Újjáalakult a Pulp, jövőre koncerteznek

2022.07.26. 10:48, srecorder

pulp.jpg

Jarvis Cocker az önéletrajzi könyvének bemutatóján jelentette be, hogy jövőre újra színpadra áll a tíz éve inaktív britpop-zenekar. Talán nem függetlenül attól, hogy 2023-ban ünnepli majd 25. születésnapját a This Is Hardcore.

A kilencvenes évek egyik legfontosabb zenekara, a sheffieldi Pulp 2002-ben oszlott fel (a Szigetet is érintő búcsúturné után), hogy aztán közel évtizedes hallgatást követően, 2011-ben (a Szigetet megint érintő) turnéval alakuljon újjá. Az 1995-ös Different Class klasszikus, hattagú felállása nem maradt sokáig együtt, utolsó koncertjüket 2012 végén adták, és bár Cocker elmondása szerint új zenéken is elkezdtek dolgozni, a dalírás megfeneklett, mert végül csak egy korábban kiadatlan dalt, az addig csak demóként létező After You-t fejezték be.

2020-ban tökéletes turnénak és a Pulp-sztori méltó lezárásának nevezte azt a körutat, amin „meggyőzően és autentikusan” játszották el a számaikat. „Emlékszem, amikor elkezdtünk próbálni azokra a koncertekre, elég boldog voltam, mert 14 éves korom óta a Pulpban játszottam, és sokáig senki le se szart minket. Akkoriban úgy érezhettem, hogy elpazaroltam az életemet a rock ’n’ rollra, vagy valami ilyesmi. Nem igazán hallgatom a zenéimet, miután elkészülnek, szóval amikor újra meghallgattam a régi dalokat, kellemesen meglepődtem, hogy még mindig megállják a helyüket. Azt gondoltam, talán akkor mégsem vesztegettem el a fiatalságomat. Még mindig szeretem azokat a dalokat, de ennek részben az is az oka, hogy nem játszom őket minden este” – mondta Cocker, akivel valószínűleg Szűcs Krisztián is egyetértene, ő ugyanis a Pulpét nevezte a legjobban öregedő britpop-életműnek.

Cocker persze azt is elismerte, hogy mivel nem írtak új dalokat, a régieket pedig nem lehet örökké játszani, ezért az újjáalakulás pont arra a tökéletes turnéra szólt, nem pedig hosszú évekre. Viszont azóta megint eltelt annyi idő (úgy látszik, az énekesnek ez kábé egy évtizedet jelent), hogy újra hiányolni kezdje a Pulp-dalokat. Bár az Instagramon már belengette egy rejtélyes, a This Is Hardcore egyik sorára utaló poszttal, hogy mire is készül, Cocker végül a májusban megjelent önéletrajzi könyve, a Good Pop, Bad Pop egyik bemutatóján erősítette meg hallgatói kérdésre, hogy a Pulp jövőre újra koncertezni fog. További részleteket nem osztott meg az egyelőre csak pár koncertre szóló újjáalakulásról, de az 1998-as albumra tett utalás miatt valószínű, hogy a This Is Hardcore jubileuma fontos szerepet fog játszani az újabb reunion-turnén.

HATÁROZOTTAN TALÁN EGY STÍLUS – A BRITPOP VELŐS TÖRTÉNETE.

A Pulp pályaképét még 2011-ben, a második Szigetes koncertjük előtt rajzoltuk meg, akkor így láttuk a This Is Hardcore jelentőségét. „A Different Class utáni várakozásoknak köszönhetően a lemez az eladási listák élén nyitott, ám a lelkesedés hamar lelohadt, amint kiderült, a csapat hatodik stúdióalbuma egyben legsötétebb munkája is az 1987-es Freaks óta. A közel hetvenperces anyag, nyomasztó, súlyos hangképekből és még nyomasztóbb dalszövegekből tevődik össze: Jarvis félelemről és pánikról énekel, az egykor magabiztos lovag meghunyászkodva és megalázkodva tér vissza, és lényegében az egész világ iránti csalódásának ad hangot a hol kémfilmvonósokat (The Fear), hol nyugtalanító gitárzajt (Party Hard), hol éjsötét fúvósszekciót (This Is Hardcore) alkalmazó zenei körítésével. A sok eltántorító „negatívum” ellenére a dalok mindegyike mély, rendesen megírt, élvezhető darab, ráadásul az énekes morózus dalszövegeiből ismét doktori disszertációt lehetne írni. Bár a This Is Hardcore összegészében nem éri el a Different Class szintjét, nem sokkal marad el mögötte, s annak antitéziseként, negatív párjaként hibátlanul helytáll – ennek bizonyítékaként pedig, ha más nem is, de egy újabb Mercury-jelölés kitűnően szolgálhat.”

A Pulp 2011-es, tökéletes pohodás koncertjéről pedig itt írtunk.

Címkék: pulp jarvis cocker
https://recorder.blog.hu/2022/07/26/ujjaalakult_a_pulp_jovore_koncerteznek
Újjáalakult a Pulp, jövőre koncerteznek
süti beállítások módosítása