Te mit tennél ebben a helyzetben? SAULT: Nine (lemezkritika)

2021.08.17. 12:00, RRRecorder

sault_wide.jpg

A soul egyik legizgalmasabb kortárs képviselője és megújítója a brit SAULT kollektíva. Új lemezük állítólag a megjelenés után csak 99 napig, vagyis október 1-ig lesz elérhető. Azt még nem tudjuk, ez mit jelent, de azt elmondjuk, milyen a zene. Ez a kritika először a Recorder magazin 86. számában jelent meg.

A misztikus kollektíva a semmiből tűnt elő és hódította meg a kritikusokat és a közönséget 2019-ben; két 2020-as albumuk még jobb volt. A Nine a felvezető szöveg szerint a londoni szegregátumok problémáit járja körül, ahol „csak a közösség segítségére számíthatunk”, és ahol sokan az alkoholhoz, drogokhoz vagy a bandázáshoz fordulnak.

A lemez első fele végletekig redukált, a kíséret alig több mint dob-basszus; a második fele gazdagabb hangszerelésű, érzelmes soul. A minimalizmus, az olykor egészen húsbavágó szövegek és az énekszólamok erős közösségisége mind azt szolgálják, hogy a hallgató átérezze azt a kérdést, amit a felvezető szöveg is megfogalmaz: „Ítélkezni nagyon könnyű. De te mit tennél ebben a helyzetben?”

sault_nine.jpgElőadó: SAULT

Cím: Nine

Kiadó: Forever Living Originals

Megjelenés: 2021. június 24.

Műfaj: future soul

Kulcsdal: London Gangs

 

 

8/10

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2021/08/17/sault_nine_lemezkritika
Te mit tennél ebben a helyzetben? SAULT: Nine (lemezkritika)
süti beállítások módosítása