A klasszikus indiai zene mesterei szombaton utoljára a Trafóban

2022.04.20. 20:25, srecorder

abhiseklahiri.jpg

Utolsó részéhez ért a Trafó klasszikus indiai zenei sorozata. Április 23-án a költői sarodjátékáról ismert Abhisek Lahirivel, valamint a tablás Partha Sarathi Mukherjee-vel búcsúzik bizonytalan időre a rendezvénysorozat.

Az annak idején csodagyereknek kikiáltott Abhisek Lahiri 11 évesen lépett fel először, azóta körbeturnézta a világot és folyamatosan csiszolta a sarod tudását. A sarod az indiai zene legnépszerűbb hangszere a szitár mellett, a rajta való játékot és a hozzá kapcsolódó filozófiát évtizedek alatt, szoros mester-tanítvány viszonyban sajátítják el az indiai zenészek. Abhisek Lahiri mestere, ahogy az indiai zenében gyakran szokás, édesapja volt (Pandit Alok Lahiri), de több más sarod iskola hatását is beépítette jellegzetes, költői játékstílusába.

Lahiri két zenésszel lép színpadra, Somdatta Chatterjee a leginkább a szitárhoz hasonlítható tamburán, Partha Sarathi Mukherjee pedig indiai dobon, azaz tablán játszik majd. Mukherjee a Benaras Gharana nagymesterének, Samta Prasadnak a tanítványa volt, aki gyakran bukkant fel bollywoodi filmekben is zenészként, és a róla szóló dokumentumfilmet vetítik le a koncert előtt, 19.15 órai kezdettel, magyar felirattal.

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-eseménye.

 

https://recorder.blog.hu/2022/04/20/a_klasszikus_indiai_zene_mesterei_szombaton_utoljara_jatszanak_a_trafoban
A klasszikus indiai zene mesterei szombaton utoljára a Trafóban
süti beállítások módosítása