„Buli van a városban, ott vagy minden árokban” – Magyarradar és dalpremier: Soviet Monday – TECHNO UTÁN

2022.05.01. 15:29, srecorder

sovietmonday2022.jpg

Már-már csaknekedkislányos humorral és hálószobazenekartól különösen szimpatikus energiával játssza a poszt-szovjet poszt-punkot a Soviet Monday, akik most egy (nem is olyan) éles kanyarral egy elektrós-sovietwave-es dallal jelentkeznek.

Mikor indult: 2020 nyarán.

Hol indult: Márton hetedik kerületi nappalijában, kovid-időszak lévén eleinte kizárólag itt gyűltünk össze, ahol laptopon rakosgattunk össze dalokat. Innen is respect Zolinak, aki 23-szor hallgatta meg egy nap, ahogy a Kirill refrénjét vettük fel.

Tagok, hangszerek: Bíró Milán – ének, basszus, royalblood-gitár; Kovács Márton – gitár, szinti; Mónus Marcell – dobok, ütőhangszerek.

Stílus: Általában poszt-punkot mondunk, mert most az divatos, de vannak benne alternatív rockosabb elemek is, meg egy kis noise.

Hatások: Eléggé inspirálnak a modern poszt-punk cuccok, legyen szó a tőlünk keletebbre dolgozó kollégákról (Buerak, Molchat Doma, Nürnberg, She Past Away), vagy az angolszász vonalról (IDLES, Kid Kapichi, Frank Carter…).

Kiadó: Kovács Records, most éppen a Liliom utcából. Amúgy viccen kívül bedroom projekt vagyunk, egyelőre nem is tervezünk szerződni.

Történet: Hatalmas sztori nincs, korábban mindhárman együtt zenéltünk a Warshowban, aztán amikor az feloszlott, összeültünk és elkezdtünk dalokat írni. Kiadtunk pár számot, debütáltunk a Fekete Zajon, játszottunk helyeken és most itt vagyunk.

Megjelenések: A TECHNO UTÁN-nal együtt eddig négy single jött ki, ebből három self-produced, egy pedig jól is szól. Fun fact, hogy egyáltalán nem követünk semmiféle linearitást, tehát a dalok nem írási sorrendben érkeznek, szóval ha bárki belelátna valamilyen utat, vagy előadói korszakot, sajnos 99%, hogy téved.

Küldetés: Szexivé tenni itthon a torz-kórusos gitárt.

Jövőkép: Nagyon nem terveztük túl, de az biztos, hogy nagyon szeretnénk Budapesten kívüli klubokban zenélni, bárhol az országban. Hívjatok bátran, és bár a mi tarifánk nem nyílt titok, sokkal olcsóbban megyünk, mint G.w.M.

Mellékprojektek: Marci dobol a Damarában is.

Szexepil: Kevés együttes játszik magyarul ebben a műfajban.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Áprilisban a Turbina nagytermében játszottunk a Foreign Resort előtt, az nem volt rossz.

Mi is ez a TECHNO UTÁN? Az új dal szövegileg és hangulatilag is egy Toldi bulis estéről hazafele utat ábrázolja. Alapvetően a felvételek során maradtunk a hálószoba-stúdiónál, keverésre viszont most Altsach Balázst kértük meg, akivel már dolgoztunk együtt, és most is különösen jó munkát végzett (itthon egyébként az Aviaryből lehet ismerős). Kezdetben ilyen klasszikusan kórusgitáros poszt-punknak indult, aztán ahogy játszottuk a próbákon, egyre több elektronikus elem került bele, plusz Balázs is belenyúlt itt-ott. A végleges formáját Csutorás Marci grafikájával nyerte el.

 

A TECHNO UTÁN elérhető a Spotify-on is, ahol az új dal mellé egy veretős playlistet is összeállított a zenekar („Sokáig nem adtuk a technót, aztán bekeveredtünk a Toldiba és megváltozott az életünk”), mutatjuk.

 

A Soviet Monday eddigi dalai, az ars poeticaszerű Kirill, a csavargyári szerelmi ballada GÉPÉSZ/LÁNY és a legbulisabb SOMOGY.

 

Soviet Monday a Facebookon.

fotó: Lengyel Alexandra

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/05/01/magyarradar_es_dalpremier_soviet_monday
„Buli van a városban, ott vagy minden árokban” – Magyarradar és dalpremier: Soviet Monday – TECHNO UTÁN
süti beállítások módosítása