Cannes 2021: Pont leszarja - Rien à foutre

2021.07.14. 09:21, vferi

wide4_41.jpg

Az Adèle életében feltűnt Adèle Exarchopoulos új filmjében a fapados légitársaságoknál dolgozó stewardessek munkájáról és életéről derülnek ki meglepő dolgok.

Nyolc évvel ezelőtt derült ki, hogy Adèle Exarchopoulos megdöbbentő természetességgel tud létezni a kamera előtt. Akkor Léa Seydoux-val együtt az Adèle életében olyan szinten elbűvölte a Spielberg-vezette zsűrit, hogy kívételes módon nemcsak a rendező, hanem a két színésznő is kapott az Arany Pálmából.

wide9_1.jpg

Szerencsére azóta sem sikerült őt elrontani, ebben a mostani filmjében is vannak hosszú részek, amikor olyan keresetlen civilséggel nyomja, mintha nem szóltak volna neki, hogy forog a kamera. Egy fapados légitársaságnál dolgozó stewardesst játszik, és rögtön az első jelenetben megtudunk valami (számomra) meglepőt erről a munkáról: ezek a nők halálra vannak nyomasztva azzal, hogy minél több túlárazott szart (ételt, italt, parfümöt, miegymást) tukmáljanak rá a szerencsétlen utasokra. Egy út alatt konkrétan utasonként 5 eurónyit kell eladniuk. Adèle figurája jó ebben, ami nem csoda, hiszen folyamatosan szemrebbenés nélkül hazudozik amúgy is.

Nagyon specifikus ez a film, talán már egy kicsit túl részletesen és repetitív módon mutatja be a főhős lány meló-bulika-Tinder háromszögben zajló életét, és nem akarok nagy szavakat használni, de azt éreztem, hogy nagyon pontosan ragad meg valami esszenciálisat úgy általában a korunkkal, konkrétan meg ezzel a generációval kapcsolatban, amit más filmek nem ragadtak még meg. És ez szuper, mert imádom azokat a filmeket, amikből tanulni is lehet, de még valami esszenciálisat is megragadnak a zeitgeistból. Ilyen film a Rien à foutre, aminek a magyar címe lehetne Szarom le, vagy Pont leszarom, vagy Hova szarjak?!, de ha ezeket ki kéne csillagozni, akkor legyen inkább Teszek rá, bár ismerjük be, hatalmas lenne látni a Művész mozi homlokzatán azt a szöveget, hogy Hova szarjak?!

szerző: Varga Ferenc

https://recorder.blog.hu/2021/07/14/cannes_2021_pont_leszarja_rien_foutre
Cannes 2021: Pont leszarja - Rien à foutre
süti beállítások módosítása