a virtuális rapper hangját kölcsönző, anonim zenész fekete, így kulturális kisajátítással is vádolták a Factory New-t. FN Mekát jobb esetben paródiának, rosszabban pedig rasszista sztereotípiának tartották, a zenészaktivista csoport, az Industry Blackout pedig felszólította a kiadót, hogy dobja a „robotrappert”, és töröljék a hivatalos platformokról a dalait.

fnmekapolice.jpg

A Capitol pedig, hogy kibújjon a kellemetlen szituációból, úgy döntött, hogy hülyének tetteti magát. 24-én bejelentették, hogy azonnal megszakítják a kapcsolatot FN Mekával, a Florida Watert törölték a streaming-szolgáltatókról, és elnézést kértek a fekete közösségtől, amiért „nem tettek fel elég kérdést a mögötte lévő kreatív folyamatokról”. Másnap az FN Meka hangját adó houstoni rapper, Kyle The Hooligan is nyilvánosság elé állt azzal, hogy átverték, mert részesedést ígértek neki a projektből, de végül ki nem fizették ki őt. Még 2019-ben kérte fel a Factory New társalapítója, Brandon Le a projekthez, amikor még "fiatal, feltörekvő, független előadó volt", és próbált a zeneiparban érvényesülni, ezért jó ötletnek tűnt beszállni egy ilyen projektbe, de mivel tapasztalatlan volt, nem írt alá szerződést, és pénzt se kapott a munkájáért, pedig FN Meka imidzsét is az övéről mintázták. Ezért pedig beperli a céget.

Időközben pedig a Factory New másik vezetője, Anthony Martini is kiszállt a projektből, és azzal védekezett, hogy nem nézte át elég alaposan FN Meka korábbi posztjait és számait (a Florida Waterrel együtt négy van neki), a rasszizmus/kulturális kisajátítás vádjára pedig úgy reagált, hogy FN Meka tulajdonképpen egy fekete rapper alkotása, úgyhogy pontosabb lenne AR-előadónak (augmented reality = kiterjesztett valóság) hívni, mint mesterséges intelligenciának. Kyle The Hooligan pedig azt állította, hogy bár a Florida Waterben már nem ő rappelt, FN Meka első három dalát ő írta egyedül és ő is adta elő (Internet, Moonwalkin’, Speed Demon).

Arról, hogy régóta léteznek virtuális sztárok, de a pandémia és a Minecraft-generáció vicces érdekességből komoly üzletté tette őket, itt írtunk bővebben.

https://recorder.blog.hu/2022/08/29/nagy_botranyba_keveredett_a_leghiresebb_virtualis_rapper_ki_is_dobta_a_kiadoja
Botrányba keveredett a legnépszerűbb virtuális rapper, rögtön dobta a major kiadója
süti beállítások módosítása