Adele tarolt, Liam Gallagher helikopterezett, Ed Sheeran metálkodott a Brit Awardson

2022.02.09. 13:52, srecorder

dave-brit-awards-2022.jpg

Tegnap este lezajlott a londoni O2 Arénában a Brit Awards, Nagy-Britannia legnagyobb zenei díjátadója, ahol ismét a papírforma érvényesült. Egy kivételével az összes kategóriát megnyerte Adele, amelyben jelölték; az eseménymentes gálán legtöbbet Anne-Marie eséséről és Ed Sheeran produkciójáról beszéltek, aki a Bring Me The Horizonnal adta elő Bad Habits című slágerét.

Az év albuma, Az év dala (Easy On Me) és az immár gendersemleges Az év előadója díjat is Adele vihette haza, akinek 30 című albuma a legtöbb példányban elkelt lemez lett tavaly Angliában. Beszédében elcsukló hangon ajánlott fiának a díjat, majd sajnálkozását fejezte ki afelett, hogy manapság már nem sokan készítenek ennyire személyes lemezeket. Elárulta azt is, hogy nagy rajongója a 2021 egyik legjobb hiphoplemezét hozó Little Simznek, akit a brit Akadémia a legjobb új előadónak szavazott meg. Ezen az angolszász sajtó nem is felejtett el élcelődni, hiszen Little Simz 2010-ben hozta ki első mixtape-jét, a minden korábbinál nagyobb figyelmet kapó Sometimes I Might Be An Introvert pedig már a negyedik nagylemeze.

A SZUPERSZTÁR, AKIVEL A LEGJOBB LENNE MEGINNI PÁR SÖRT.

Tavalyelőtt a politikai állásfoglalásoktól volt hangos a gála, miután a rapper Dave „igazi rasszistának” nevezte Boris Johnson angol miniszterelnököt, a Foals pedig a díjátadó Akadémiát vonta kérdőre, amiért a legjobb zenekar kategóriájában csak férfiak szerepelnek. Hogy mennyire botránymentes volt az idei gála, azt jól jelzi, hogy a legtöbb médiafigyelmet Anne-Marie kapta, aki a Little Mixszel közös, Kiss My (Uh Oh) című dancepop-slágerének előadása közben megbotlott a lépcsőn, de anélkül állt fel, hogy akár csak egy sort kihagyott volna. Ezzel pedig megidézte, igaz, meg nem közelítette Madonna hét évvel ezelőtti, legendás esését, akit Brit Awards-os fellépése közben az egyik táncosa lerántott a színpadról.

Szolid meglepetésként könyvelhető el, hogy a legjobb zenekarnak járó díjat a legnagyobb névnek számító Coldplay és az épp feloszló/szünetelő Little Mix helyett a Wolf Alice vehette át, akik júliusban Budapesten is bemutatják Blue Weekend című, csodás tavalyi lemezüket Harry Styles előzenekaraként. A TikTokon a Seventeen Going Underrel nagyot futó Sam Fender a legjobb rock/alternatív, Dave a legjobb hiphop, Dua Lipa a legjobb pop/R&B, Becky Hill a legjobb dance előadó lett. A legizgalmasabb feltörekvő sztárnak az énekes-dalszerző Holly Humberstone-t választották, a legjobb producernek pedig az Adele és Little Simz lemezein is dolgozó, a kortárs soult megújító és mindenféle médiaszereplést kerülő SAULT kollektívájával is nagyot dobó Inflot.

A BRIT RAPPERLÁNY, AKI MAGA MÖGÉ UTASÍTJA A NAGYÁGYÚKAT.

Az év dalszerzője díjat Ed Sheeran vehette át, aki a Bring Me The Horizonnal alakította lájtos metálhimnusszá Bad Habits című slágerét. Közös fellépésük kétségtelenül a gála legnagyobb meglepetése volt, ha nem számítjuk azt, hogy Liam Gallagher helikopterrel érkezett új single-je, a Dave Grohllal írt, de most nélküle eljátszott Everything’s Electric előadására, de nem számítjuk, mert belőle ezt simán kinéztük. A legemlékezetesebb előadást Little Simz nyújtotta, aki az Introvertből és a Womanből gyúrt hangulatos medleyt, aminek a közepén az átkötőt A korona című Netflix-sorozat Diána hercegnője, Emma Corrin mondta el. A leglátványosabb show-t pedig Dave adta a gálát záró, eleve epikus In The Fire-ral, amelyben volt lángok között zongorázás, gospelkórus és lángszórós gitárszóló is.

 

Íme a nyertesek teljes névsora, alatta pedig az előadások:

Az év lemeze: Adele: 30
Az év dala: Adele: Easy On Me
Az év előadója: Adele
Az év zenekara: Wolf Alice
Legjobb új előadó: Little Simz
Legjobb rock/alternatív előadó: Sam Fender
Legjobb hiphop/grime/rap előadó: Dave
Legjobb dance előadó: Becky Hill
Legjobb pop/R&B előadó: Dua Lipa
Feltörekvő sztár: Holly Humberstone
Az év producere: Inflo
Az év dalszerzője: Ed Sheeran
Az év nemzetközi előadója: Billie Eilish
Az év nemzetközi zenekara: Silk Sonic
Az év nemzetközi dala: Olivia Rodrigo: Good 4 U

https://recorder.blog.hu/2022/02/09/adele_tarolt_liam_gallagher_helikopterezett_ed_sheeran_pedig_metalkodott_a_brit_awardson
Adele tarolt, Liam Gallagher helikopterezett, Ed Sheeran metálkodott a Brit Awardson
süti beállítások módosítása