Hipnotikus gesztusok. Szemző Tibor: ARBO X – Csoma Grooves (lemezkritika)

2021.09.02. 08:03, RRRecorder

szemzo.jpg

Szemző Tibor az egyik legsajátosabb hangú magyar zeneszerző. Új lemeze egy régi kedves hősét, Kőrösi Csoma Sándort közelíti meg újra. Ez a kritika először a Recorder magazin 86. számában jelent meg.

Szemző Tibor művészetének jó ideje az az egyik jellemzője, hogy egy-egy témához újra meg újra visszatér. Kőrösi Csoma Sándor régóta foglalkoztatja, 2006-ban filmet készített róla (Az élet vendége – Csoma legendárium); most ennek a zenéjét strukturálta át és egészítette ki.

Az ARBO X abban viszont különbözik sok más Szemző-műtől, hogy nem soknyelvű szövegek köré épül. Összesen húsz zenész és énekes hallható a lemezen különböző csoportosításokban. Jellemzően egy-egy, keleti zenét, nyugati klasszikus zenét vagy jazzt megidéző (de leginkább szemzős) motívumot, minimáldallamot játszanak, de pontosabb, ha azt írom: egy-egy zenei gesztust ismételnek a jobbára 1-3 perces számokban. Látszólag nincs központi szervező erő, nincs hierarchia (pl. dallam–kíséret), mégis összeállnak a számok, és a sűrűsödő, ritkuló darabokból a lemez egésze is. Úgy babonáz meg ez a zene, hogy közben semmilyen erőfeszítést nem tesz ezért, egyszerűen csak van

szemzo_tibor.jpgElőadó: Szemző Tibor

Cím: ARBO X – Csoma Grooves

Kiadó: Fodderbasis

Megjelenés: 2021. május 21. 

Műfaj: minimalista

Kulcsdal: Ganga Row

 

 

8/10

Rónai András

Szemző Tibor a Facebookon.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/09/02/szemzo_tibor_arbo_x_csoma_grooves_lemezkritika
Hipnotikus gesztusok. Szemző Tibor: ARBO X – Csoma Grooves (lemezkritika)
süti beállítások módosítása