„Súlyos kor vár, de én még itt leszek” – Dalpremier! Subtones: Boltív

2022.08.17. 09:50, srecorder

subtones.jpg

Augusztus végén jelenik meg a Subtones jazz-funk-pop supergroup első teljesen magyar nyelvű lemeze, a Lángolj, amire Závada Péter és Szepesi Mátyás (Konyha) is írt szövegeket. Az album egyik kulcsdala a Boltív, amihez Budapest felett, az Egyetem térnél lévő Solid Sky Bárban forgattak live session videót, szeptember 3-án pedig élőben is bemutatják a teljes lemezanyagot a Várkert Bazárban.

Subicz Gábor trombitás sok zenekarban megfordult a PASO-tól az Erik Sumo Banden át a Modern Art Orchestráig; a Subtonest azért alapította 2019-ben azért, hogy megvalósítsa a saját zenei ötleteit. A nyolctagú felállás Jónás Vera és Kiss Flóra érkezésével vált véglegessé, akik a vokálisabb formák irányába terelték a hangzást. Nagyon sokfajta elemből tevődik össze a zenénk, sokféle színpadon megfordulunk, tévéstúdiótól a jazzklubokon át a dübörgő fesztiválokig. Én azt érzem, hogy mindenhol megállja a helyét a muzsikánk. A Lángolj magyar dalszövegeivel a közönséghez szeretnénk közelebb kerülni. Úgy érzem, hogy itthoni környezetben az angol szöveg kicsit elbújás, maszkviselés. A saját anyanyelvünkön sokkal instantabb a hatás, közvetlenül repül a dal a hallgató fülébe” – mondja a Subtones zenekarvezetője, akik Nem segít más című számukkal a 2022-es A Dal című műsor döntőjében a második helyen végeztek.

A dal nagyon tömör forma, általában rövid dolgokból áll össze, gyorsan, hamar történik minden. Éppen ezért hallgatóként és íróként is nagyon izgat, amikor egy kicsit állandóságot, lassúságot, hosszúságot lehet felfedezni egy nótában. A Boltív zenei alapja évek óta hevert a fiókomban, és most beugrott, hogy ilyen szétterülő, hosszú hangokból álló dallamot kellene ráhúzni. Ez angolul nem probléma, mert rengeteg az egyszótagos szó, néhány szótaggal egész történeteket lehet elmesélni. Magyarul viszont nagyon komoly kihívás. Átküldtem Závada Petinek a demófelvételt, pár mondatot írtam arról neki, hogy szerintem miről szóljon (ebben az egész őrületes pusztulásban, ami egyre gyorsabban körülvesz minket, az egymásba kapaszkodás nyújthat megnyugvást), és másnapra ott volt a levélfiókomban a tökéletes szöveg.”

A Boltívet (a szintén a napokban debütált Te vagy a percben a nyugalom-mal együtt) élőben a Subtones lemezbemutató koncertjén hallhatjuk szeptember 3-án a Várkert Bazárban. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Subtones a Facebookon.

fotó: Bodnár Márton

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/08/17/dalpremier_subtones_boltiv
„Súlyos kor vár, de én még itt leszek” – Dalpremier! Subtones: Boltív
süti beállítások módosítása