Ilyen a legnagyobb magyarországi Nevermind-gyűjtemény

2021.09.24. 20:00, RESZEGI_LASZLO

vinyl_1992_southkorea.jpg

Ma harminc éve annak, hogy megjelent a '90-es évek egyik legfontosab lemeze, a korábban kispályás Nirvana korszakváltó albuma. Sokat írtunk már róla korábban, ezt a huszadik évfordulón, ezt a huszonötödiken, de volt külön cikkünk a borító kapcsán is, valamint Emika is nyilatkozott nekünk az A38 Hajón a korongról. Most, a harmincadik évfordulón valami mással készültünk. Reszegi László Nirvana-gyűjtő és egy magyar nyelvű, tematikus Nirvana-Facebook-oldal kezelője bemutatja, hogy a lemezgyűjtéssel eddig eltelt huszonkét éve alatt hányféle kiadásban szerezte be az ikonikus albumot. Íme, az impresszív gyűjtemény darabjai, kitartó görgetést kívánunk.

Vinilkiadások:

vinyl_1991_ger.jpg

Ez egy német első kiadás 1991-ből. Nincs már a legjobb állapotban a borító, de így is szép példány. 

vinyl_1992_picturedisc.jpg

Hamar előkerült a listában egy nagy kincs: 2011-ig ez volt az egyetlen hivatalos picture disc-kiadás. A lemez sikere után a horvát származású Krist Novoselic, a zenekar egykori basszusgitárosa szerette volna, ha felmenői hazájában is kiadják az albumot. Bármennyire is hihetetlen, Jugoszláviában nem jelent meg egyetlen hivatalos változat sem. Novoselic sem járt sikerrel, de kicsit arrébb, Csehszlovákiában összejött a dolog a prágai Globus International kiadó jóvoltából. Ez a picture disc egyesek szerint 500, mások szerint 1000 példányban jelent meg. Bármelyik is az igaz, nagyon ritka (és drága) verzió.

vinyl_1992_southkorea.jpg

Dél-Koreában 1992 januárjában jelent meg az album. Ez a kiadás tartalmaz egy extra lapot, amelyen koreai nyelven írnak a zenekarról, valamint ebben szerepel az összes dalszöveg is angol nyelven.

vinyl_2001.jpg

Ez a verzió a 10. évfordulóra jelent meg 2001-ben. Nem volt igazából kampány hozzá, lehet, hogy a kerek évforduló is véletlen. A valódi(bb) ok az, hogy ekkorra már a Universal kezében volt a Geffen-katalógus és jónak látták újra kiadni a lemezt. És ez még csak a kezdet volt, ugye...

vinyl_2008_btb.jpg

2008-ban érkezett egy újabb verzió, ez a Universal "Back to Black" sorozatának része volt. Európai kiadás, bontatlan.

vinyl_2013_pallas.jpg

Ez egy komolyabb hangzású újrakiadás, amelynél egy 2009-es remasztert használtak. A lemez a németországi Pallas gyárban készült, de Amerikában dobták piacra 2013-ban. Bontatlan.

vinyl_2015_btb.jpg

Amikor beindul a gépezet: 2015-ben ismét megjelent a lemez a "Back to Black" szériában. Manapság ezt a verziót a legkönnyebb megtalálni lemezboltokban, nagyáruházakban és webshopokban. Bontatlan példány.

vinyl_2019_silver.jpg

Végre egy színes: ez 2019-ben az amerikai Target-üzletekben jelent meg ezüst színű lemezen. Bontatlan.

CD-kiadások:

cd_1991_usa.jpg

Íme egy amerikai első kiadás 1991-ből. 

cd_1991_ger.jpg

Ez pedig egy német első kiadás.

cd_1991_ger_v.jpg

Szintén egy korai német kiadás, apró eltérésekkel az előzőhöz képest.

cd_1991_jap.jpg

A japán első kiadás, amely 1991 novemberében jelent meg. Tartozik hozzá egy extra booklet, amelyben japán és angol nyelven is szerepelnek a dalszövegek.

cd_1992_hun.jpg

Ismét egy kuriózum: a legendás magyar CD! Egy 1992 júniusi Billboard magazinból derítettem ki, hogy 1992 nyarán jelent meg, miután az EMI felvásárolta a magyar Quint kiadót és úgy döntöttek, hogy megjelentetnek pár friss, nemzetközi anyagot is. A több mint két évtizede zajló kutatásom alatt 4-5 eladó példánnyal találkoztam, a külföldi gyűjtők is nagyon keresik.

cd_1996_usa.jpg

A Mobile Fidelity Sound Lab 1996 márciusában jelentette meg az albumot 24 karátos aranybevonatú CD-n. Az egyik legjobban szóló CD-kiadás. Nem olcsó.

cd_2001_eu.jpg

A vinilek között már említésre került a 2001-es újrakiadás, ez annak a CD-verziója a Universal jóvoltából. Itt jelent meg először az albumon a "Made in EU" kifejezés.

cd_2001_eu_v.jpg

Ugyanaz, mint az előző, csak apró eltérésekkel. EU, 2001.

cd_2011_usa.jpg

Ugrunk tíz évet: íme a 20. évfordulós remaszterelt kiadás amerikai verziója 2011-ből. 

cd_2011_eu.jpg

Ez pedig ugyanabból az európai kiadás. Bontatlan. 

cd_2011_eu_deluxe.jpg

A 20. évfordulós kiadásból sokféle verzió volt, ez a dupla CD-s, ún. Deluxe Edition. Ez volt az első hivatalos digipack kivitelezés az album esetében. Ez a verzió azért is érdekes, mert a HMV lemezbolt kapott egy exkluzív változatot: a nagylemezhez tartozó négy, kereskedelmi forgalomban is megjelent kislemez borítóképeiből beletettek egy-egy art printet. Óvatosan felvágtam a fóliát és kiszedtem a printeket, amelyek bekeretezésre kerültek:

cd_2011_eu_deluxe_art_prints.jpg

Szóval maga a Deluxe Edition kiadás nem nevezhető bontatlannak, de közben mégsem lett teljesen kibontva.

cd_2011_superdeluxe.jpg

A 20. évforduló legtartalmasabb kiadása ez a díszdoboz volt, egyfajta Super Deluxe Edition. A keményborítós boxban négy CD, egy DVD, egy 90 oldalas könyv és egy kétoldalas poszter is helyet kapott. Minden példány egyedi sorszámmal rendelkezik. Bontatlan. 

Kazettakiadások:

mc_1991_usa.jpg

Amerikai első kiadás 1991-ből.

mc_1991_ger_old.jpg

Német első kiadás. 

mc_1991_ger.jpg

A fenti egy másik verziója, apró eltérésekkel.

mc_no_ger.jpg

Erről nem sokat tudni, valószínűleg hamisítvány. A kazettán német nyelvű szöveg található, de se a kiadás helye, se annak ideje nem ismert.

mc_1992_hun.jpg

A már említett magyar kiadás kazettaverziója. Nem olyan ritka, mint a magyar CD, de azért nem is fut bele az ember minden nap.

mc_1992_hun_v.jpg

Ugyanaz, mint az előző, csak itt van egy EMI/Quint matrica is a tokon.

mc_1994_pol.jpg

Hihetetlen, de igaz: a piacos hamisítványok hosszú évei után lett hivatalos kiadás is Lengyelországban. 1994-ben jelent meg, valószínűleg Cobain halála után, a megnövekedett kereslet hatására.

mc_2001_eur.jpg

A 10. évfordulós Universal újrakiadás-sor utolsó darabja, a kazettaverzió. EU, 2001.

mc_2016_silver.jpg

A 25. évfordulót nagy csendben ünnepelte a kiadó, mindössze ez az egy kazetta került kiadásra. Mivel mindez 2016-ban volt, így 2016 példány készült ebből az ezüst színű kazettából és csak Amerikában jelent meg decemberben. Bontatlan.

DVD-kiadások:

dvd_2005_eu.jpg

Ez persze már nem az album, hanem egy arról készült hivatalos dokumentumfilm, a Classic Albums sorozat egyik része, amely 2005-ben jelent meg. Ez egy olasz kiadás és bontatlan.

dvd_2005_ger.jpg

Ugyanannak a filmnek egy német promóciós példánya vékonyított DVD-tokban, amely a Musikexpress című magazin 2010 márciusi lapszámának melléklete volt. Bontatlan.

umd_2005.jpg

Ez még mindig ugyanaz a film, de már nem is DVD, hanem UMD. Aki nem ismerné ezt a parányi formátumot, annak elárulom, hogy csak a Sony PSP-készülékek tudják lejátszani és a 2000-es évek közepén számtalan film és koncertfilm is megjelent így.

Egyéb, válogatott relikviák:

Nagyon sok Nevermind-tematikus kacatom van, most jöjjön pár kedvenc a teljesség igénye nélkül.

postcard.jpg

A 2011-es, huszadik évforduló kapcsán megjelent hivatalos képeslap. Kétféle verzióban is megvan: az egyik hátoldala üres, a másikon ott van a Nevermind 20-logó, valamint egy QR-kód is.

sticker.jpg

Ez egy Nevermind-matrica, amelyet maga Krist Novoselic dedikált és küldött el nekem. 2017-ben megrendeltem a Giants in the Trees nevű új zenekarának debütáló lemezét. Mivel épp én küldtem el neki a világon először a Recorderen debütált 1989-es budapesti Nirvana-koncert fotóit (cikkünket utána megosztották a zenekar hivatalos közösségimédia-csatornáin és egyfajta szenzációként körbejárta a világot - a szerk.), ezt ajándékba kaptam a rendelésemhez.

baseball.jpg

Végül pedig egy két évtizede nyúzott baseballsapka, ami amúgy nem is az enyém volt, csak valamiért az én fejemen volt egy olyan estén, amikor egy repülő söröskorsó épp az én fejemen tört szét. Ez a sapka mentett meg. 

https://recorder.blog.hu/2021/09/24/ilyen_a_legnagyobb_magyarorszagi_nevermind_gyujtemeny
Ilyen a legnagyobb magyarországi Nevermind-gyűjtemény
süti beállítások módosítása