Autentikus soul reggae a legnagyobbak nyomdokaiban járva – Dal- és klippremier! Manaky: Don’t Act Like

2022.01.14. 18:30, srecorder

manaky.jpg

Második albumára készül a reggae nagyjai, többek közt a Bob Marley and the Wailers, az Aswad és a Black Uhuru 70-es, 80-as évekbeli autentikus hangzását és szövegvilágát ápoló Manaky. A Krecsmáry Zsolt (dob, ének), Kálmán András (billentyűk) és Koroknay András (basszusgitár) alkotta trió új albuma a svájci Evidence kiadónál fog megjelenni, a lemez Don’t Act Like című souldalához Regős Ábel forgatott klipet.

A Manaky-s srácok már a keverés előtti nyers felvételnél törekednek az eredeti reggae sound design megvalósítására, ami homlokegyenest ütközhet a rockdob-mikrofonozással, vagy a ma megszokott szintetizátor-hangszínekkel, mivel Hammond orgona, Clavinet, Rhodes és analóg effektek dominálnak zenéjükben. Csakúgy, mint példaképeik, ők is keverik a soul-funk behatást a reggae-vel, de emellett játszanak tiszta soult vagy hip-hopot is. A most megjelenő Don’t Act Like a következő lemezük egyetlen souldala, amihez egyik legjobb barátjuk, Regős Ábel rendező és Nagy Borbála Judit grafikus készített egy kreatív technikákban gazdag klipet. Amellett, hogy Ábel felel a zenekar majdnem összes képanyagáért, RÓQA és Call Me Unique Majestic, valamint a Slow Village Amiben klipjével két díjat is elnyert a 2021-es Magyar Klipszemlén.

A Don’t Act Like nem csak zeneileg idézi meg a 70-es évek meleg hangzásvilágát, a Kodak 35 mm-es filmmel készített képek is erősítik az analóg dimenziót. A dal a nem működő párkapcsolatokról szól, melyekben a hiúság és a megjátszás a valós érzelmeknél fontosabb szerepet töltenek be, ahol mindkét fél tudja, hogy a dolog nem működik, de a gyenge kötelék ellenére sem lépnek ki a játszmából.

A Don't Act Like Spotify-on:

A dal elkészítésében ihletett nyújtottak a zenekar kedvencei, vagyis a Funkadelic I’ll Stay, D’Angelo - Betray My Heart, Bilal - Sometimes, Donny Hathaway - Jealous Guy, The Sweet Inspirations - Here I am Take me, Irma Thomas - Ruler of my Heart, Joe Tex - I’ll Never Do You Wrong, William Bell - I Forgot To Be Your Lover, Black Sabbath - Planet Caravan, Kenny Rogers - Just Dropped In című dala. A Manaky második lemeze várhatóan tavasszal jelenik meg a svájci Evidence Music kiadó gondozásában, amit a 2016-ban megjelent első lemezükhöz hasonlóan Budapest legnapfényesebb és családiasabb stúdiójában, a csillebérci Studio Einzban készült el.

Manaky a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

 

https://recorder.blog.hu/2022/01/14/dal-_es_klippremier_manaky_don_t_act_like
Autentikus soul reggae a legnagyobbak nyomdokaiban járva – Dal- és klippremier! Manaky: Don’t Act Like
süti beállítások módosítása