„Gazsi újdadaista rapper, nem kuruzsló” – Klippremier! Lapos Föld: Szél

2022.02.24. 13:11, srecorder

laposfold.jpg

pHLaT a magyar underground hiphop filozofikus hagyományának talán legjobb mai folytatója, Gazsi Rap Show pedig a műfaj legrokonszenvesebb kívülállója, akitől szintén nem állnak távol a nagyon egyedi nagy gondolatok” – dicsértük tavalyi kritikánkban a Lapos Földet. A képzőművész-rapper Szőke Gáspár és a Doktor Monotonként és pHLaT-ként is ismert mulató azték, azaz Osváth Sándor duója rögtön duplalemezzel indította a pályáját, aminek két része négy év eltéréssel jelent meg (mindkettőnek a Recorderen volt a premiere, a másodiké tavaly ősszel). Az L.M.I.: Felülnézet nyitószáma, a Szél most egy „újdadaista” klipet is kapott.

Gazsi: „A Szél az új anyag kezdődala. Még a Rootsban tartott lemezbemutató után kerestek meg a srácok, hogy szívesen forgatnának nekünk klipet. Andris, a rendező, Anissza, aki most a sminkes és a polaroid fotós szerepét töltötte be, Zoli, aki a technikai és a képi beállítási dolgokban segédkezett, az osztályomba jártak, tavaly végeztek a Kisképzőben. Tomi jelenleg is az iskola tanulója, ő a mozgó grafikai elemekért és a vágásért felel. Adta magát, hogyha már ennyi a kisképzős kötődés, hogy a suliban, a fotószak műtermében forgassuk a vázát a klipnek, illetve a műtermemben a másik felét. A koncepcióban teljes szabad kezet kaptak a srácok, hiszem, hogy jobb az alkotómunka, hogyha az alkotók szabadon mozoghatnak.”

Sanyi: „Az LMI-anyag elsőként (másodikként? az biztos, hogy az Őselem és a Szél az első kettő) megszületett dala volt a Szél, ami a rappek felvétele után egy kiszintezetlen, soha végig nem gondolt, vállalhatatlan hangzással bíró verzióban állt évekig a gépemen. Csak mikor 2020-ban ráfordultam végre a második lemez és lényegében a teljes anyag gatyába rázásához, akkor nyerte el végre az őt megillető hangzást, hogy aztán jól oda is biggyesszük nyitásnak a Felülnézet elejére.”

„ITT VESSZÜK FEL A ZENÉKET, ÉS ÉN ITT ALSZOM" – PHLAT SANYI-INTERJÚ.

Gyenes Andris: „A klipben megpróbáltunk Gazsi szavaival élve valami egészen újdadaistát csinálni. A kék night vision részeket például egy 2000-es évekbeli Sony kamerával vettük fel mini dv kazettára. Így a kellékekkel és a többi rész képi világával együtt kapott az egész egy ilyen retro-futurisztikus megjelenést. Nagyon élveztük a közös munkát, főleg mert Gazsit már 6 éve ismerjük, így nagyon családias hangulatban tudtunk együtt dolgozni. A klipet szinte teljesen a Kisképzőben forgattuk le, beleértve azt a fotóműtermet, ahol előtte 5 évig tanultam, úgyhogy ilyen szempontból hazai pályán dolgozhattunk. Végig egy hullámhosszon volt az egész csapat, hatalmas öröm volt ezen a klipen dolgozni.”

Mezei Tomi: „Így született: régebbre nyúló ismeretség, egy olaszországi kirándulás és a lemezbemutató. Már a forgatás kezdete előtt voltak előttünk tiszta képek a klipet illetően, így a koncepció is könnyen megszületett a szövegnek hála. Ezen kívül Gazsi és Sanyi — a sztárok — eddigi munkássága, valamint stílusuk volt hatással a snittek egymásutánjára, az animációk hogyanjára. Nem csak a Lapos Földnek, de nekünk is az első forgatás-klip duónk volt, szóval tartogatott meglepetéseket az a két nap. Persze minden akadályt küszöböltünk és laza hangulatban tudott eltelni. Úgy gondolom, nem ez volt az utolsó közös mutatvány.”

„EGY KICSIT MAGAM IS KÜKLOPSZ VAGYOK” – GAZSI RAP SHOW.

Nagy Zoli: „Hatalmas élmény volt részt venni ezen a forgatáson. Nagyon jó hangulat uralkodott és ezt kifejezetten nehéz is volt vissza adni a fotókon. Arra törekedtem, hogy ne csak az alkotófolyamat egyes fázisait kapjam le, hanem a zenének és az atmoszférának is helyet szorítsak a képsíkban. Örülök, hogy kivehettem a részem a klip elkészültéből. Annak meg még inkább, hogy kipróbálhattam magam kézdublőrként is. Azt hiszem, ez egy új karrier kezdete lehet.”

Lapos Föld a Facebookon és az Instán.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/02/24/klippremier_lapos_fold_szel
„Gazsi újdadaista rapper, nem kuruzsló” – Klippremier! Lapos Föld: Szél
süti beállítások módosítása