„Lebújunk a füvek közé, és ott lélegzünk reményt fel” – Lemezpremier! Eszelős meszelős: Erdősáv-dalok

2022.03.03. 14:17, srecorder

eszelos-meszelos-erdosavdalok.jpg

Milyen egy vidéki kortárs trubadúr? Na és a kiber-kórussal megszólaló, glitchgiccsel játszó, virtuális kamarazene? Vagy nevezzük egyszerűen csak kísérleti popnak? Ezekkel a műfajokkal és stílusmegjelölésekkel játszik az Eszelős meszelős új albuma, amit a Kovács Balázs szomszédjában fekvő erdősáv ihletett.

Bár a 2018-as, erősen politikus lemeze (Beast Of Orbanism) idején még csak tippeltünk rá, egy ideje tudjuk is, hogy az ellendi Eszelős meszelős projekt mögött Kovács Balázs (Xrc) hangművész, elektronikus zenész áll, a Hangfarm alkotótelep művészeti vezető-szervezője, a pécsi Dióbél Kiadó vezetője, valamint a PTE-MK Elektronikus Zenei Médiaművész szakvezetője. A projekt Balázs vidékre költözése idején kezdett körvonalazódni, „keresve azt a hangzásvilágot és karaktert, ami a magyar falu, a természetszeretet, a reménytelenség és kilátástalanság fogalmaiból ered, és ami véleménye szerint évszázadokon át meszelgette a magyar népzenét. Ebből csöpögött le ez a túlcsorduló, érzelgős és koszos hangzásvilág, ami az albumokon, videókon és élő fellépéseken megjelenik.”

spr24-kep1.jpgAz új, Erdősáv-dalok című lemezről így mesélt Balázs: „Ezen az albumon a szomszéd erdősáv által inspirált dalaimat gyűjtöttem össze, amiket annak környékén kezdtem el munka közben dúdolni, majd zenei szerkezetbe átültetni. Az Erdősáv-dalok elkészítése során megváltoztattam az eddigi alkotói hozzáállásomat. Továbbra is dúdulható-énekelhető dalokban gondolkodtam, de a korábbiakkal ellentétben nem egyszeri vagy rétegzett élő felvételeket készítettem, hanem többsávos, utólag szerkeszthető és finomhangolható hanganyagokat, így átalakultak a komponáltság lehetőségei, viszont szembesítettek is a rizikóval teli és egyszeri élő előadás elveszítésének veszélyével. Ezért éreztem különösen fontosnak organikusságuk megőrzését úgy, hogy a korábban is gyakori aszinkronitást, ill. az apróbb, véletlenszerű hibákat meghagytam. A hangzáshoz is új megoldásokat kerestem, így alakult meg a képzeletbeli kamarazenekarom, melynek tagjai a vokál (AlterEgo énekszintetizátor) alkotta kánon-kórus, mintázott és modellezett hangszerek (főleg Modelonia ill. a Sforzando fúvósai, a Colliding Comb Synth és a Spicy Guitar), valamint klasszikus hangszereim (Korg Poly 800 és Volca FM) szintetikus változatai.”

Az album mögé gondolt koncepció pedig így hangzik: „Az erdősávok ember-alkotta természeti képződmények általában olyan helyeken, ahol a szántóföldi művelés nem gazdaságos. Szerepük végülis az lenne, hogy a környező területeket védjék a víz- és széleróziótól, de valójában főleg élőhelyet biztosítanak az otthonukat vesztett erdei lényeknek, beleértve mindazon valós és nem-valós teremtményeket, amiket saját kertjeinkben, rendezett gazdasági területeinken nem igazán tűrünk meg. Az erdősávok tehát egyfajta civilizációs tudatalatti, de akár lelki-testi szemétlerakó feladatkört is hordozhatnak” – fejtegette Balázs.

A lemez szokás szerint a családi formátumban működő DiY kiadónál, a hazai kísérleti elektronikus zenéket gondozó Dióbélnél jelenik meg. Az eszelős meszelős családja annak idején spaklin jött ki, a Belső meló Pepsi/Coca/CoPsi/PepCa üveget ábrázoló pendrive-on, a mostanié ehhez képest szokványos fizikai formátumnak mondható, hiszen 10 db, szövegfüzettel ellátott és számozott 12" hanglemezen jelenik meg. Mondani sem kell, hogy mindegyik lemez más-más, a szerző által készített címkével van ellátva, és a lemez persze elérhető digitálisan is a nagyobb streaming-szolgáltatókon.

Az Erdősáv-dalokat ma, azaz március 3-án este Pécsen, a Szabadkikötőben tartott experimentális popzenei esten, majd március 12-én Budapesten, a Trafóban, az Exiles kiadó rendezvényén mutatja be Balázs, ahol fellép még Mike Nylons, noahstas, MA’AM, Splatter és esze_veszett is, jegyvásárlás, Fb-esemény.

Eszelős meszelős a Facebookon. Honlap.

Dióbél Kiadó a Facebookon. Honlap.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

https://recorder.blog.hu/2022/03/03/_lebujunk_a_fuvek_koze_es_ott_lelegzunk_remenyt_fel_lemezpremier_eszelos_meszelos_erdosav-dalok
„Lebújunk a füvek közé, és ott lélegzünk reményt fel” – Lemezpremier! Eszelős meszelős: Erdősáv-dalok
süti beállítások módosítása