Album- és klippremier! Lapos Föld: LMI (Alulnézet) / Bennem az ördög

2017.01.22. 18:00, Frontrecorder

laposfold2.jpg

A képzőművész-rapper Szőke Gáspár több mint két éve jelentkezett utoljára önálló Gazsi Rap Show-albummal, ezt követően, 2014 legvégén kiadott egy közös EP-t az elfolyós beatekre szakosodott RobotDeckkel, legújabb kollaboratív projektjében pedig a rapper-beatmaker Phlat a partnere. Lapos Föld néven futó együttműködésük olyan termékenynek bizonyult, hogy bemutatkozó anyaguk két albumot tesz ki, az LMI - Lételméleti Metarealista Iskola - első fele itt hallható először, plusz egy új klip is jár hozzá vizuális kísérőnek. Az emberiség és a világegyetem létének kérdéseit, a valóság érzékelését szellemes szóképekben, közérthetően - ugyan nem mindig lájtosan, viszont sokszor egyedi humorral - boncolgató filozofikus szövegek és a filózós bólogatásra késztető döcögősen henye friss beatek nagyon is kerek egészet alkotnak, íme elsőként a Lapos Föld Alulnézete.

lfcover.jpgGazsinak már a 2016-os újévi fogadalmai között szerepelt egy album Phlat-tel (aki tavaly a Mulató Aztékok teljes jogú tagjává lépett elő, valamint szerepelt a Slow Village EP-jén és a hazai színteret szondázó első Cosmic Dust-válogatáson is, egyebek közt). Időközben viszont annyi közös számuk született, hogy ezeket nem egy, hanem két albumon adják közre idén, új név alatt, ezzel is jelezve kollaborációjuk komolyságát. A Lapos Föld gyökerei egyébként másfél évvel ezelőttig nyúlnak vissza, Gazsi és Phlat 2015 nyarán talált egymásra, RobotDecken keresztül. "Phlat Sanyival a RobotDecknél külön-külön - azóta is  - készülő EP-inknek köszönhetően találkoztam"  - eleveníti fel Gazsi. "Pont úgy jött ki, hogy egyszerre voltunk Decknél, dumáltunk, és kitaláltuk, hogy csináljunk közös számot egymás EP-ire. Aztán nem sokkal később átmentem Sanyihoz a közös számok miatt, akkor mutatott még alapokat. Több is megtetszett, és még aznap felvettünk két számot, plusz rögtön megállapodtunk még egy alapban legközelebbre. A következő alkalommal a kiválasztott alapon túl nekimentünk még egynek, tehát aznap is könnyen született még két track, és nagyjából máris összejött egy rövidebb EP."  De itt nem álltak meg, annyira belelendültek a közös munkába, hogy tél végére már nagyjából tíz számnál tartottak. Pörögtek tovább - közben egy ponton bekapcsolódott a Mulató Aztékok két alapítója, Tink és emekajji is  -, jött 2016 és készültek sorra az újabb dalok, bőven túl a normál albumnyi mennyiségen. "Már tizennyolcnál jártunk, és arra jutottunk, hogy ezt ésszerűbb két nagylemezre bontani, ez lett végül az LMI, azaz Lételméleti Metarealista Iskola, amelynek első része az Alulnézet, a második, a Felülnézet. Az albumcím Phlat egyik szövegéből jött, ami jól tükrözi, hogy milyen témákat boncolgatunk, az alcímek pedig természetesen a Lapos Föld névből" - árulja el Gazsi.

A Felülnézet várhatóan kora tavasszal érkezik (ezzel együtt az LMI teljes anyaga megjelenik fizikai formában is), az lesz a feauringes lemez (közreműködők: Tink, Sör és Fű, DSP, PMK, Phoenix a Bfok11-ből), az itt hallható Alulnézet viszont tisztán Lapos Föld-produkció, a Mulató Aztékok-tagok hozzájárulását leszámítva. "Az album összes zenéje Phlat munkája, ám pár szám esetében ez csak a kiindulópontot jelöli. A Világosszürke ég és a Sűrű erdő emekajji Ákos gitárjátékától kelt életre és nyerte el végső formáját, a Bennem az ördög főtémáját és basszusát pedig konkrétan ő találta ki és játszotta fel. Továbbá vállalta magára az album(ok) mixelési és masterelési procedúrát is, amiért nem tudunk elég hálásak lenni neki!"

A Lapos Föld első lemez(felén) az intróval együtt tíz dal kapott helyet, értelmezésükhöz segítségül alább a tagok reflexiói:

Őselem

Phlat: "Az elsők között készült, a refrén a Robotdeck Felhőgép albumán található posse trackre felvett szövegem egy kis darabja, kicsit más tördelésben, kicsit átírva, hogy kerek legyen."
Gazsi: "Nekem is egy régi szövegem van átírva, kiegészítve egy kis káosz-minden-semmi gondolatisággal, ami az utóbbi időben érdekelt."


Porhüvely

Phlat: "Én gyorsan rappelek rá, Gazsi kifejezetten lassan, nekem pont ettől működik egészként, a szám felénél ettől merülünk mondhatni még mélyebbre, vagy emelkedünk feljebb és tekintünk távolabbról az egészre."
Gazsi: "Egyik kedvenc beatem, imádok tört dobokra lassan rappelni. A porhüvely feleszmél és elkezdi a napi rutint - kellően melankolikus, de vicces is."


Sűrű erdő

Phlat: "A szövegét még évekkel ezelőtt írtam, sokáig kereste a helyét, de azt hiszem, megérte várni vele... a végen a kórussal, Misi képeivel és Ákos snoopos gitártémájával  kiegészülve, ez a kedvencem ereől az albumról."
Gazsi: "A minden-semmi tematikához hozzátartozik az élet és a halál is. Itt egyfajta carpe diem életérzésről rappelek, meg a halál elkerülhetetlenségéről."


Bennem az ördög

Phlat: "A leegyszerűsített igazságokról szól, ami egy nem létező kategória, illetve az önbeteljesítő jóslatokról, arról, hogy adott dolgok attól kezdve - azért és olyan formában - léteznek és hatnak, hogy a létezésük az ember fejében megfogalmazódik, és kicsit arról is, hogy ez a folyamat talán nem kell kizárólag rosszat szüljön."
Gazsi: "Én az összeesküvés-elméletekből és azok karikírozásából indultam és próbáltam a saját fanyar humoros szájízem szerint ezeket megfogalmazni."


Akkor itt van ez

Phlat: "Nekem Ákos itt alkotta a legnagyobbat a keverésben, atom lett, az új kedvencem."
Gazsi: "Az egyik legfurcsább beat az albumon, nehezebb szám, a szövegemet próbáltam flow-ban hozzáigazítani."


Innen és túl

Phlat: "Számomra a vállalt küzdelem az elemekkel. Valószínűleg nem a legkönnyebben hallgatható szám az albumon."
Gazsi: "A két lábon járó carpe diem előre tekint."


Világosszürke ég

Phlat: "Nekem valamifajta életérzés, olyan derűsen melankolikus, arról szól, hogy nincs miért levertnek lenni, szürke, szürke, de világosszürke, az pedig talán mégiscsak ad valami kis okot a derűre."
Gazsi: "Az egyik legjobban sikerült megfogalmazása a művészeti ars poeticámnak. Ez az egyik legjobb szövegem az albumon."


Húdeunderground

Phlat: "Volt egy egyszerű alap, megszólalt, mire Tink Misi bemondta, utalva a mintatémára, hogy 'hú, de underground!', de már eleve ezzel a hangsúllyal. Mondtam neki, hogy ezt azonnal vegyük föl. Aztán kicsit még improvizált, és már meg is voltak a keretek."
Gazsi: "Az emeleten a rapgyerekek találtak egy beatet, tollat ragadtak és meg is lett a szám. Örömzene."


Tegnap

Phlat: "A szöveg ismétlődő szakasza egy alapélményem egyfajta megfogalmazása, hogy amilyen életekbe ma legtöbbször elkerülhetetlenül belenövünk, már-már csodaszámba megy, ha életünk egy pontján szerencsés együttállásoknak köszönhetően rálátást nyerhetünk a valódi helyzetünkre, és még elképesztőbb, ha ezen felismerések nyomán képessé válunk annak megváltoztatására..."
Gazsi: "Sanyi szövegét imádtam, és írtam egyet én is. Egyik kollégámmal beszélgettünk tavaly tavasszal Triesztben egy hintaágyban egy üveg olasz borral, amikor is arról mesélt, hogy a sejtjeinkben nehéz anyagok vannak, amelyek nem földi eredetűek, azaz csillaggyerekek vagyunk. Aztán ezen a gondolaton indultam el. Tegnap még csillagok, szupernóvák, ma már emberek vagyunk.".

Az album mellett egy új klipet is bemutatunk a Lapos Földtől, a Világosszürke ég után ez a második, a Bennem az ördög című dalhoz Gazsi kreált vegyes technikájú montázsvideót. "Eredetileg az volt az ötletem, hogy csinálok egy animációs klipet. Neki is álltam, de aztán úgy voltam, hogy a témához egész sok anyagot találhatok a Youtube-on, és ezeket keverve a saját rajzolt/animált anyagommal még izgalmasabb végeredményt kaphatok. Nagyjából narratívan végigkíséri az elmondottakat, szerintem elég vicces lett. Vannak benne gyíkemberek, He-Man, ördögök, és élő felvételek is."

https://recorder.blog.hu/2017/01/22/album-_es_klippremier_lapos_fold_lmi_alulnezet_bennem_az_ordog
Album- és klippremier! Lapos Föld: LMI (Alulnézet) / Bennem az ördög
süti beállítások módosítása