„Hol vagy otthon? Mindenhol, itt is, ott is?” – Albumpremier! Kiss Llászló: Vagy Sehol

2022.04.20. 10:37, srecorder

kissll4_kissllaszlo2.jpg

Első szólólemezével jelentkezik Kiss Llászló, az URH és az Európa Kiadó alapítótagja és egykori basszusgitárosa. Kiss több, kultikus dalt is írt az Európa Kiadó hőskorában (Elmentek a fiúk, A szem és a szájEz csak egy éjjel stb.), de a Vagy Sehol az első egész estés szerzői anyaga. Van rajta líra, punk, tangó, elmúlás, és az otthon véget nem érő keresése. A legendás Abbey Road Stúdióban maszterelt, többarcú, remek album itt, a Recorderen debütál.

Kiss Llászló több, mint 30 évig játszott az Európa Kiadóban, a közös zenélésnek 2012-ben szakadt vége. A basszusgitáros ekkor már régóta Ausztráliában élt, ahol 3D animátorként dolgozott, és az utána következő években egyre több saját dalt írt. Az ihletet az hozta meg, amikor vett egy gitárt. „Gitáron lehet dalokat írni, basszusgitáron nem igazán” – mondta erről egy interjúban. Dalötleteit a Freshfabrik gitárosával, Barabás Bélával együttműködésben kezdte el kidolgozni, akivel szintén Ausztráliában ismerkedett meg, amikor Béla kint turnézott a zenekarával; a szintén Ausztráliába költözött, Syrius-legenda Orszáczky Jackie-nél találkoztak, aki mindkettőjüknek atyai jóbarátja volt.

kissllaszlo-vagysehol.jpgA Sydney és Budapest között ingázó Kiss Llaci 2020-ban szervezett zenekart maga köré itthon a Kiss-Barabás duóra épülve, amelyhez először a klasszikus zongorista-zeneszerző Kerek Norbert és a BeriAry és a Pillangókban is megfordult Libertényi Péter „Pierre” dobos, később pedig a műfaj egyik legjobb basszusgitárosa, a Kistehénben is játszó Vajdovich Árpád csatlakozott. A szigorú ausztrál Covid-korlátozások miatt Laci az elmúlt másfél évet Magyarországon töltötte, és ezalatt a közösségi finanszírozásban készült debütalbum is összeállt.

„A Vagy Sehol arról a kettősségről szól, amit az az ember él meg, aki elhagyja a születési helyét, és máshol próbál otthont találni. És arról, hogy hogyan válik ez a dilemma egyre megoldhatatlanabbá, ahogy az idő múltával egyre kevesebb a jövő. A jövő, ami (és erről inkább az angol nyelvű dalok beszélnek) egy ponton egyszercsak sötétbe fordult, és azóta is csak egyre sötétebb” – mondta a (basszus)gitáros-dalszerző, aki a kétlaki élet dilemmái mellett az elmúlással is számot vetett lemezén. „Sok barátom ment el mostanában, és én is öregebb vagyok már, mint a szüleim valaha voltak. Ezért kicsit elébe mentem a búcsúzásnak. Nem volt ez koncepció, egyszerűen olyan szövegek születtek, mint amikor az ember számot vet az életével, és elmondja még, amit el akart, mielőtt lelép. Ha túlélem a dolgokat, és még mindig jönnek dalok, azok már talán vidámabbak lesznek” – mondta erről két éve. Ennek jegyében született az Európa Kiadó 2018-ban elhunyt dobosa, Magyar Péter ihlette Üzenet P.-től és az önbúcsúztató Hajó is.

llkiss_ph_riegerjohanna.jpgFotó: Rieger Johanna.

A lemezen angol és magyar nyelvű dalok váltják egymást; az angolok közéletiek, dühösek, a magyarok költőiek, balladisztikusak. („Ennek nyilván az az oka, hogy az angolom messze nem olyan mélységű, mint a magyarom.”) A Vagy Seholon a Kiss Llászló+4 zenészei mellett Farkas Róbert hegedűn és tangóharmonikán, Gábor Andor „UFO” ütőshangszereken, Simó Tamás effektbillentyűkön vendégeskedik, Kiss Éva Vera pedig vokálozik. A felvételeket a producer-hangmérnökként is dolgozó Barabás Béla készítette és keverte, a mastering az Abbey Road Stúdióban Geoff Pesche és Chris Wright munkája. A borítófotót az annak idején több Európa Kiadó-plakátot és -lemezborítót is tervező Kiss Llászló Broken Hillben, a Mad Max-filmek helyszínén készítette, az utómunkáért a lánya, Kiss Éva Vera felelt.

Az albumból – Magyarországon az elsők között – térhatású, Dolby ATMOS mix verzió is készül, és az album NFT-je is hamarosan kapható lesz. Fizikai megjelenés nem várható, mert Laci az elmondása szerint nem akarja szennyezni a környezetet műanyagtokokkal és nylonborítókkal, de kis példányszámú, egyedi borítóval készült bakelit a későbbiekben szóba jöhet, ha lesz rá elég érdeklődő. Addig is a Vagy Sehol elérhető minden nagyobb streaming-felületen.

A Kiss Llászló+4 zenekar legközelebb április 23-án, az Európa Kiadóval lép fel az A38-on (jegyekért katt ide, Facebook-esemény itt), lentebb pedig Laci egyesével is mesél a dalokról.

Kép

Egy dal, ami alig több, mint fél óra alatt született. Egy kép, rajta te, meg én. Te kilépsz belőle, én meg befelé szaladok el. A kép már üres, de ott van rajta minden. Én érted sírok, te meg értem. A Napon túl, a Holdon innen. Elkísér Barabás Béla gitárszólója.

Rain

„Tudod már, hogy vihar készül, eső fut végig az életen, / Minden cseppre emlékszel majd, mert minden cseppje félelem.” A szám arról szól, hogy a király nem figyel, és aki figyel, az nem a király. Az igazak sarokba szoríttatnak, és vadak kezén a világ.

Lesz ez még így se

Seress Rezső-szövegeket fordítottam angolra, és akkor írtam ennek a számnak az első versszakát. Az fogott meg a Seress-dalokban, ahogyan a világégés előszele megszólal bennük. Később Kamondy Ági kért egy dalt a készülő műsorába, így íródott meg a fennmaradó két versszak. Kerek Norbi tangótáncos, aki éveket foglalkozott Buenos Airesben tangóval, úgyhogy megkértem, hogy hangszerelje meg a dalt tangóra, és Farkas Robi, aki szintén sokat jár Argentínába tangóügyben, feljátszotta a szólamait tangóharmonikán és hegedűn. Ennél autentikusabb tangót Magyarországon valószínűleg nem találni.

Sleepwalkers

Az alvajárókról, akik haláltáncbemutatókra járnak a bevásárlóközpontokba, vagy épp testüregmotozásért állnak sorba a templomokban. A Mindenhatóról, aki megpróbálta, de nem jött össze neki. Arról, hogy minden úgy néz ki, hogy örökké fog tartani egészen addig, amíg hirtelen vége nem lesz.

Béke

Egyszer majd, ha hazaérsz végre, az öledbe ül, és megölel a béke. Csókold csak vissza, és ezt tedd el télre.

Üzenet P.-től

A P a címben a négy éve halott barátomat és zenésztársamat, Magyar Pétert takarja. Az ő utolsó óráiban ültem az ágyánál, amikor azt mondta: „Nézzétek, a Kiss Llaci jobban fél, mint én.” Ez a dal az ő üzenete, hogy ugyanis ne féljünk – legalábbis ne nagyon.

Hajó

Ez egy búcsúdal. Arról, amikor majd én leszek az égre festve. Farkas Róbert hegedül.

I'm Out

A 21. századi fasizmus szelleme jár táncot az elgyötört, mosdatlan rabszolgák szánnivaló látványára. Luxusbunkerek Új-Zélandon, rohamrendőrök divatbemutatója, K-pop kreatúrák felfújt ajkai. Én kiszálltam, megyek parkolót keresni a Marson. Te is dobd ki a TV-det az ablakon, és mondj fel a főnöködnek. A forradalom egy globális sztrájk.

Angyal vagy (vagy kismadár)

Ha a lelkedben felrepültél elég magasra, megláthatod, ahogy minden eggyé válik, és mindeggyé válik, hogy ami körülötted repked, az angyal-e, vagy kismadár. Müller Péter Sziámi szövege, Kerek Norbert zongoraszólója.

Vagy Sehol

Más csillagok más partokon. Más földrészeken más rímek, más nyelveken. Hol szeretsz? Hol zenélsz? Hol vagy otthon? Itthon itt, otthon ott. Mindenhol, itt is, ott is? Vagy sehol, se itt, se ott.

 

Kiss Llászló a Facebookon. Ez meg Laci honlapja.

headerfotó: Simara László

https://recorder.blog.hu/2022/04/20/albumpremier_kiss_llaszlo_vagy_sehol
„Hol vagy otthon? Mindenhol, itt is, ott is?” – Albumpremier! Kiss Llászló: Vagy Sehol
süti beállítások módosítása