Baba a vízben! – A legendás Nirvana-lemezborító születése

2019.09.18. 17:36, Gaines

nirvana_spencer_baby.jpg

Jövő héten lesz 28 éve, hogy megjelent a Nirvana legendás második stúdiólemeze, a Nevermind, ilyenkor csőstül jönnek az évfordulós cikkek, visszaemlékezések, esszék. A lemezborító fotósa most például arról mesélt, hogyan született meg a babás fénykép.

Kirk Weddle-nek a munka elvállalásakor fogalma sem volt róla, hogy minden idők egyik leghíresebb lemezborítója fog fűződni a nevéhez, csak annyit tudott, hogy egy lemezcég szeretne egy merész koncepciójú borítót gyártani az egyik újonnan leigazolt, feltörekvő zenekarának. A feladat tehát előre adott volt: egy csecsemőt úsztatnak majd víz alatt, aki horgászzsinórral elhúzott bankjegy felé tempózik. Weddle a haveri köréből szervezte be a fénykép leendő főszereplőjét: Rick barátjának volt egy négy hónapos kisbabája, Spencer, az apuka pedig belement, hogy medencében úsztassa a kis Spencert egy fotóhoz 200 dollárért.

NAGY CIKKÜNK A NEVERMIND KELETKEZÉSTÖRTÉNETÉRŐL

A fotózáskor a szülőkön és Weddle-ön kívül csak egy életmentő volt jelen, és először egy játékbabával lőtték be a fényelést és a fókuszt; a vízhatlan házba tett kamerát állványra helyezték a medence alján. A szülők ezt követően kétszer mártották a vízbe a csecsemőt. „Első alkalommal hét kockát lőttem, másodszor pedig négyet” – meséli Weddle. – „Ahogy az várható volt, a kisbaba elkezdett sírni; először került életében víz alá. Úgyhogy ezzel vége is lett a fotózásnak.” Az egy órás előkészítést követően pár percig tartott tehát az akció, a bankót utólag fényképezték le, és montírozták a képre. Weddle emlékei szerint azonnal tudta, melyik a legjobb fotó, de tartott tőle, hogy a kiadó nem fog rábólintani, mert „túl prominens a kuki”.

KÜLFÖLDI ÉS MAGYAR ZENÉSZEK VALLANAK A NEVERMINDRÓL

Végül, mint tudjuk, ez lett a nyertes fénykép; a Geffen Records jutalékot ugyan nem fizetett Spencernek a fotó után, de egyéves korában küldött neki egy platinalemezt és egy plüssmacit. Weddle azt hitte, a fiú felnőttkorára meg fogja utálni a képet, de nem így történt, sőt, többször le is fotóztatta magát ugyanabban a beállításban, más-más életkorban. Weddle pár hónappal a borítófotózás után a Nirvana tagjait is lencsevégre kapta víz alatt, de azok a fotók már sem a zenekarnak, sem a kiadónak nem nyerték el a tetszését. „Szeretném még egyszer lefotózni Spencert, megint tök pucéran, mint az eredeti képen” – nyilatkozta Weddle. – „Most 27 éves, csomó menő tetkója van.” Meg lehet tippelni, melyik szó van a mellkasára tetoválva.

kezdetben vala a rongybaba:

nirvana_spencer1.jpg

aztán jött Spencer:

nirvana_spencer2.jpg

majd hamar távozott is a vízből:

nirvana_spencer3.jpg

de nem utálta meg egy életre:

nirvana_spencer.jpg

Címkék: nirvana kirk weddle
https://recorder.blog.hu/2019/09/18/baba_a_vizben_a_legendas_nirvana-lemezborito_szuletese
Baba a vízben! – A legendás Nirvana-lemezborító születése
süti beállítások módosítása