„Kigemalezánom az anyád” – Lemezpremier! Rühös Foxi: Don't Cry, Erika

2021.12.09. 10:33, srecorder

 4fox_300dpi_final.jpg

Harmadik nagylemezével jött ki a Rühös Foxi, a Heaven Street Seven mostanában szólóban alkotó énekese (Szűcs Krisztián), az Esti Kornél gitárosa (Horváth Kristóf), a VHK üstdobosa (Vazul Császár), és az utóbbi időben a Wake Up 1230 szupergruppban is éneklő Baksa-Soós Attila abszurdpop zenekara. A Don't Cry, Erika a stílusteremtő (kloákawave!) formáció leglegleg (eklektikusabb-dallamosabb-technósabb) lemeze, amire a következő James Bond-film főcímdalát is megírták. Premier!

paperdoll_ruhosfoxi.gifA zenekari legendák szerint 1876-ban, gombfocizás közben alakultak, első koncertjüket Szecsanov Martin operatőr-fotográfus vécéjének a tetején adták (sőt, első lemezükre még dalt is írtak Martin révén a Liza, a rókatündér koprodukciós kulisszatitkairól, erről bővebben errefelé). A 2017-es Minőségi üzenet nem egyszeri vicc volt: azóta forgattak ismeretterjesztő dokumentumfilmet Rühös Foxi - AZ FILM címmel (megnézem), neveztek el dalukról Fishing On Orfű-színpadot, adtak pár, a performanszművészet és a dadaista koncertezés határán billegő bulit, és 2020 nyarán a második, Darth Vadert is megszólaltató lemezüket (Wellness Oratorium) is YouTube-ra dobták.

„Ami eszünkbe jut, azt felvesszük, és nem szabad megírni a dalokat, mert az már hazugság és az már rutin", mondták egyszer a dalszerzési módszerükről, ami kifejezetten termékenynek bizonyult az elmúlt időszakban, hiszen másfél évvel az előző után máris itt az új és nem kevésbé szórakoztató Rühös Foxi-nagyanyag. A Don't Cry, Erika a váratlan technoveretések, az epikus vonóskíséretek és az indokolatlan stúdiómotyogások lemeze, olyan slágervárományos RF-himnuszokkal, mint az Ubisali, vagy a már harmadjára újravett Lány, azaz most épp Michelle és a Medve.

De beszéljen az albumról inkább a zenekar. „Ez a felejtés lemeze. Először is a lemezfelvétel napját követő délután a festői Becskén, vagy Jicskén, annak a tudatában ébredt fel az összes Fox, hogy egy track készült el az Alkotás Napján. Aztán Jappan Fox kinyitotta a gépet és kiderült, hogy 8 track van készen. A következő napokban teljesen megfeledkeztünk a kész lemezről, és csak néhány hete jutott eszünkbe, hogy létezik. A Hihetetlen magazin januári nyomtatott számában is meg fog jelenni a lemez. Erre nagyon büszkék vagyunk. A lemez címét először egy nagyon kedves barátunk adta, Erika. Aztán a rajongóink egy mérhetetlenül exkluzív kocsmázás közben, szavazással döntötték el, hogy mi legyen a végső cím. Aztán más lett.

Zseniális producerünk, Jappan Fox a memoárjában így fogalmazott: „A Rühös Foxi zenekarral készült egy lemez, amely talán életem eddigi legnagyobb munkája. 3 hónapig próbáltam rávenni magam, hogy nekiálljak, majd 2 hónapig igyekeztem rájönni, hova mentettem a felvételeket”.”

A keverésért, maszteringért, produceri munkákért ezúttal is a zenekar George Martinja, az ötödik Fox, Takács Zoltán Jappán felelt, a borítódizájnt és a fotókat Baksa-Soós Csanád alias Loli Alfarro követte el. Nem is húznánk tovább a dolgot, íme a Don't Cry, Erika mind a 24 pompás perce, lentebb pedig egyesével is megismerkedhetünk az új dalokkal. (Következő koncert: január 2., Robot, jegyvásárlás.)

Michelle és a Medve

Foxok / Az állandóság és a megbízhatóság dala, ami nekünk mindig fontos volt. A gyökereket nem elég megtalálni, gondozni is kell, újra meg újra felfedezni, szeretgetni, és meghatottan elrévedni általa, illetve következtében. Köszönjük. Egy nagyon picit mintha esetleg talán hasonlítana a Lány és a Bácsiztatás című dalainkra, de plágiumnak azért messze nem neveznénk. Pontos lenyomata annak, milyen dalkocsik gurulnak ki a Rühös Foxi-garázsból 2021-ben.

Előzmények (mise)

Foxok / Nehezen adta meg magát ez a dal, de a végére szerintünk sikerült kihozni belőle a legtöbbet. Íve van. Felfelé. Minden innen indul, és végül ide tér. A klerikalitás materialista csimborasszója.

Ubisali

Foxok / Technikailag talán a leginkább ez a dal. A családállítás és a gasztronómia bravúros juxtapozíciója. A borotvaéles képalkotás hamar kozmikus szintézisbe nyugszik, majd az egészet ecetezi Some Fox Ogli G-t referenciáló vallomása, majd bejön a tajgai szél, trojkán érkezik Kaiser, immár végleg elhagyatva. A tátra tea és a hütte szelleme lenyújtja gyűrűs ujját a fenyvesekből. Ez a hosszú utazás valójában a lelkünkben zajlik, nem is annyira Ózd és Cseljabinszk között. Szerénység. Ezt a két szót ismételgetjük magunkban, ha erre a dalra gondolunk.

Kozák még (csacsi)

Foxok / Kevés ide a szó, viszont a tulipánok gondolkodnak. Az ellentétek balladája, ami nem hasonlít semmilyen ismert, ember által alkotott zenére zenetudós barátunk szerint. Ha Travolta kapott volna egy mikrogrammnyit is abból az énektudásból, amit Fox Fox ebben a dalban posztamensre emel, akkor legalább tudna táncolni.

Táskarádió Detonación

Foxok / A vad oldal ürgéi átjöttek az eldorádói területre és kísérletet tesznek. Többször is. Az infernális, de elgondolkodtató riff, és Skystep éteri trillájának összjátéka könnyen felidézheti a hallgatóban Benedek Elek bármelyik korai festményét, ám okosan, végül mégsem teszi. Megáll ott, ahonnan még biztonsággal megállapítható a fogantatás végérvényessége, de a dagály már az edzőcipőt nyaldossa. Valahogy ilyennek képzeljük, amikor a végeláthatatlan nemzetközi sikerek nem hagyják békén a művészt, és mint ahogy Cristoforo Colombo suhan a ladikjával, úgy hódítjuk meg az újabb és újabb nyelvterületeket.

ÍMEA Rühös Foxi

Foxok / Induló nélkül még a rüh sem lehet igazán rühös. Ezt orvosolandó, a kontinens legjobb zongoristáinak bevonásával elkészült a darab. Azután sajnos rájöttünk, hogy a zongora gyengíti a jó értelemben vett büszke falkaszellemet, úgyhogy Ránki Dezső törölt minket az ismerősei közül, Rubinstein pedig azóta is keresztbetesz, ahol tud.

Intellektuális Fodrász

Foxok / Nem tudjuk honnan ered, hova tart, csak azt, hogy valamiképpen négy. És mindannyian voltunk már igy, ahogy ez a dal. Legfőképp arra igaz ez, aki tagadja. De erőltetni semmit nem szabad. Ha lecsukjuk a szemünk, kitárjuk lelkünk és mély levegőt veszünk, akkor mélyen legbelül azt érezzük, hogy valami ilyesmi érzést keres magában Elton John egész életműve során, de legbelül tudja, hogy sosem fogja megtalálni. Ellenben Skysteppel, aki Jappan Almighty-val megalkotta az olvadó lélekgelato érzését. És hamarosan elérhető lesz a Rühös Foxi értelmező kéziszótár.

Cuore e Cazzo

Foxok / A didzseridu alapú pályázati fanki iskolapéldája, szülőatyja és egyben gyilkosa is ez a különleges dal. Valami vadonatúj, amit elkezdtünk, és rögtön a benne rejlő lehetőségek 240%-os kihasználása után kegyesen végeztünk is vele, nehogy meggyűlöljenek minket a sikertelenül utánzók. A Rühös Foxi ezzel végleg kilépett a nemzetközi piacról, hiába a meghívástornádó, legfontosabb a belső forrás magas hőfokú izzásának a nyugtató hűvössége. Több szó helyett beszéljen inkább a végleges hangfile elnevezése: Mstr_Ruhes_PHOXY - MENNYI VARJU (DONTACSMAJ) CC_.

Úton Agadír felé

Foxok / Ez a dal is egy Fox Fox magnum opus. A következő James Bond-film főcímdala. Értsd: mindig a következőé. A lány univerzumban újabb vörös óriást fedeztünk fel. Ezt már nem mi kreáljuk, mi csak manifesztáljuk a kozmikus igazságot, ami csak a rühszemüvegen keresztül hallható erről a kis bolygóról. Hogy miért épp azon? Ugyanazért, amiért Beethoven kifaragta Mona Lisát, vagy Ricky Martin megírta az Imagine-t. Ésszel felfogható magyarázat nincs rá, csak tapasztalni lehet.

For You

Foxok / A folyamatos önreflexió nélkül a művész sosem lesz képes túllépni a saját maga által így, vagy úgy. És nekem, és neki, és neki, és nekik. De neki nem. Fun fact: a nyüszörgő Bogyó Fox nem más, mint egyenesen az egyik foxi a Sing videoklipből.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/09/lemezpremier_ruhos_foxi_don_t_cry_erika
„Kigemalezánom az anyád” – Lemezpremier! Rühös Foxi: Don't Cry, Erika
süti beállítások módosítása