Elektronikával fűszerezett kísérleti rock – Magyarradar: Aviary

2022.01.28. 09:27, srecorder

aviary.jpg

A sötét hangulatú, elektronikába mártott gitárzenekarok egyik legnagyobb ígérete itthon az Aviary, akiket mostanában olyan zenék inspirálnak, mint a black midi, a Fontaines D.C. vagy az újvonalas brit jazz. Az izgalmas, kiforrott hangzásvilággal játszó (a hangmérnökként és producerként Londonban dolgozó Altsach Balázst is a soraiban tudó) zenekar nemrég mutatta be új dalát (Old Estate), és mostanában kétszer is el lehet csípni őket élőben: ma este (január 28-án) a Turbina posztwave partyján, valamint február 12-én a Kikeltető záróbuliján, amelynek idei versenyén egészen a döntőig menetelt az Aviary.

Mikor indult: A zenekar kezdeti formációja már 2018-ban megalakult, több tagcsere után azonban a végleges felállás 2020-ra rögzült, ekkor debütáltunk a Spear című dalunkkal és klipünkkel.

Hol indult: Budapesten a Keleti Blokkban.

Tagok, hangszerek: Grész Renátó (ének, szinti), Schwartz Dániel (dob), Altsach Balázs (gitár), Puska Zoltán (gitár), Altsach Levente (basszus).

Stílus: Leginkább elektronikával fűszerezett kísérleti rockként szoktak hivatkozni ránk és ezzel ki is vagyunk békülve.

Hatások: A metáltól kezdve az újvonalas UK jazzig rengeteg mindent hallgatunk és van ránk hatással. Aktuálisan leginkább olyan előadók zenéjét fogyasztjuk, mint a Black Country, New Road, a black midi, a Fontaines D.C. és Thom Yorke szólóprojektje.

Kiadó: Nem vagyunk kiadóhoz szerződve, saját producálás és megjelenés alatt lát napvilágot minden anyagunk.

Történet: Alapítóként a dobosunk Dani és az egyik gitárosunk Balázs zenészkereső online apróhirdetésen keresztül ismerték meg egymást, a többiek ezután már haveri láncolatokon keresztül csapódtak a projekthez.

Megjelenések: Egy minifilmként összefüggő duplaklippel debütáltunk a Spear és Celestial névre hallgató dalainkkal, ezen kívül készült egy live session a Machu Picchu című dalunkra, legújabb számunk pedig január 28-án jelent meg Old Estate néven.

Küldetés: Rendszeresen koncertezni és addig csinálni a dolgot, amíg mi is élvezzük.

Jövőkép: Egybevág a küldetésünkkel.

Mellékprojektek: Énekesünknek Granato néven van egy fasza hyperpop projektje, ajánljuk szeretettel mindenkinek.

Szexepil: Svábok vagyunk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Nyáron felléphettünk a Fekete Zajon, az ország legfaszább fesztiválján, ezen felül pedig bejutottunk a 2021-es Kikeltető legjobb 8 előadója közé, aminek február 12-én lesz a záróbulija. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

a friss, elektrós Old Estate:


az idei kikeltetős koncert:


a Spear-Celestial duplaklipje:



fotó: Zwickl Pál

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

 

https://recorder.blog.hu/2022/01/28/magyarradar_aviary
Elektronikával fűszerezett kísérleti rock – Magyarradar: Aviary
süti beállítások módosítása