1996: a Wannabe Firestarterek éve – 25 dal 25 évvel ezelőttről

2021.06.30. 15:00, trecorder

spice_96_1.jpg
Régen minden jobb volt? Ezt mindenki döntse el maga, de az biztos, hogy a könnyűzenében 1996-ban is születtek meghatározó dalok – vagy azért meghatározóak, mert mindenhol ezek szóltak, így nem tudjuk elfelejteni őket, vagy azért, mert olyan jók, hogy nem szabad elfelejteni őket. Az idén 25 éves MagNet Bank felkérésére ilyeneket és olyanokat is válogattunk: ez a 25 szám megmutatja, milyen is volt a zenei ízlés 25 évvel ezelőtt. Ajánljuk azoknak, akik 1996-ban voltak fiatalok, azoknak a mai fiataloknak, akik 1996-ban születtek, de talán a 25 évesnél jóval fiatalabbaknak is érdemes végigfutniuk a listát (és elindítaniuk a hozzá tartozó Spotify-playlistet). 

Ilyen volt 1996 – 25 meghatározó dal 25 évvel ezelőttről, 2 órában:

1. Spice Girls: Wannabe

Mára egyértelmű: ez 1996 slágere. Szevasztok, gitáros fiúk, megjöttek a popcsajok! Girl Power, Cool Britannia stb., plusz a popzene leggyorsabban felismerhető dala – ez tudományos tény.

2. Los Del Rio: Macarena (Bayside Boys Remix)

Ez is ’96-os, de valójában kívül van a „rendes” poptörténelmi időn, trendeken, menőségen. Minden idők (egyik?) legnagyobb egyslágeres csodája.

3. Fugees: Killing Me Softly

Némi dob, basszus, szintiszitár: ennyi kíséri Lauryn Hill énekét, de nem is kell több egy örökzöld dalhoz – ami amúgy Roberta Flack 1973-as számának feldolgozása.

4. 2Pac feat. Dr. Dre: California Love

Nemcsak Tupac, hanem általában az egész hiphoptörténelem egyik legnagyobb bulislágere. 1996-ban Tupac volt a király – aztán szeptemberben meggyilkolták.

5. Cardigans: Lovefool

A Romeo + Juliet filmnek köszönhetően minden lány szerelmes lett Leonardóba, és sztár lett a svéd Cardigansból. Igazából ez egy szomorú szám, de ezt könnyű elfelejteni, annyira fülbemászó.

6. Ginuwine: Pony

Fülledt és futurisztikus R&B, ami nemcsak Ginuwine legelső single-je volt, hanem Timbaland is ezzel tört be producerként. A dal időről időre új életre kel, lásd a Magic Mike filmeket.

7. Alanis Morissette: Ironic

A szám, amit nem lehetett kivakarni az MTV-ből, minden idők egyik legsikeresebb lemezévé tette a Jagged Little Pillt, és ezután szólóénekesnők egész sora kapott több rivaldafényt.

8. No Doubt: Don’t Speak

A No Doubt a ska harmadik hullámának egyik éllovasa volt, de 1996 egyik meghatározó balladáját is nekik köszönhetjük; Gwen Stefani és Tony Kanal basszugitáros szakítása ihlette.

25 millió forint jó helyen: itt a KAP, a MagNet Bank közösségi adományozási programja

El tudod képzelni, hogy a bankod elárulja, mennyi profitot termelt egy évben, sőt azt is megmondja, hogy ebből mennyit köszönhet neked? A MagNet Bank ennél is tovább megy: a KAP program keretében minden ügyfele eldöntheti, hogy a rá jutó haszon 10%-ával milyen civil szervezetet vagy társadalmi ügyet támogasson. Az elmúlt 11 évben összesen 312 millió forint jutott így fontos célokra, idén június végéig pedig további több mint 13 millió forint sorsáról rendelkeztek a számlatulajdonosok.

9. Jamiroquai: Virtual Insanity: A Jamiroquai 1993-ban bevitte az acid jazzt a mainstreambe, ’96-ban pedig világsztárokká váltak. A Virtual Insanity videója gyakori szereplője a „minden idők legjobb klipjei” listáknak.

10. Nas feat. Lauryn Hill: If I Ruled The World (Imagine That)

Nas az instant klasszikus Illmatic után ’96-ban slágeresebbre vette a stílusát, ami nagy vitákat szült. Mára ez a dal a keleti part egyik klasszikusának számít.

11. Michael Jackson: They Don’t Care About Us

Ez már nem Jacko legnagyobb korszaka, de azért ez is egy megasláger, ha nem is giga-. Sok magyar számára ’96 legfontosabb zenei eseménye a HIStory turné budapesti állomása volt.

12. Beck: Devils Haircut

Az Odelay többek – például a Recorder – szerint 1996 legjobb lemeze. A pszicho-blues-funk-hiphop kollázs Devils Haircut, ami mégis képes slágerként működni, jól mutatja, hogy miért.

13. Underworld: Born Slippy .NUXX

Az év legmenőbb filmzenéje az év legmenőbb filmjéből; naná: Trainspotting. Éteri szinti, töredezett szöveg, aztán a dobok, dobok, DOBOK – a sláger, ami egyetlen másik slágerre sem hasonlít.

14. Tori Amos: Professional Widow (Armand's Star Trunk Funkin' Mix)

Armand Van Helden speed garage-remekművének az éneket leszámítva nincs sok köze Tori Amoshoz, de többek szerint minden idők egyik legjobb remixe.

15. Chemical Brothers feat. Noel Gallagher: Setting Sun

Ez a valószerűtlen sláger a Beatles pszichedelikus klasszikusának újragondolása egy nagyon big beattel és olyan pszichedéliával, ami a káosz szélén táncol.

16. Oasis: Don’t Look Back In Anger

A máig közel 5 millió példányban eladott Morning Glory-albumról még ’96-ra is jutott listavezető dal. A beatleses (és az Imagine-t is megidéző) dal Manchester nem hivatalos himnusza lett a 2017-es terrortámadás után.

 A MagNet25-sztori

magnet_25_logo_high_1.jpg1996-ot írunk. Két fiatal informatikust látunk, akik kábeleket telepítenek egy belvárosi helyiségben. Fáy Zsolt és Rostás Attila nemrég úgy döntöttek, hogy otthagyják szoftverfejlesztői állásukat és takarékszövetkezetet alapítanak. Időben elkészülnek a vezetékezéssel és minden más is szépen összeáll, hogy megnyílhasson az azóta is működő első fiók: így kezdődött 25 évvel ezelőtt a budapesti Balassi Bálint utcában a MagNet Bank története.

 A korábban a katonaidőt és az egyetemi éveket is együtt töltő két barát az indulás után szakértőkkel bővítette a csapatot és izgalmas évek után, de még a világgazdasági válság előtt 2008-ban bankká alakította a kezdetben HBW Express néven ismert pénzintézetet, majd miután kisebbségi üzletrész vásárlásával egy spanyol közösségi bank is beszállt a tulajdonosok közé, 2010-ben megalakult a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt., az ország első újbankja.

 A nemzetközi partner ugyan 2013-ban távozott Magyarországról, de előremutató szemlélete és felelős értékrendje addigra sikeresen gyökeret vert a MagNet Bank ma már 250 munkatársa és közel 50 ezer ügyfele körében.

 A Bank az azóta eltelt időszakban egyre komolyabb fenntarthatósági és társadalmi célokat valósított meg: 11 éve minden ügyfele felajánlhat 10%-ot a bank rá jutó nyereségéből egy jó ügyre; a becsületkasszás számlavezetés keretében mindenki annyit fizethet a lakossági számlájáért, amennyit méltányosnak érez; megtakarításaival pedig segíthet egy-egy általa választott, szintén jó célokat követő hitelfelvevőt – legyen az napelempark vagy éppen Waldorf-iskola.  

 Az egykori IT-s srácok, a MagNet Bank tulajdonosai – miközben büszkék az elmúlt 25 évben elért eredményekre – már a következő negyedszázadra terveznek: céljuk, hogy tisztességes bankszakmai tevékenységgel, nem kiugró, hanem állandó jövedelmezőség mellett egy társadalmilag érzékeny, fenntartható bankot vigyenek sikerre.    

 
17. DJ Shadow: Midnight In A Perfect World

A legnagyobb hatást a jövő zenéjére ’96-ban az első, csak samplerrel írt lemez, az Endtroducing..... gyakorolta. Technikai bravúr, de emellett egy érzelmes remekmű is.

18. Morcheeba: Trigger Hippie

Az 1994-es triphop-robbanás ’96-ban is éreztette még a hatását. Az egyik legnagyobb befutó a később még poposabb irányba fordult (ekkoriban a Portisheadhez hasonlítgatott), itthon még ma is hallatlanul népszerű Morcheeba volt.

19. Étienne de Crécy: Prix Choc

A Daft Punk 1997-ben tört be, de már előtte is lehetett érezni, hogy a franciáknál készülődik valami. Étienne de Crécy Super Discountja kapta meg először a „French touch” jelzőt.

20. Kula Shaker: Govinda

A kor egyik nagy témája a multikulti volt. Ekkor született az egyetlen brit top 10-es sláger, aminek az egész szövege szanszkrit nyelvű – de nem kell érteni, hogy átérezze az ember.

21. Marilyn Manson: The Beautiful People

Akkor még úgy tudtuk, hogy Marilyn Manson csak eljátssza a szörnyeteget. Egy egyszerre taszító és vonzó, önironikus szörnyeteget, ráadásul emlékezetes slágerekkel.

22. Sepultura: Roots Bloody Roots

Groove metal, brazil gyökerek, oda-vissza hatás a formálódó nu metallal: a Roots egyrészt ’96 egyik meghatározó metallemeze, másrészt máig hatásos, bivalyerős darab.

23. Anima Sound System: Hungarian Astronaut

Az Anima nemcsak behozta hazánkba az aktuális elektronikus stílusokat, hanem be is oltotta őket magyar ízekkel. ’96-os lemezük több számában Bognár Szilvi énekel.

24. Mood: Burning Slow

A Mood honosította meg Magyarországon a doom metalt, de ez nem lenne elég ahhoz, hogy máig elkötelezett rajongótáboruk legyen. A Vol.1. a magyar rockzene egyik legkultikusabb lemeze.

25. The Prodigy: Firestarter

Elektronikus tánczene ellenállhatatlan breakbeatekkel, punkos attitűddel: a már korábban is sikeres Prodigy ezzel futott be Amerikában és ezzel tarolta le Magyarországot is.

prodigy_96_1.jpg

Ezt a 7 órás válogatást pedig a MagNet Bank munkatársai készítették saját 1996-os kedvenceikből:

A MagNet25 weboldala.

MagNet Bank a Facebookon.

(A cikk a Magnet Bank támogatásával készült.)

https://recorder.blog.hu/2021/06/30/1996_a_wannabe_firestarterek_eve_25_dal_25_evvel_ezelottrol
1996: a Wannabe Firestarterek éve – 25 dal 25 évvel ezelőttről
süti beállítások módosítása