Magyar nyelvű szólózenekart alapított a Fran Palermo frontembere, itt az első daluk

2022.03.31. 20:56, srecorder

henri-gonzo-papirsarkanyok.jpg

A Fran Palermo szólóban is aktív dalszerző-frontembere új, magyar nyelvű projektet indított útjára. A Henri Gonzo és a Papírsárkányok bemutatkozó kislemezdalát, a közel hétperces TV Hangyákat szürreális Tarkovszkij-hangulat és vonósok kísérik.

Henri már jó ideje érlelte magában a gondolatot, hogy magyar nyelven kezdjen el dalokat szerezni, aztán a 2020-ban megjelent, Fonogram-díjat nyert harmadik Fran Palermo-lemez befejezése után, a pandémiás időszakban, egy balatoni nyaraló teraszán fogalmazódott meg benne a Henri Gonzo és a Papírsárkányok nevű formáció ötlete. „Több nyelven is beszélek, mégis egészen új terep volt számomra a magyar nyelvű szöveg - először versmegzenésítésekkel és dalszövegek fordításával próbálkoztam, majd szép lassan elkezdtem összeírni a kis jegyzeteimet, amikből végül a saját, magyar nyelvű dalszövegeim álltak össze.”

„NE A CELLATÁRSUNKON VEZESSÜK LE A FESZÜLTSÉGET" – KARANTÉNINTERJÚNK HENRIVEL.

Ahogy a Fran Palermoval, úgy a Papírsárkányokkal is az egyedi hangokat keresi, ehhez pedig a klasszikus hangszerelés mellett több szokatlan, színpadon ritkán látott hangszert is használnak. A sokszínűséget vetíti előre a most megjelenő TV Hangyák című debütáló dal is, amit az utóbbi évek szürreális telei, az otthonlét, virrasztások vagy épp furcsa álmok, de főképp az inszomnia ihletett. „A dal egy későőszi vidéki házat fest le, amit köd és fák vesznek körül, az éjszaka árnyképei, Tarkovszkij-féle üresség, mégis eseménydúsnak tűnő éjszaka, ami a reggelbe lép át, amikor ébred az erdő és az autó. Vannak, akik felébrednek, és van, aki olyankor alszik csak el” - meséli a szám hátteréről Henri.

A TV Hangyák 2021 telén született, a felvételekhez pedig csatlakozott néhány zenész barátja is: Farkas Zazie zongorán, Issiaga Camara basszusgitáron, Gaál Dániel pedig csellón kíséri. A dal ugyan képet fest arról, milyen hangulatot várhatunk, de a zenekar ígérete szerint a jövőben további furcsa hangszerelésekkel és dinamikusabb dalokkal is jelentkeznek. A csapat első nagylemezét közösségi finanszírozással szeretné megjelentetni, itt tudjátok a projektet támogatni.

Henri Gonzo és a Papírsárkányok a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2022/03/31/magyar_nyelvu_szolozenekart_alapitott_a_fran_palermo_frontembere_itt_az_elso_daluk
Magyar nyelvű szólózenekart alapított a Fran Palermo frontembere, itt az első daluk
süti beállítások módosítása