Introspektív ambient – Lemezpremier! Obwigszyh: Shards

2022.12.12. 08:59, srecorder

obwigszyh_shards_header_1.jpg

A techno, az ambient és a kísérleti elektronika között mozgó Lőrinczi Áron, azaz Obwigszyh (ejtsd: obvigszi) új lemezével visszatér a debütalbumát is megjelentető EXILES kiadóhoz, hogy a Shardson gyászmunkáról és trauma-feldolgozásról meséljen.

Áron Pécsett tanult az elektronikus zenei médiaművészet szakon, DJ és producer, a Műhely techno zenei közösség és kiadó társalapítója. Szerzői albuma, a personal data 2020-ban debütált az EXILES-nál: „ami ebből kijött, az egy sokszínű album, egymást váltó technósabb és ambientesebb számokkal, mindkét világnak jócskán a kísérletezőbb – és ha nem is mindig, de gyakran a sötétebb – oldaláról” – írtuk a karantén alatt lemezről. Obwigszyh ezt követően megjelent a dán Fallen Metropolis és a holland Ötomo címkéken is, most pedig visszatér a magyar experimentális zenei kiadóhoz, hogy trauma-feldolgozásról és gyászmunkáról meséljen. A hatszámos Shards részletgazdag sound designja miatt tekinthető a personal data szellemi örökösének, ugyanakkor egy érettebb anyag, (még inkább) introspektív hallgatást vár el tőlünk. A klimaktikus ötödik számig türelmesen építkező ambient a Relikvia c. tételben törik szó szerint szilánkokra, hogy a Zöldülben teljesen megszűnjön.

„A Shards különböző technikával és platformon készült. Számos felvétel történt az Apotome nevű online, generatív zenei weboldallal, melyek Moog DFAM szekvenciákkal és Abletonban szerkesztett patternekkel lettek összedolgozva” – mondta Áron a lemez munkálatairól. A borítót Tóth Márton festette digitálisan, albumbemutató pedig december 17-én a Kőbánya-MÁV-telepi Kisboldogasszony-templomban lesz Szigetvári Andrea (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) és Prell elektroakusztikus zeneszerzők társaságában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

A hallgatáshoz érdemes Áron csatolt sorait is olvasni: „I don't want any kitsch. I got tired. I don't even want to dance. I feel weightless. I don't want to focus on any unnecessary stimuli. I want to exclude everything, while listening to the elementary sounds filtering in from the outside world. I want to lie down on the ground and watch the plants around me slowly grow out of the ground and wrap around my body, covering me. And then return to where I came from. Where we all vibrate as one.”

 

Obwigszyh a Facebookon. EXILES a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/12/12/lemezpremier_obwigszyh_shards
Introspektív ambient – Lemezpremier! Obwigszyh: Shards
süti beállítások módosítása