“Para, mégis megnyugtató“ - klippremier! JÜ: Shashka

2021.09.15. 17:00, Recorder.hu

ju_650_1.jpg

Nemrég három új dalt is bemutatott szeptember 24-én megjelenő, III című lemezéről a hazai instrumentális és improvizatív zene folyamatosan kísérletező zenekara, a . Közülük az egyik legesszenciálisabb szerzemény, a Shashka most sosem látott vizuális világú videóklipet kapott, amelyben a formáció három tagja sem egészen olyan, mint a való életben. Egy ijesztően szép klip premierje a Recorderen.

A JÜ nem a párperces dalairól híres, a zenekar inkább a hosszabb, folyamatzene-szerű számokban érzi otthon magát. Új, Shashka című szerzeményük azonban nemcsak két percet alig meghaladó hossza (rövidsége) miatt kivétel. Egyrészt a tagok saját bevallása szerint ez az egyik legkompaktabb szám, amit valaha írtak, mégis kifejeződik benne az az esztétika, ami számukra érdekes. Másrészt a szám stílusát egy önmaguk által definiált zenei műfaj, az afrikai berberek zenéje és világlátása által inspirált "tuareg punk"-nak nevezik, ezzel is reprezentálva azt a multikulturális egyveleget, amely a III című lemezen lesz majd hallható.

“A shashka egy rövid, egyélű, egykezes, szépen mívelt kard. Bár nagyon távol áll tőlünk a fegyverek méltatása, de valahol ez a szám is ilyen lett: rövid, hatékony és vág” – von kreatív párhuzamot Mészáros Ádám gitáros. Az eleve penge dalhoz további élt ad a zenekarral régóta szorosan együtt dolgozó Kitzinger Gábor által megálmodott és megvalósított klip erős vizuális világa, amelyben furcsa, absztrakt, mégis fajsúlyos és túlvilági képsorok testesítik meg a tuareg punkok életérzését – azt, amit a zenekar is kifejezésre akar juttatni a dallal.

A kisfilm rendezője – aki különleges technikával, fotóalapú 3D-szkenneléssel “digitalizálta” a JÜ három tagját, hangszeres játékukat pedig egy videójáték-motorral animálta meg – a tervezés tartalmi részét a karantén ideje alatt kezdte el, ez például abban is tetten érhető, hogy a videó elején az animált zenekartagok a zenéjükkel próbálják szétfesztíteni a négy falat, majd a klip második felében egy furcsa, a punkkoncertek energikus pogójával kevert szeánsz szemtanúi lehetnek a nézők.

“Elsőre nyilván vicces volt magunkat ilyen módon klónozva látni. Aztán kicsit megdöbbentő és érdekes is, hogy egy az egyben be vagyunk szkennelve, és gyakorlatilag csak a szemeink, a tekintetünk az, ami nem egyezik a valósággal. Különös volt látni, hogy ez mennyire sokat számít. Hiába vagyok precízen lemásolva, a tekintetem nélkül valahogy mégsem én vagyok az. Ez egyrészt para, de mégis van benne valami megnyugtató.” – mondta el Mészáros Ádám.

A Shashka tehát vizuális bepillantást enged a jövő pénteken, szeptember 24-én, a műfaj egyik legjelesebb nemzetközi kiadójánál, a londoni székhelyű RareNoise-nál megjelenő új JÜ-lemezbe, amit november 8-án, egy különleges látványvilágú koncerten a Trafóban is bemutatnak majd. Előtte pedig jövő vasárnap, szeptember 26-án az A38 Hajó színpadán láthatjuk a zenekart.

Ez tehát az erőteljes hangzású Shaska nem kevésbé erőteljes látványvilágú klipje:

Fotó: Ofner Gergely.

JÜ a Facebookon.

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

Címkék: premier klippremier
https://recorder.blog.hu/2021/09/15/ju_klippremier
“Para, mégis megnyugtató“ - klippremier! JÜ: Shashka
süti beállítások módosítása