Végre új lemezt ad ki a Cocteau Twins énekesnője

2022.02.22. 09:34, srecorder

elizabeth-fraser-008.jpg

Az elmúlt években lemezen csak vendégként szereplő Elizabeth Fraser és párja, az egykori Echo & the Bunnymen- és Spiritualized-dobos Damon Reece duózenekara egy ötszámos EP-vel jelentkezik az idei Record Store Day-re.

attachment-suns-signature.jpegMár 25 éve is van annak, hogy szólólemezre várnak Elizabeth Frasertől a Cocteau Twins rajongói, de a dreampop-pionír zenekar 1997-es feloszlása óta az énekesnő csak néhány saját számmal jelentkezett. Ezért is kuriózum, hogy az idén 15. alkalommal megrendezett Lemezboltok Napjára az éteri hangú szoprán 8000 példányszámos vinilt ad ki Sun’s Signature nevű zenekarával. Fraser legutoljára 2009-ben hozott ki saját zenét (a Moses című single-t), ám ennek ellenére sem volt tétlen az elmúlt években.

Írt sorozatzenét (annak idején, ugye, énekelt A Gyűrűk Ura soundtrackjén is), adott intim folkkoncertet Londonban, turnézott a Massive Attackkel a Mezzanine 20 éves jubileumát ünnepelve, amelynek ő énekelte a nagy slágerét, az egyesek szerint akkori párjáról, Jeff Buckleyról szóló (nem sokkal a felvétel előtt értesült a halálhíréről) Teardropot. Duettezett a folkénekes Sam Lee-vel, valamint a Sigur Rós-frontember Jónsival annak szólólemezén, és dolgozott a kísérleti elektronika fenegyerekével, Daniel Lopatinnel Oneohtrix Point Never projektjében. (Érdekesség: A Sigur Róst indulásakor gyakran hasonlították a Cocteau Twinshez, amit Jónsi az elmondása szerint kifejezetten utált, „aztán 2-3 éve beleástam magam a Cocteau Twinsbe. Annyira jók! Akkor megértettem a párhuzamot”mondta.)

ÁLMODJ CSAK ÉS ZENÉLEK – DREAMPOP A COCTEAU TWINS-TŐL A BEACH HOUSE-IG.

Az ötszámos EP-n többségében olyan számok szerepelnek, amiket Frazer ritka élő fellépésein már el lehetett csípni, sőt, az Underwater 2000-ben meg is jelent szuperlimitált (300 példányos) kislemezen; kérdés, hogy az elmúlt év(tized)ekben mennyire dolgozta át őket az énekesnő. Megjelenés április 23-án, a Record Store Dayen el nem kelt példányok másnaptól megrendelhetők a Rough Trade honlapjáról.

Az ötből három dal korábbi verziói, kettő közülük nem túl jó minőségű élő felvételen 2012-ből.

headerfotó: Matt Kent / Redferns

https://recorder.blog.hu/2022/02/22/tizenharom_utan_vegre_uj_lemezt_ad_ki_a_cocteau_twins_enekesnoje
Végre új lemezt ad ki a Cocteau Twins énekesnője
süti beállítások módosítása