Elektronikus zenék - Kedvenceink otthonra és a szabadba

2021.07.12. 14:00, vferi

wide7_1.jpg

Kiváló meditatív ambientek és igazi nyári, fesztiválokon romboló technók az aktuális legjobbak közt. Elektronikus tánczenei rovatunk legújabb válogatása a Recorder magazin 85. számából.

A kenyai KMRU 2020 legnagyobb felfedezettje lett, mindenki róla beszél az ambientben, így nem meglepő módon elkezdtek napvilágot látni a korábbi munkái is. A Logue 2017 és 2019 közt szerzett zenéket tartalmaz, ám érdekes módon nem a tavalyi nagy sikereket megalapozó próbálkozások köszönnek vissza rajta. Több a dallam és a dinamizmus, kevesebb az eszképista, disztópikus merengés. És megint ott van benne a világunkból egyre inkább eltűnőben lévő varázslat: egy óriási tehetség kibontakozása.

Az orosz származású, de évek óta Berlinben élő Perila (Aleksandra Zakharenko) ugyancsak nagy ígérete az ambientnek, de ő hangok és tematika tekintetében máshonnan jön. Meditatív hangjait először erotikus töltetű szövegekkel keresztezte, a How Much Time It Is Between You And Me? című albumán pedig az időt és a távolságot vizsgálja az emberi test és tudat viszonyában. Komoly, belső utazásra és önvizsgálatra invitáló mű, ami remekül megfelel a modern nyugati iskolák követelményeinek.

A kanadai Laura Sparrow (LNS) és a norvég Stefan Alvin Mitterer (DJ Sotofett) párosa vezeti fel az idén 30. születésnapját ünneplő Tresor kiadó következő nagy albumát, a Sputterst, ami mindenféle téridőt görbítő electro-kísérletezést és pszichedelikus-savas tekergetéseket tartalmaz. Néha önkéntelenül is beugorhat a hallgatónak a Drexciya; a hatásuk kétségtelen, de ennél sokkal többet ad a gyűjtemény. Például a C-oldalon található, tíz percnél is hosszabb The 606 úgy maxolja ki a dobgép képességeit, ahogy nem nagyon hallhattuk eddig.

A lazításokkal kezdődő partiszezonra időzít tökéletesen Phase Fatale BITE kiadója Vulkanski albumával. A grúz DJ a világszerte nagy respektnek örvendő KHIDI klub egyik rezidense, és a Skeptical Answers című albuma egyszerre érződik politikai állásfoglalásnak és önfeledt, felszabadult tombolásnak. Az elmúlt egy évben nem volt sok ennyire hangos, vad és gyors techno lemez, remélhetőleg hamarosan ismét egyre több érkezhet majd.

szerző: Velkei Zoltán
headerkép: DJ Sotofett és LNS

https://recorder.blog.hu/2021/07/12/elektronikus_zenek_kedvenceink_otthonra_es_a_szabadba
Elektronikus zenék - Kedvenceink otthonra és a szabadba
süti beállítások módosítása