Kanálzsonglőrködés és granulárszintézis. shum x asvanyviz2: shum x asvanyviz2 (lemezkritika)

2021.09.25. 15:15, vferi

asvanyviz.jpg

Tíz-húsz perces drone ambient számok, amik végig izgalmasak, mi több, eseménydúsak tudnak maradni. Ez a kritika először a Recorder magazin 87. számában jelent meg.

Varsás Gábor az underground egyik legtermékenyebb alkotója: Bandcamp-oldalán ez az 51. kiadvány; a kiindulópont gyakran drone metal, de csinált már (egyedül, magyar és külföldi zenésztársakkal) ambientet, goth rockot, darkjazzt és noise-t is. Asvanyviz2-ről viszont csak a nevét tudom (ami csodás!), és hogy többek között „esztétikai felülbírálás” és „kanálzsonglőrködés” volt a feladata ezen a lemezen, no meg granulárszintézis.

Az album maga az egyik legjobb drone ambient, amit mostanában hallottam. Az elnyújtott, lebegő drone-ok mellett hallhatók: pulzálások, zörejek, hangszerek (szinti, effektezett gitár), természetes (?) hangok: vízcsobogás, madárcsicsergés, tevés-vevés; olykor akár dallamok, vagy éppen az egész zenét beborító torzulások. Hallatszik, hogy az alkotóknak (gyakorlattal megtámogatott) határozott elképzelése van arról, hogyan kell 10-20 perces darabokat felépíteni, milyen dramaturgia működik ilyen távon. Végig eseménydús a zene, miközben megmarad az ambient jellege is. 

shum_asvanyviz2.jpgElőadó: shum x asvanyviz2

Cím: shum x asvanyviz2

Kiadó: szerzői

Megjelenés: 2021. július 17.

Műfaj: drone

Kulcsdal: deliverance

 

 

8/10

Rónai András

shum a facebookon.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/09/25/shum_x_asvanyviz2_shum_x_asvanyviz2_lemezkritika
Kanálzsonglőrködés és granulárszintézis. shum x asvanyviz2: shum x asvanyviz2 (lemezkritika)
süti beállítások módosítása