Dráma a legmagasabb hőfokon - plusz súlyos basszusok, kattogások. Lotic: Water (lemezkritika)

2022.02.12. 17:56, RRRecorder

lotic_online.jpg

Lotic az utóbbi évtized legizgalmasabb DJ-jeként indult, majd saját zenéket is elkezdett kiadni, és Water című lemezén állt össze, hogy mit is akar csinálni - a legjobb leírás rá az, hogy dekonstruált elektronikus opera. Ez a kritika először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

Lotic DJ-ként vált először ismertté (2014-es Damsel In Distress című mixe a régi DJ /rupture nagyságát idézi). Producerként dekonstruált klubzenével kezdett, de eddigi kiadványaiból hiányzott valami; ő maga is azt mondja, hogy a Water az igazi művészi bemutatkozása.

A középpontban a transznemű, Texasban felnőtt, Berlinben élő fekete Lotic éneke áll: kitárulkozó, törékeny, nyomokban R&B-t, nagy dózisban operás drámát tartalmaz. Klasszikus hangszerek (vonósoktól hárfáig) és a dekonstruált klubzene eszközei kísérik: súlyos basszusok, széttört ritmusok, poliritmikus kattogások. Mindezt tökéletes hangdizájnnal: minden kis zajocskának karaktere és tere van, a basszusok hallható ívet leírva csapódnak be.

Kis adagokban lenyűgöző, több gyöngyszemmel; ilyen például az Always You, egy egyszerre feszült és meghatott szerelmes dal. Azonban Lotic énekesként még nem tudja, amit producerként, DJ-ként igen: ívet rajzolni. Folyamatosan a legmagasabb hőfokon ég a dráma, ami az albumot egészben hallgatva pont a hatás ellen dolgozik.

a2641564342_16.jpgElőadó: Lotic

Cím: Water

Kiadó: Houndstooth

Megjelenés: 2021. november 5.

Műfaj: dekonstruált elektronikus opera

Kulcsdal: Always You

 

 

7/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2022/02/12/lotic_water_lemezkritika
Dráma a legmagasabb hőfokon - plusz súlyos basszusok, kattogások. Lotic: Water (lemezkritika)
süti beállítások módosítása