„Látni kifelé és befelé egyaránt” – Magyarradar: Idea

2022.02.11. 12:45, srecorder

idea_2022_foto3.jpg

Három szolnoki srác tör kifelé a magyar alter, az angolszász rockzene és a modern rock/metál háromszögéből: bemutatkozik a február végén már a második nagylemezét megjelentető, az Öröm A Zene tehetségkutató döntőjébe is bejutó Idea.

Mikor indult: Az Idea története egészen 2016-ig nyúlik vissza. Ekkor mutatkozott be először színpadon a zenekar kezdeti, még négyfős felállása 1LIFE néven. Az azóta eltelt évek egyik legmeghatározóbb fordulópontja volt számunkra, amikor az első koncertet követő néhány hónap során kiderült, a valódi kémia és a kreatív munka trióként működik a legjobban. Szintén döntő pillanat volt, amikor 2020-ban ráeszméltünk, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások után végre eljött az idő, hogy a zenekar újradefiniálja önmagát, hiszen a lelkes tinédzserek örömzenélése időközben valódi alkotóközösséggé, profi produkcióvá érett. Ez az – elsősorban szemléletmódbeli – fordulat indukálta végül a névváltásunkat is.

Hol indult: A zenekar Szolnokon alakult, és bár időközben természetes módon el-elsodródtunk gyerekkorunk és zenei pályafutásunk kezdeteinek helyszínétől, még ma is ezer szállal kötődünk a városhoz, ami továbbra is mintegy bázisként funkcionál számunkra.

Tagok, hangszerek: Bajnai Marcell – ének, gitár; Sárszegi Dávid – dob; Jankó Marcell – basszusgitár.

idea_2022_foto4.jpg

Stílus: Főleg egy pályája elején járó zenekar számára tud fejtörést, akár szorongást is okozni, hogy bekategorizálja önmagát, meghatározza, milyen mindenki által könnyen hozzáférhető minták alapján értelmezze a saját munkáját. A közös zenéléssel és alkotással eltöltött évek alatt talán éppen ezt a kényszert sikerült levetkőznünk magunkról, amikor felhagytunk azzal, hogy alternatív vagy pop-rock (milyen ironikus, ahogy ez a két véglet ilyen közel tud kerülni egymáshoz) zenekarként próbáljuk meghatározni magunkat. Bátran vállaljuk a zenénkben fellelhető hatásokat, de próbálunk elrugaszkodni a berögzült mintáktól. Az Idea tulajdonképpen csupán abban a tekintetben nevezhető rockzenekarnak, hogy a klasszikus gitár-basszus-dob felállás látható a színpadon.

Hatások: Amikor az Ideáról van szó, három egészen különböző gondolkodású és lelkületű ember mikroközösségéről beszélünk. Ez jól megmutatkozik az egyéni ízlésünkben és a zenehallgatási szokásainkban is. Így lehetséges, hogy a dalokban találkozik egymással a hazai alternatív színtér dalszöveg-hagyományainak gondolatisága (30Y, Quimby, Elefánt), a klasszikus angolszász rockzene fordulatai és zenei megoldásai (Pink Floyd, Guns N’ Roses, U2), valamint – ami elsősorban a ritmusszekciót illeti – beköszönnek a hazai és külföldi modern-rock és metálzenekarok hatásai is (AWS, Bring Me The Horizon, Subscribe).

Kiadó: A 2019-es bemutatkozó anyagunkhoz hasonlóan a február 25-én érkező Gyorsan eltűnő hosszú napok című lemez is szerzői kiadásban jelenik meg. A függetlenség előnyeit és hátrányait is volt szerencsénk időközben megtapasztalni. Egyelőre mégis úgy érezzük, akkor vagyunk képesek legautentikusabb formánkat nyújtani, ha kompromisszumok és kötöttségek nélküli közösségként működhetünk.

Történet: Első basszusgitár a karácsonyfa alatt, az addig csak a fióknak írogató, saját zenekarra vágyó gitáros frontemberré való előlépése, egy meglepő megkeresés a középiskolai angoltanártól, akinek a fia éppen dobost keres a zenekarába. Egészen röviden így lehetne összefoglalni azt az utat, ami az első próbához vezetett, ahol a feldolgozásokkal való kísérletezgetés közepette egyetlen kérdés adta meg a valódi kezdőlökést: „Valami saját nincs?”. Szerencsére már akkor is volt. Igazából előbb lettünk zenekari kollégák és csak valamivel később barátok, de ez a kötődés szerencsére annyira szorossá vált, hogy ma már el sem tudjuk képzelni, hogy ezeket a dalokat ne mi hárman, ne Ideaként játsszuk.

Megjelenések: A zenekar első nagylemeze 2019-ben jelent meg Nincsen kérdés címmel. Az ezt követő megjelenések pedig már mind az új album előfutárainak tekinthetők. 2020 őszén jelent meg a Mezítláb táncolsz (az első dal Idea néven), melynek produceri munkálatait Bakonyi Bálint végezte. Ugyanebben az évben – Varga Csaba keze alatt – elkészült a második lemez anyagának első fele, év végén pedig egy animációs videó kíséretében napvilágot látott az És. 2021 elején kislemezként megjelent a Londoni idő és a Megtaláltok, ha kerestek, tavasszal végre elkészült a lemezre szánt összes felvétel, nyáron pedig két klip is forgott, mind a kettő Papp Zsombor rendezésében. Augusztusban jelent meg a Farkasszem, melynek elkészülését az NKA Könnyűzene Kollégiuma támogatta, novemberben pedig a Valóság, amely a 2022. február 25-én megjelenő Gyorsan eltűnő hosszú napok című lemez kezdődala.

Küldetés: Szeretnénk őszintén, kompromisszumok nélkül elmesélni a történeteinket a zenén és a dalainkon keresztül. Igyekszünk úgy alkotni, hogy a legtermészetesebb, legösztönösebb megoldásokhoz nyúljunk, miközben próbáljuk elkerülni az egyértelmű és kiszámítható mintákat. Úgy akarjuk továbbítani az üzeneteinket, hogy az mindenki számára érthető legyen, de semmiképpen se csak a passzív befogadás által. Szeretnénk, ha az, aki meghallgatja a zenénket, ne azt akarja gondolni, amit mi gondolunk, ne azt akarja látni, amit mi látunk, sokkal inkább egyszerűen csak gondolkodni akarjon, szétnézni a világban és önmagában, látni kifelé és befelé egyaránt.

Jövőkép: A célunk, hogy továbbra is olyan lelkesedéssel és kreativitással dolgozzunk együtt, ahogy tettük azt az elmúlt években. Ennek záloga, hogy a szakmai kapcsolat mellett nagyon szoros barátság is összetartja a zenekart. Végigkísértük egymás gyerekkorát és fiatalságát. Szeretnénk, ha ez a kapcsolat most már egész életünkben velünk maradna. Ha még közben egyre több emberhez érne el, amit csinálunk, az már csak hab a tortán. Jó, a cseresznye meg lehetne mondjuk egy Parkos koncert azért.

Mellékprojektek: Rendkívül jó hatással van a zenekari műhelymunkára, hogy az elmúlt időszakban mindenki belekezdett valamiyen mellékprojektbe. Bajnai Marcell 2020-ban indította el akusztikus szólóprojektjét, a zenekar dobosa, Sárszegi Dávid pedig ugyanebben az évben hívta életre gyerekkori barátaival alapított modern-metál trióját Plebs néven. Jankó Marcell idén tavasszal a szintén szolnoki kötődésű The Dreamcatcherst segíti ki basszusgitár-fronton.

Szexepil: A szoros barátságnak köszönhető és a közös zenélés során felszabaduló energiák talán a dalokból is kihallatszódnak, de a színpadon biztosan érződnek. Aki szeretné mindezt élőben is megtapasztalni, azt szeretettel várjuk március 4-én a lemezbemutató koncertünkre, a Robotba. Életünk egyik legfontosabb estéje lesz ez, ennek megfelelően készülünk rá természetesen.

Legnagyobb eredmény, elismerés: 2019-ben a zenekar bejutott az Öröm a zene országos tehetségkutató-sorozat döntőjébe, ami hatalmas szakmai elismerés és rendkívül bíztató visszajelzés volt számunka. Még ugyanebben az évben két másik döntős bandával (Polytrip, Antares) közösen játszottunk az Akváriumban, ami természetesen óriási élmény és lehetőség volt számunkra. A legnagyobb elismerés talán mégis az, hogy függetlenül attól, milyen helyen és hány embernek játszunk éppen, biztosan feltűnnek a közönség soraiban olyan arcok, akik már az első próbálkozásainknál is jelen voltak, és akik azóta is velünk tartanak. Örökké hálásak leszünk nekik.

A zenekar az új lemezről is megosztotta a gondolatait. „Amikor egyszerre rohan veled az élet és lassul le minden körülötted. Amikor megállítanád az időt, hogy igazán megélhess minden pillanatot, közben mégis alig várod, hogy történjen, aminek történnie kell. Amikor egy szempillantás alatt lesz a reggelből este, az éjszakából hajnal, miközben az órák és a percek mintha csak vánszorognának. Ezek a Gyorsan eltűnő hosszú napok.

Az új album dalaiba, a személyes út- és identitáskeresés történeteinek elbeszélésén keresztül, a művészi és a szakmai fejlődés nehézségei és szépségei is beleíródtak. A Gyorsan eltűnő hosszú napok tétje – a dalszövegekben és zeneileg egyaránt – az elindulás és a hazatalálás körkörösnek tűnő, mégis folyamatos fejlődést ígérő és igénylő kalandjának bemutatása. A lemez dalai között előkerülnek olyan darabok, amelyek a szerelmi vagy más emberi kapcsolatok dinamikáit próbálják meg feltérképezni (Farkasszem, Felébredni, Boldognak látszani), de akadnak olyan szövegek is, amik a felnőtté válás és a társadalmi működések ellentmondásaira kérdeznek rá (És, Londoni idő, Egyedül, Így lehet), sőt egyes dalok az emberi létezés, a számunkra érzékelhető világ berögzült koncepcióit igyekeznek kikezdeni (Valóság, Megtaláltok, ha kerestek).”

Az Idea Facebookon és Instagramon.

Fekete-fehér fotó: Kiss Ferenc Mátyás
Színes fotó: Iszák Dani

Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Címkék: idea magyarradar
https://recorder.blog.hu/2022/02/11/magyarradar_idea
„Látni kifelé és befelé egyaránt” – Magyarradar: Idea
süti beállítások módosítása