51 év után új lemezt ad ki az MC5, igazi sztárparádé várható

2022.03.09. 21:52, srecorder

mc5.jpg

Wayne Kramer vezetésével újjáalakult és új stúdiólemezt ad ki minden punk- és garázsrockzenekar őse, az MC5. Az amerikai legenda lemezén az elmúlt évek turnéihoz hasonlóan rengeteg nagy név teszi tiszteletét, közreműködik a Rage Against The Machine-gitáros Tom Morello, az Alice In Chains-énekes William Duvall, a Rise Against-frontember Tim McIlrath és Kesha is.

waynekramer.jpgTíz éve, az MC5-basszusgitáros Michael Davis halálakor így méltattuk a féktelenül vad protopunk zenekar erényeit: „A punk és a hard rock egyik nagy előfutárának számító detroiti MC5 – az Iggy Pop vezette Stooges mellett – a korszak legvadabb zenekara volt, tagjai elképesztő mennyiségű kábítószert fogyasztottak, a radikális Fehér Párducok Pártot vezető John Sinclair menedzseri irányítása alatt polgárjogi tüntetéseken játszottak forradalmi hevülettel, és elsőként használták a motherfucker szót hivatalosan megjelent hanglemezen, az 1968-ban Halloween idején felvett Kick Out the Jams koncertalbumon, aminek 1969-es kiadását még két stúdiólemez is követte (Back In The USA – 1970, High Time – 1971) az 1972-es feloszlás előtt.

Az MC5 tagjai közül a mikrofonfrizurás énekes Rob Tyner hunyt el először 1991 szeptemberében, és előtte tisztelegve a zenekar 1992 februárjában összeállt egy emlékkoncertre, majd 1994-ben Fred "Sonic" Smith gitáros (Patti Smith férje) is meghalt. A három túlélő tag, a basszista Michael Davis, a gitáros-énekes Wayne Kramer és Dennis Thompson dobos 2003-ban állt össze újra egy londoni klubkoncerten, ahol az énekesi posztra olyanok ugrottak be vendégként, mint a Motörhead-vezér Lemmy, David Vanian (The Damned) vagy a The Cult-énekes Ian Astbury. A tagok nevének kezdőbetűivel megtoldott DKT/MC5 név alatt futó 2004-es világturnén olyanok tűntek fel a mikrofon mögött, mint Mark Arm (Mudhoney), Nicke Royale (The Hellacopters), Deniz Tek (Radio Birdman), Evan Dando (The Lemonheads) vagy a Bellrays énekesnője, Lisa Kekuala, de 2005-től Kremerék fix énekest kaptak a hajdani Dictators punkzenekarból ismert Handsome Dick Manitoba személyében – és egészen mostanáig, Davis haláláig ez számított a hivatalos MC5-felállásának.”

NYERS ERŐ: A PROTOPUNK HŐSEI.

Az MC5 azóta is megélt jó pár all-star turnéfelállást, Wayne Kramer 2018-ban a Soundgarden gitárosával (Kim Thayil), a King’s X basszusgitáros-énekesével (dUg Pinnick) és a Fugazi dobosával (Brendan Canty) ünnepelte a Kick Out the Jams 50 éves jubileumát, és a turné hozzánk is eljutott. Stúdiólemezt viszont az 1971-es High Time óta nem adtak ki, ezen változtat most Kramer, akit a Trump-elnökség „katasztrofális négy éve és egy pusztító járvány” vett rá arra, hogy az énekes Brad Brooksszal elkezdjen új zenéket írni.

Az októberre várható lemezbe már bele is lehet hallgatni egy rövid részlet erejéig, a Heavy Liftingben Tom Morello gitározik, aki együtt írta a dalt Kramerrel és Brooksszal, Paul McCartney dobosa, Abe Laboriel Jr. püföli a bőröket, és Brooks énekel. Kramer egy ’95-ös szólódalát, az Edge of the Switchblade-et is újragondolta az egyelőre cím nélküli lemezre, amiben pedig az Alice In Chains énekes-gitárosa, a májusban Budapesten szólóban is fellépő William Duvall vendégeskedik. A lemezen két számban játszik az MC5 klasszikus felállásának dobosa, Dennis Thompson, a producer pedig nem más, mint a Pink Floyd The Wall vagy Lou Reed Berlin című lemezén is dolgozó Bob Ezrin, aki a legutóbbi lemezén (Detroit Stories) az MC5 előtt is tisztelgő (Sister AnneAlice Coopernek is gyakori munkatársa.

Az újjáalakult MC5 turnézni is fog, a koncertfelállást Brooks mellett a Jane’s Addiction-dobos Stephen Perkins, Vicki Randle basszusgitáros és Stevie Salas gitáros alkotja, egyelőre csak pár amerikai dátumot jelentettek be, az első koncert stílusosan Detroitban lesz. „A véget nem érő turnézás során, különösen az elmúlt évtizedben, arra jöttem rá, hogy az MC5 zenéjére nagyobb szükség van, mint valaha” – magyarázta Kramer az újjáalakulás okait. Mi sem tudnánk vitatkozni vele.

 

mc5heavylifting.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/03/09/51_ev_utan_uj_lemezt_ad_ki_az_mc5_igazi_sztarparade_lesz_rajta
51 év után új lemezt ad ki az MC5, igazi sztárparádé várható
süti beállítások módosítása