21 évig forgattak, hogy felfedjék, hogyan futott be és borult meg Kanye West

2022.02.11. 10:24, srecorder

jeen-yuhs-a-kanye-trilogy.jpg

Február 16-án kerül fel a Netflixre a Kanye Westről szóló dokumentumfilm-trilógia első része, ami azt ígéri, hogy a korábbiaknál személyesebb, kendőzetlen bepillantást enged a legellentmondásosabb rapsztár életébe. Kanye West pedig nincs ezzel teljesen kibékülve.

A jeen-yuhs (ejtsd: genius, vagyis zseni) című, háromrészesre duzzadt dokumentumfilmet még azelőtt kezdte el forgatni Kanye West egyik barátja, Clarence „Coodie” Simmons, hogy a rapper befutott volna. Először a ’90-es évek végén találkoztak, amikor Coodie még humorista, Kanye pedig beatmaker-producer volt, aki szólókarrierről álmodozott. Chicagói körökben akkoriban Coodie számított ismertebbnek közülük a stand-upos fellépései és a helyi rapszínteret bemutató tévéműsora révén, ám felhagyott az egyéb munkáival, hogy a még relatív ismeretlen Kanyével forgathasson.

Coodie és alkotótársa, Chike Ozah kettőt is rendezett a rapper első klipjei közül (Through the Wire és Jesus Walks), Kanye pedig szabad hozzáférést biztosított nekik az életéhez. A filmesek részletekbe menően dokumentálták a The College Dropout című, az ezredforduló környéki utcarappel szembemenő és többszörös platinalemezzé érő debüt elkészülését, ami után akár ki is adhatták volna a filmet, hiszen megszületett a szép hollywoodi ív a filmhez a kezdetektől a várva várt áttörésig. Ők viszont úgy döntöttek, tovább követik Kanyét, még akkor is, amikor a szupersztárrá vált rapper a The College Dropoutért nyert Grammy-díja után viszonylag hamar kizárta őket az életéből.

EZEK KANYE WEST LEGJOBB, LEGFONTOSABB ÉS LEGMOSTOHÁBBAN KEZELT LEMEZEI.

Az egykori barátok azután vették fel újra a fonalat, hogy West a 2016-os, The Life of Pablo című lemezének turnéján több botrányos fellépése után végül kórházba került és bipoláris személyiségzavarral diagnosztizálták. Az első sikerek után – amelyek a dokufilm teljes első részét kiteszik – West megzuhanása is nagy hangsúlyt kap a dokufilmben. A rendezők elmondása szerint Kanye őszintén beszél mentális problémáiról, az egy szépészeti műtét szövődményeibe belehalt édesanyja elvesztéséről, amit máig nem hevert ki (és akiről a legutóbbi, Donda című lemezét is elnevezte), és West Mama társaságában látva őt "azt is megérthetjük, miért lett olyan, amilyen". De olyan felvételeket is sikerült készíteniük, amelyeken West a sikertelen elnökválasztási kampányát elemzi és a 2002-es autóbalesete is szóba kerül. A cinéma vérité stílusban készült dokumentumfilm nem tartalmaz interjúkat, azt fogjuk látni, amit Coodie-ék egy szál kamerával felvettek Kanye West társaságában.

Coodie és Chike 330 órányi nyersanyagból vágták össze a 3x1,5 órás filmet, amit három etapban ad le a Netflix. A végső vágás joga is a rendezők kezében van, ami nem igazán tetszik Kanyénak, hiszen még feltörekvő zenészként mondott le róla, amikor imponált neki a puszta tény, hogy dokumentumfilmet forgatnak róla. „Utoljára szólok kedvesen: biztosítanotok kell nekem a végső vágás és elfogadás jogát, mielőtt ez a doksi megjelenik a Netflixen. Nyissátok ki előttem a vágószobát, hogy én alakíthassam a saját imidzsemet” – tweetelte a múlt héten Kanye West, amivel persze nem ért el mást, csak még nagyobb reklámot csinált a filmnek. (Persze lehet nem is volt vele más célja.)

ISTENI SZÍNJÁTÉK: MEGÍRTUK KANYE WEST KÁLVÁRIÁJÁT.

West tényleg mindent megtesz, hogy ő kontrollálja a róla szóló híreket: ezután nem sokkal bejelentette, hogy február 22-én jelenteti meg a Donda folytatását Future produceri és Marilyn Manson zenészi közreműködésével. A témában napi gyakorisággal tweetelő Kanye legutóbb azt követelte a filmkészítőktől, hogy Coodie helyett Drake narrálja a filmet, amiről – Kanye legtöbb megnyilvánulásához hasonlóan – nehéz eldönteni, hogy rossz vicc vagy ügyes marketingfogás, hiszen a két rapsztár csak nemrég békült ki elhúzódó beefjük után és West még a Dondán is többször odaszúrt Drake-nek. (Amit mintha szintén azért hozott volna ki akkor, amikor – több mint egyévnyi csúszás után pont egy héttel a Certified Lover Boy című Drake-album előtt –, hogy magára terelje a figyelmet.)

A megjelenési dátum viszont biztosnak tűnik, Kanye ugyanis a hét elején tartott egy lemezmeghallgatós bulit, de a Donda stadionokba szervezett listening party-jai helyett egyelőre csak egy privátat Los Angelesben, amire Drake-et, Travis Scottot, Yung Leant és Baby Keemet is elhívta.

jeen-yuhshoz a napokban kijött egy előzetes is.

ez pedig a régi teaser:

A manapság csak Ye néven futó Kanye West év elején kihozott egy ruhareklámként is funkcionáló klipet a Heaven and Hell című Donda-dalhoz, majd kijött egy új számmal (Eazy), amelyben exfelesége, Kim Kardashian új színészbarátjának, Pete Davidsonnak ígért be egy kiadós verést.

Legutóbb pedig a brooklyni drill rapper Fivio Foreign első nagylemezén szereplő, New Yorkhoz címzett City of Godsban hallhattuk Fivio és Alicia Keys társaságban.

https://recorder.blog.hu/2022/02/11/21_evig_forgatott_film_fedi_fel_hogyan_futott_be_es_borult_meg_kanye_west
21 évig forgattak, hogy felfedjék, hogyan futott be és borult meg Kanye West
süti beállítások módosítása