Itt a Hangfoglaló Program – Дeva zenéje könnyedén leküzdi a nyelvi akadályokat

2021.10.14. 12:00, trecorder

deva_press2.jpg
Az utóbbi évek egyik legegyedibb előadója, a népzenét a modern elektronikával ötvöző Дeva / Deva, azaz Takács Dorina már nemzetközi közegben is bemutatkozhatott, időközben pedig zenekart is gyűjtött maga köré koncertekre.

Nyáron már zenekarral kiegészülve léptél fel élőben. Miért szántad el magad a lépésre?

Egyedül már nem éreztem jól magam a színpadon. Mivel sok mindenre kellett figyelnem egyszerre, nem tudtam kapcsolódni a közönséggel úgy, ahogyan szerettem volna. Emellett nagyon hiányzott az együtt zenélés öröme. Közösen átélni ezeket a koncertélményeket teljesen más, sokkal intenzívebb és szeretetteljesebb, mint egyedül.

Itthon eddig nem volt jellemző, hogy egy frissen feltűnő előadó hamar showcase-fesztiválokra utazhat. Hogy érezted magad a nemzetközi közegben, jött értékes visszajelzés?

Abszolút! Tavaly nyáron volt szerencsém eljutni Ljubljanába a Liveurope keretein belül, ahol meglepetésemre nagyon szerették az emberek a muzsikám. Sok külföldi országból jött már pozitív visszajelzés. Örülök, hogy a nyelvi akadályokat ilyen könnyedén át tudja hidalni a zene.

A zenéd egyfajta hidat alkot a népzenei hagyományok és a modern elektronika között. Ezt a kettőséget továbbra is megtartanád a zenédben?

Fontos számomra a hagyományőrzés, így ha akár más stílusban és műfajban is fogok dalokat írni, nem gondolom, hogy a magyar folklórvonalat bármikor is el fogom hagyni.

Mennyire tudatosan keresel régi népdalok között? Hangulathoz, alapötletekhez kutakodsz?

A népdal kiválasztásánál az a szempont fontos, hogy az adott dalszöveg legyen kevésbé ismert. A többi már csak az érzéseimre van bízva.

Melyik előadó inspirál mostanában igazán a dalszerzésben?

Minél többet foglalkozom dalszerzéssel, annál nehezebbé válik más zenét hallgatni. Ez egy eléggé bosszantó érzés tud lenni, de most ez van. Egy dalt megemlítenék, ami mostanában boldogsággal töltött el, Talaboman: Loser’s Hymn.

Három friss átdolgozás Дeva Witchcraft című számából:

Дeva legközelebb október 19-én lép fel a Liszt Ünnepen az Akvárium Klubban.

A cikk a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával készült.

https://recorder.blog.hu/2021/10/14/itt_a_hangfoglalo_program_eva_zeneje_konnyeden_lekuzdi_a_nyelvi_akadalyokat
Itt a Hangfoglaló Program – Дeva zenéje könnyedén leküzdi a nyelvi akadályokat
süti beállítások módosítása