Politikai állásfoglalásoktól és James Bondtól volt hangos a BRIT Awards

2020.02.19. 10:52, Gaines

britawards.png

Tegnap este tartották a BRIT Awards gáláját, Nagy-Britannia legfontosabb zenei díjátadóját. Nagyot nyert az új Ed Sheeran, de nemcsak a bánatos énekes-dalszerző örülhetett, hanem több rapper is, akik ráadásként még az este legemlékezetesebb élő fellépéseit is szállították.

Az este egyik nagy győztese Lewis Capaldi, a skót dalszerző-énekes tavalyi listavezető slágerével, a Someone You Loveddal érdemelte ki a legjobb számnak járó díjat, plusz ő lett a legjobb új előadó is. Debütlemeze, a Divinely Uninspired To A Hellish Existence ellenben alulmaradt az év albuma címért folytatott küzdelemben: a győztes a rapper Dave Psychodrama című lemeze lett, ami már csak azért is említésre méltó, mert az Arctic Monkeys mellett egyedül neki sikerült behúzni a britek két legfontosabb elismerését, a BRIT Awards fődíját és a Mercury-díjat is. A legjobb férfi előadónak Stormzyt választották, az elektropopos Mabel lett a legjobb női előadó, a zenekarok mezőnyében pedig a Foals végzett az élen. Nemzetközi téren két friss Grammy-díjasBillie Eilish és Tyler The Creator vehetett át díjat.

Az este során mind a köszönőbeszédekben, mind az élő fellépésekben vissza-visszaköszöntek a politikai állásfoglalások. DaveBlack című számát adta elő, és megtoldotta egy új verzével, melyben igazi rasszistának nevezte Boris Johnsont, az Egyesült Királyság miniszterelnökét, felemlegette a Meghan Markle-lel szembeni támadásokat és kettős mércét, és kritizálta a kormányt a Grenfell toronyházban bekövetkezett tűzvész kapcsán. (Tavaly Stormzy követelte az akkori miniszterelnöktől, Theresa Maytől a grenfelli áldozatok kárpótlását.) A Foals a díjátadó Akadémiát vonta kérdőre a szobruk átvétele után, amiért a legjobb zenekar kategóriájában csak férfiak szerepelnek. Míg a fekete jelöltek hiányára rámutató, pár évvel ezelőtti #BritsSoWhite kampány után az Akadémia szavazói már jobban odafigyelnek a diverzitásra, idén a Guardian összegzése szerint legjobb dal, lemez, zenekar és új előadó kategóriájában összesen 25 jelöltből mindössze egy szem nőt találunk (Mabelt), és míg a férfi előadó öt jelöltjét 86-os szűkített listáról választhatták ki, addig a nőknél csak 26-an versenyeztek. Női előadók közül medley-t adott elő Lizzo, eljátszotta Hans Zimmerrel és Johnny Marr-ral az új James Bond-film betétdalát Billie Eilish, az estét Mabel produkciója nyitotta, és a kritikusok díját megkapó Celeste is énekelt. A leglátványosabb show-val Stormzy rukkolt elő, volt tűz- és vízeső, zongorás ballada (a zongora főszerepet játszott szinte minden előadásban), Burna Boy-féle afropop-dancehall betét, és több száz fővel együtt előadott finálé.

a teljes stream:

https://recorder.blog.hu/2020/02/19/politikai_allasfoglalasoktol_es_james_bondtol_volt_hangos_a_brit_awards
Politikai állásfoglalásoktól és James Bondtól volt hangos a BRIT Awards
süti beállítások módosítása