40 élő lemez, amit hallanod kell, amíg élsz

2019.06.16. 15:27, Recorder.hu

rec072_elo_acdc.jpg

A koncertalbum az élő fellépések kevésbé izgalmas létezésmódja, de már középtávon sem engedheti meg magának egy sikeres zenekar sem, hogy ne rögzítsen és adjon ki élő felvételt. Néha mégis egy koncertlemez lesz mérföldkő vagy forradalmi hatású a zenekar történetében. Szigorúan szubjektív alapon összegyűjtöttük azokat, amelyek megfelelnek a fenti két kitételnek, vagy egyszerűen csak nem tudnak kikopni a lejátszónkból, mert imádjuk hallgatni őket. Éljen az élő! című fókusztémánk lemezajánlója a Recorder magazin 72. lapszámából.

acdclive_acdcalbum.jpgAC/DC
Live
(1992, ATCO Records)

Az 1991-es The Razors Edge turné egyes állomásain felvett koncertalbum a tökéletes kiadvány, ha csak egy AC/DC-koncertlemezt szeretne beszerezni az ember. Végtelen energiák és elképesztő hangulat végig. A duplalemezes verzió még ütősebb.

RL



blur_all_the_people_july_02.jpgBlur
All the People: Blur Live at Hyde Park

(Parlophone, 2009)

Kegyelmi pillanat volt 2009 júliusában az az este, amikor hosszú évek hiátusa után a Blur a Hyde Parkban játszott. Valószerűtlenül zseniális koncertet adtak, amit a mai napig jó újrahallgatni. Tökéletes, nagyívű, de mégsem teátrális szett – valahogy így kell visszatérni.

HM



david_bowie_live_1.jpgDavid Bowie
David Live

(1974, RCA)

A Ziggy és Aladdin perszónákat hátrahagyva 1974-ben Bowie már a Diamond Dogs lemezzel turnézott, akkor került rögzítésre első koncertalbuma is. Ez volt az első gigadíszletekkel épített turné, ahol a színpadi jelenlét legalább olyan fontos volt, mint a zene, az egyik nagy lépés az arénakoncertek történetében. A teljesebb élményért érdemes a 2005-ös kiadást keresni, amelyen több dal szerepel és helyes a dalsorrend.
RL


johnny_cash_at_folsom_prison.jpgJohnny Cash
At Folsom Prison
(1968, Columbia Records)

A drogelvonókból visszatérő Johnny Cash pályájának reneszánszát hozta el minden idők egyik legismertebb koncertalbuma, ami egyúttal a Man in Black-image építésének legfontosabb állomása is volt. A countryzene visszatért a néphez, a börtönökben megváltásról énekelhetett Cash. A börtönkoncert-sorozat első darabja nélkül nehéz megérteni Amerikát.

RGy

 

daft_punk_alive.jpgDaft Punk

Alive 2007
(2007, Virgin)

A Daft Punk 2006-os Coachella-fellépése mérföldkő: ekkor jött rá Amerika, hogy nahát, milyen jó az elektronikus zene, s lőn EDM-robbanás. Az ugyanezen a turnén felvett koncertalbum piramis nélkül is üt. A korai DP rajongóinak az Alive 1997 kötelező.

RA




miles_davies_my_funny_valentine.jpgMiles Davis

My Funny Valentine
(1965, Columbia)

A felvétel 1964. február 12-én készült New York lenyűgözően elegáns, akkor még Philharmonic Hall névre hallgató koncerttermében. A jótékonysági fellépés nagy mérföldkő volt a legtöbb zenész számára: izgalmukban a gyors daraboknál nem játszottak tökéletesen, így erre az albumra csak a lassabb tételek kerültek fel.  Végül a tempósabb dalok a következő évben jelentek meg a Four & More koncertalbumon, de az a lemez sokkal kisebb sikert aratott, mint elődje. Ez mondhatni a tökéletes jazz-koncertalbum. RL

foo_fighters_skin_and_bones_cdcov_220.jpgFoo Fighters
Skin and Bones

(2006, RCA / Roswell Records / Sony BMG)

Az In Your Honour című album egyik fele hangos, a másik inkább csendes, akusztikus. A zenekar a turnékat is így szervezte: volt zúzás és voltak unplugged-szerű estek. A koncertalbum az utóbbit örökítette meg egy nyolctagúra duzzasztott felállásban.

RL




jimi_hendrix_band_of_gypsys_album_1.jpgJimi Hendrix
Band of Gypsys

(1970, Polydor / Capitol)

A New York-i Fillmore East koncertteremben felvett koncert pár hónappal későbbi kiadása volt az utolsó Hendrix-album, ami a zenész életében megjelent. Másban meg az első volt: ez volt új zenekarának élő bemutatkozása. Funkrock a javából.

RL




kispal_es_a_borz_happy_borzday.jpgKispál és a Borz
Happy Borzday

(Polygram/Borz Invest, 1997)

A Bálnák, ki a partra után, de még a Holdfényexpressz előtt Lovasi Andrásék arra is szakítottak időt, hogy rendesen megünnepeljék a 10. születésnapjukat. A YouTube-on egyébként visszanézhető a teljes, háromórás, 44 számos koncert az Ez egy ilyen kor jóvoltából.

HM




kiss_alive_album_cover_1.jpgKiss
Alive!

(1975, Casablanca)

Egy koncertlemez, ami beindította a Kiss lemezeladásait. 1975-ben az együttes már túl volt első három stúdióalbumán, de az eladások nem tükrözték a Kiss népszerűségét. A rajongók mindig azt mondták nekik, hogy azért nem veszik a lemezeket, mert a zenekar nem olyan lehengerlő rajtuk, mint élőben. Adta magát egy koncertlemez készítése, ami be is váltotta a hozzáfűzött reményeket, vitték, mint a cukrot, aranylemez lett az Egyesült Államokban, és egyúttal megmentette kiadójukat, a Casablancát is. A dupla albumot sokan ma is a legjobb Kiss-lemeznek tartják, pedig húsznál jóval több albumot adtak ki. RGy

kisstadion_80_artwork.jpgKisstadion '80
(1980, Hungaroton/Pepita)

1980 nyarán indul turnéra a magyar poptörténet legfurább triója, az Omega, az Locomotiv GT és a Beatrice. Előbbi két zenekar történelmi kibékülése ez, a folyton betiltott Beatrice pedig elképesztően ironikus, provokatív és vicces műsort rak össze, miattuk kihagyhatatlan ez a koncertalbum, meg az Omega és LGT tagjai által közösen előadott Gyöngyhajú lány miatt. Ha cd-n keresed, érdemes a 2004-es remasterelt verziót hallgatni, arra bónuszként egy sor Beatrice-dal került még fel.

RGy


john_lennon_live_nyc.jpgJohn Lennon
Live in New York City

(1986, Parlophone / EMI / Capitol)

Az 1972. augusztus 30-án adott dupla Lennon/Ono-koncert volt az utolsó fellépés a zenész életében. A halála után megjelent albumról lehagyták Ono dalait, hogy egy Lennon-lemezt kreálhassanak. Állítólag az esti fellépés jobb volt, mint a kiadott délutáni.

RL




lgt_bucsukoncert.jpgLocomotiv GT
Búcsúkoncert

(1992, Aréna)

A Nyugati Pályaudvaron felvett anyag a főpróba és még három teltházas, egyenként kétszáz perces koncert kivonata. A legfontosabb koncertalbum a legnagyobb magyar popzenekarok egyikétől. Bár fura módon a búcsú után az LGT csaknem ugyanolyan sebességgel robogott tovább, mint addig, a rendszerváltás előtti korszakot lezáró lemez egyértelműen mérföldkő, mert a koncert sikere biztosította itthon a Locomotiv GT megkérdőjelezhetetlen sztárstátuszát a következő tíz évre is. Az elhangzó dalok pedig egytől-egyig a legnagyobb magyar slágerek közé tartoznak. RGy

mc5_kick_out_the_jams.jpg
MC5
Kick Out the Jams

(1969, Elektra)

A detroiti Grand Ballroomban két egymást követő koncerten rögzített album színtiszta lázadás, és rakenrol. Döntsd le a korlátaidat, élj úgy, ahogy szeretnél, ez 1968-ban (is) érvényes üzenet volt, de ezúttal nem a hippik megközelítéséből, hanem garázsrockos, protopunk kavalkáddal, zajos, durva és erőszakos megszólalással. Néhol alig befogadható, mégis behúz és nem ereszt.

RGy


metallica_s_m.jpgMetallica
S&M

(1999, Elektra / Vertigo)

A San Francisco-i Szimfonikus Zenekarral adott közös produkció mai napig a műfaj etalonjának számít. Az épp húsz éve rögzített felvétel felvonultatja az összes addigi fontos dalt, de még két újat is. Ez volt Jason Newsted utolsó Metallica-albuma.

RL




motorhead_no_sleep.jpgMotörhead
No Sleep ’Til Hammersmith

(1981, Bronze / Mercury)

Az 1980/1981-es turné különböző városaiban felvett anyagokból összevágott lemez a zenekar első csúcsát örökítette meg: a már öt éve aktív formáció kezdeti sikerei után egy olyan koncertlemezt adott ki, ami sokak számára példaértékű a mai napig. Ha meghallgatod,  megérted, hogy mi volt a New Wave a heavy metalban. Sallangmentes, punkos dalok amfetaminba áztatott, egyre gyorsuló ritmusban, nulla szarozás, csak rock and roll, ahogy az egyik rajongó megfogalmazta, ez az egyik legfontosabb album a Motörhead mítoszának épülésében. RL – RGy

nine_inch_nails_live.jpgNine Inch Nails
And All That Could Have Been

(2002, Nothing / Interscope)

A 2000-es Fragility-turné észak-amerikai állomásain rögzített koncertalbum tökéletes lenyomata a NIN akkori állapotának: már nem annyira vad a színpadi jelenlét, mint az első évtizedben, de Trent Reznor még mindig pokolian szenved a dalok közben.

RL




nirvana_unplugged.jpgNirvana
Unplugged in New York

(1994, DGC / Geffen)

Mindenkinek megvolt kazin, majd cédén. Nem lehet csak koncertalbumként tekinteni rá, mert egyszerűen több annál. A Nirvana 1993-ban felvett és Cobain halála után kiadott első albuma egészen mást jelenthetett novembertől a következő év áprilisáig. Most már csakis búcsúzásként tudjuk értelmezni. Annak viszont a legszebb: szinte slágermentes szett és remek feldolgozások. A 2007-ben megjelent dvd azért érdekes adalék, mert vágatlanul tartalmazza a koncertet, így több humoros jelenet is hallható a dalok között. RL

radiohead_live_at_astoria.jpgRadiohead
Live at Astoria

(EMI, 1995)

1994. május 27-én Thom Yorke és zenekara még bőven a The Bends megjelenése előtt is bebizonyította, hogy milyen masszív koncertprogrammal tud előállni élőben. Igaz, ezen a koncerten már nagyrészt a megjelenés előtt álló új lemezről játszottak: a 17 számos szett majdnem felét az új dalok teszik ki: a Fake Plastic Trees és a Street Spirit (Fade Out) című odahatós balladák vagy a gitárközpontú rockhimnuszok (My Iron Lung, Just). Egy ereje teljében lévő zenekar erős koncertje, pedig még csak ezek után jött a java.

HM

queen_live_budapest.jpgQueen
Hungarian Rhapsody – Live in Budapest
(2012, Island / Universal / Queen Productions)

Bár 1987-ben megjelent a hivatalos film, akkor klasszikus koncertalbum nem került kiadásra. A 2012-es digitális felújítás már hozott mindent: Blu-ray lemezt és dupla CD-t is. A leglegendásabb magyarországi koncertek egyike végre megkapta a kellő figyelmet.

RL





ramones_it_s_alive_cover.jpgRamones
It’s Alive

(1979, Sire)

Nincs nagy mozgástered a koncerteken, ha minimál rakenrolt játszol, az It’s Alive albummal a Ramones bemutatta az A verziót. Gyorsabban játszod a dalokat, így lesz belőle pörgős punkünnep, ami az autóban is jól szól a lejátszóban, és a házibulikban is hálás anyag. A Ramones poptörténeti szempontból is fontos, 1977-es londoni koncertjét rögzítették, ami az egyik előidézője volt a brit punkrobbanásnak, mintává tette a Ramones kinézetét és hangzását. Mivel mindent kicsivel gyorsabban játszanak rajta, a duplára simán ráfért 28 dal, minimál slágerdarálás sok-sok kedvenc számmal, forradalmi esemény forradalmi időkből. RGy

simon_garfunkel_concert_in_central_park.jpgSimon & Garfunkel
The Concert in Central Park

(1982, Warner)

A nyolcvanas évek elején rövid időre újra összeállt Paul Simon és Art Garfunkel több mint félmillió embert csábított a Central Parkba. Igazi társadalmi esemény volt a leghíresebb folkduó fellépése, a koncertet Ed Koch, New York polgármestere nyitotta meg, a legnagyobb slágerrel, a Mrs. Robinsonnal indult, és a The Sound of Silence volt a záródal. Akit nem a poposabb megszólalás hoz lázba, hanem a Simon & Garfunkel pszichedelikusabb, akusztikusabb soundjára kíváncsi, annak a Live 1969 koncertalbum lesz a kedvence. Azt 2008-ban válogatták össze a duó 1969-es amerikai turnéjának legjobban sikerült felvételeiből, és úgy érezheted, hogy a Mumford & Sons vagy például a Platon Karateev is az ő köpönyegükből bújt elő. RGy

talking_heads_stop_making_sense.jpgTalking Heads
Stop Making Sense

(1984, Sire/Warner)

Minden idők egyik legjobb koncertfilmjének albumverziója a nyolcvanas évek egyik legjobb koncertlemeze is lett. Az első dalt a kissé kényszeresen viselkedő David Byrne egy szál gitárral adja elő, és minden újabb számnál egy-egy zenésztárs csatlakozik hozzá. A művészi koncepció, az előadás színpadi elemei legalább olyan fontosak, mint a kiváló sessionzenészek bevonásával eljátszott dalok.

RGy


tankcsapda_eleven.jpgTankcsapda
Eleven

(1996, Magneoton)

Semmi allűr, csak nyers zúzás tizenegy dalon át. A zenekar első hat évéből merítő élő válogatás tíz saját számot és egy erős Nirvana-feldolgozást vonultat fel, melyek mindegyikét 1994-ben vagy 1995-ben játszotta el a Lukács-Cseresznye-Buzsik felállás.

RL




the-who-live-at-leeds-1.jpgThe Who
Live at Leeds 1970
(1970, Decca, MCA)

A koncerttörténelem első gitárszétverését produkáló Pete Townshend és a zenekar többi tagja is mindenképpen szeretett volna egy élő felvételt a Tommy albumról, de a turné egyetlen rögzített felvételét se találták jónak, ezért a Leeds-i Egyetemen lekötöttek egy fellépést csak azért, hogy végre úgy vegyék fel a dalokat, ahogy ők szeretnék. Az eredmény egy sokkal keményebb, szigorúbb hangzású anyag lett, mint az eredeti, ami egyébként is igaz volt a The Who koncertjeinek hangzására. A zenekar így nem csupán eljátszotta a dalokat, hanem újraértelmezte a stúdióalbumot, egy vele egyenrangúnak mondható felvétellel. RGy

Hallgasd még

 
A. E. Bizottság – Kalandra fel!!

(1983, Hungaroton-Start)

 Eric ClaptonUnplugged

(1992, Reprise, MTV)

 David BowieOutside in Budapest

(1998, Taboo Records)

 Bob Dylan – Before The Flood

(1974, Asylum)

 George Harrison with Eric Clapton and BandLive In Japan

(1992, Dark Horse)

 KraftwerkMinimum-Maximum

(2004, Kling Klang, EMI)

 Iggy and The StoogesMetallic 'KO

(1976, Skydog/Jungle)

 Marilyn Manson – The Last Tour on Earth

(1999, Nothing/Interscope)

 Oasis – Familiar To Millions

(2000, Big Brother)

 Portishead – Roseland NYC Live

(1998, Go! Discs)

Rage Against The Machine – Live at the Grand Olympic Auditorium

(2003, Epic)

 Red Hot Chili Peppers – Live at Slane Castle

(2003, Warner)

 Rolling Stones – Get Yer Ya-Ya's Out! The Rolling Stones in Concert

(1970, Decca)

 White Stripes – Under Great White Northern Lights

(2010, Third Man Records)

 Woodstock: Music from the Original Soundtrack and More

(1970, Cotillion)

 
Szerzők: Hó Márton, Kollár Bálint, Reszegi László, Réz György, Rónai András

 

https://recorder.blog.hu/2019/06/16/40_elo_lemez_amit_hallanod_kell_amig_elsz
40 élő lemez, amit hallanod kell, amíg élsz
süti beállítások módosítása