"Így is, úgy is jövünk" - Hundred Sins-interjú

2022.05.05. 15:58, vferi

wide7_11.jpg

Az utóbbi évek legmenőbb producere, a nyilvános helyeken mindig piros maszkot viselő, Hundred Sins néven ismert 23 éves Pócsi Botond csinált már slágert Beton.Hofival, Azahriah-val, ajsa.lunával és Lil Frakk-kal, de az első lemezén inkább kevésbé ismert közreműködőkkel dolgozott. Ma éjfél után egy perccel jelenik meg az Opera című album, amit május 14-én ütős koncerttel fog bemutatni az Akvárium Kis hallban. Ez az interjú először a Recorder magazin 93. számában jelent meg.

Különleges vagy a producerek között abban, hogy neked mindig fel van tüntetve a neved előadóként is. Ezt a kezdetektől fogva kikötötted?

Igen. Igazságtalannak tartottam mindig, hogy ki van emelve az énekes, a producer neve meg csak valahol a leírásban van ott legalul. Szerintem a végeredményt nagyon sokszor jobban meghatározza a producer, mint maga az énekes. 

Mikor találtad ki, hogy csinálni akarsz egy lemezt?

Év végén rendezgettem a mappákat, és rájöttem, hogy összegyűlt nyolc-tíz szám, ha erre még rágyúrok, bedobok pár extra featet, akkor lehet ebből album. Azt éreztem, most már ideje kijönni egy lemezzel. Amúgy pont azon a héten lesz tízéves az első számom, amikor megjelenik a lemez.

Miért Opera lett a címe?

Beírtam a Google-be, hogy “epic words”, és ez volt az egyik, ami kijött. Azért tetszett meg, mert egy olyan szó, ami mögé be lehet magyarázni dolgokat.

Direkt nem akartál sztárokat a lemezre?

Ez része volt a koncepciónak. Próbáltam nem ismert előadókat hívni, de így is becsúszott egy Azahriah meg egy Miller Dávid. Szerintem sokkal érdekesebb teljesen új előadókkal dolgozni, akiket még nem hallottunk százszor.

wide8_9.jpg
Az Opera című lemez borítója

 

Miért nincs rajta Beton.Hofi?

Nem tudom, így jött ki a lépés. Cserébe én rajta vagyok kétszer az ő lemezén, a Playbánián.

A dalszövegek mennyire tükrözik a te elképzeléseidet?

Semennyire, azokat mindig száz százalékban rábízom az előadóra. 

Te miért nem énekelsz rajta?

Az egy későbbi trükk lesz, amit majd bedobok, hogy én amúgy tudok énekelni is.

wide1_142.jpg
Hundred Sins | Fotó: Valami Hektor (Recorder)

 

Kikkel szeretnél együtt zenélni a legjobban?

A number one az Дeva. De szívesen zenélnék együtt az Analog Balatonnal és a Carson Comával is, vagy akár csak Giorgióval. Ja, és Dzsúdló Marcival is. De ami késik, nem múlik.

Melyiket tartod a legjobban sikerült dalodnak?

Nekem a Zárószám a kedvencem. Szégyen, nem szégyen, de azért nem raktam ki tavaly az éves Spotify-statisztikámat, mert az volt rajta az első. Rengetegszer meghallgattam.

Szerintem a Legszebb lány a legjobb.

Azt is nagyon szeretem, de plusz tíz BPM-et még elbírt volna. Annyira vontatott, hogy mire eljut oda, hogy valami érdekes történne, addigra már továbblépnek az emberek.

Hogyan jutottál arra, hogy kell egy maszk?

Szeretném, ha sokan ismernék a zenéimet, de nem szeretném, hogy egy felismerhető arc legyek, ha elmegyek egy szórakozóhelyre vagy a boltba. Utálnám, ha valaha feszélyezve kéne éreznem magam, mert egy “ismert ember” vagyok. Így senki nem tudja, hogy én vagyok az, és elengedhetem magam. Aztán lehet, hogy megunom jövőre, hogy nem kapok levegőt a színpadon, de még szeretném húzni egy kicsit.

Az első élő fellépéseidről milyen emlékeket őrzöl?

Kurvahangos volt a dob, és nem hallatszott a vokóderem, olyan volt, mintha a mikrofonba tátogtam volna. Az első három koncert nagyon rossz élmény volt, utána napokig ki sem mozdultam otthonról, azt éreztem, hogy lejárattam magamat. Viszont a legutóbbi Akvás bulira már összeszedtük magunkat, ott simán rá tudtam volna dobni még egy órát.

Mennyire vagy stréber a munkában?

Most az albumnál nagyon stréber vagyok, és még egy hónapig stréber is leszek. Amúgy tízszer annyit kéne dolgoznom, mint szoktam, de nem hagy a pesti éjszaka. Pár hete realizáltam, hogy sokkal érdekesebb lenne otthon maradni, és zenéket írni, ahelyett, hogy elmegyek elverni a pénzemet.

Mióta élsz meg csak a zenélésből?

Tavaly májusban mondtam fel. Addig arab influenszereknek vágtam YouTube- és TikTok-videókat. Egy idő után már átvettem a teljes social mediájukat, és én kommenteltem a nevükben. 

Milyen polgári munkáid voltak még?

Egyetlen egy volt csak: úszómester voltam. Úgy, hogy nem tudok úszni. Szerencsére írásbeli volt a vizsga.

wide4_49.jpg
Hundred Sins | Fotó: Valami Hektor (Recorder)

 

Mivel tudsz mostanában a legtöbb pénzt keresni?

Azokból a projektekből, amikhez nem adom a nevemet. Írok zenét reklámhoz, tévéműsorhoz, divatbemutatóhoz, most éppen főcímdalt egy filmhez. Ezek a melók általában baráti alapon jönnek.

Mi bosszant téged a legjobban a magyar zeneiparban?

Két generáció van most a magyar zeneiparban: a feltörekvők és a régi motorosok. Az idősebbek megpróbálnak mindent megtenni, hogy ők maradjanak a trónon, és kevesen fogadják el közülük, hogy eljött a generációváltás ideje. Ez ellen tenni nem lehet, mert így is, úgy is jövünk. Többet kéne foglalkozni az új arcokkal, belekezdeni valamilyen tehetséggondozásba.

Többet nézegeted a hallgatottsági statisztikákat, mint szeretnéd?

Azt teljesen elengedtem tavaly, nem érdekel, hogy hányan hallgatnak. Engem nyolc évig hallgattak úgy, hogy a legnézettebb zenémen is 3-400 lejátszás volt.

Milyen volt, amikor először hallgattak sokan?

Volt biztos pár nap, amikor sztárnak éreztem magam, de aztán ez el is szállt. Nem izgat, ha sokan hallgatnak.

Akkor mi hajt?

Voltak céljaim, hogy kikkel, meg hol, meg milyen koncerteket akarok, de ezeket is elengedtem már. Azt vettem észre, hogy ha kitűzök egy célt, és azt elérem, akkor nincs nagy eufória, hanem csak ott vagyok, és semmi extra. Az egyetlen, amit szeretnék, hogy ezt az új generációt jobban a mainstream közönség elé rakni, hogy mindenki lássa, hogy vannak tehetséges fiatalok, és már nem csak XY-nak kéne szólni a rádióból.

wide3_64.jpg
Hundred Sins | Fotó: Valami Hektor (Recorder)

 

Mi okozza a legnagyobb örömet a munkádban?

Két dolog. Az egyik, amikor összejövünk együtt zenélni haverokkal, és közben véletlenül születik egy szám. A másik pedig, hogy elmegyek valaki másnak a videoklipjének a forgatására, ahol semmi dolgom, csak láb alatt vagyok.

Szerinted kinek lesz először Magyarországról egy igazi nemzetközi slágere?

Ha mindenképpen kéne egy nevet mondani, akkor Azahriah az angol zenéivel, de akkor sem dől össze a világ, ha nem lesz magyar sláger. Alapból nem vagyok nagy híve az angol nyelvű magyar zenéknek. Szerintem nem szabad arra alapozni egy karriert, hogy engem majd külföldön fognak hallgatni. Miért hallgatnák meg külföldön, amikor ott van milliószor jobb változatban egy sokkal jobb zene? Itthonról nem kell álmodozni Amerikáról. Én ezért adok ki már csak magyar nyelvű zenéket.

Pedig egyszer volt egy japán nyelvű számod.

Van egy szoftver, ami nagyon jól tud generálni japán szöveget, kifejezetten énekre szokták használni, és azzal csináltam egy japán vokált. Beírtam a Google-be, hogy japán népdal, beraktam a szoftverbe, és megénekeltettem. Nyilván azt vártam, hogy milyen érdekes lesz, hogy egy magyar előadó japán énekessel csinál számot, de senkit nem érdekelt.

Milyen legyen a jövőd?

Úgy képzelem, hogy pár év múlva még sokkal többen fogják ismerni a Hundred Sins-projektet. Akkor még bepótolom azokat a feateket, amik kimaradtak, nyomok egy turnét az országban, majd egy nagy koncertet Pesten, és aztán viszontlátásra. Eltűnök mondjuk öt évre, teljesen csöndben maradok, és visszatérek egy albummal. Aztán megint eltűnök, de akkor már örökre. Nincs kedvem fölöslegesen húzni.

wide5_26.jpg
Hundred Sins | Fotó: Valami Hektor (Recorder)

 

És mit akarsz csinálni utána?

Kerítenék magamnak egy jó kis tanyát, odaköltöznék a cicámmal, vennék egy mosómedvét, egy rókát, egyéb kedves vadállatokat, lógatnám a lábam, zenei háttérmunkákat elvállalnék néha, és kiélvezném az utolsó éveket.

interjú: Varga Ferenc
fotó: Valami Hektor

Ennek a beszélgetésnek egy sokkal részletesebb változatát meghallgathatod A Nagy Évem podcast tizenkilencedik adásában.

https://recorder.blog.hu/2022/05/05/_igy_is_ugy_is_jovunk_hundred_sins-interju
"Így is, úgy is jövünk" - Hundred Sins-interjú
süti beállítások módosítása