Magyarradar - Kontraszt

2021.03.30. 12:00, Recorder.hu

kontraszt_650.jpg

Jazz, alternatív pop és elektronika határvidékein kalandozó zenéjével, valamint szövevényes lelki folyamatokat bogozgató szövegeivel vált népszerűvé az elmúlt év több tehetségkutató versenyén is a professzionális zenészek alkotta Kontraszt. A duó most a Recorder Magyarradarjára is felkerült.

Mikor alakult: 2019 tavaszán kezdtünk el együtt dolgozni a dalainkon, és 2019 decemberében debütáltunk első nagylemezünkkel és koncertünkkel.

Hol alakult: Budapesten

kontraszt_300_4.jpg

Tagok, hangszerek: Mirtse Kori - ének, Csizmazia Zsolt - gitár

Stílus: Ezt mindig nehezen határoljuk be, mivel elég vegyesek a dalaink. Elektroakusztikus felállásban játszunk, elektronikus pedálokkal szélesítjük az akusztikus hangzást. Talán az alternatív pophoz állunk legközelebb, itt-ott jazzesebb elemekkel fűszerezve.

Hatások: Külföldi előadók közül leginkább Sting, Jacob Collier, a Simon & Garfunkel, Ella Fitzgerald & Joe Pass, Bob Dylan és Becca Stevens inspirálta a zenénket, hazaiak közül pedig Cseh Tamás, Gyémánt Bálint & Harcsa Veronika és Hobo.

Kiadó: Egyelőre nem dolgozunk kiadóval.

Történet: A Kőbányai Zenei Stúdióban tanultunk évekig egymás mellett, mégis csak az utolsó évben, a szakvizsga előtt találtuk ki, hogy együtt szeretnénk folytatni a zenélést. Nagyjából fél évig semmi mást nem csináltunk, csak dalokat írtunk, és 2019 végére ezekből megszületett egy album, melyet Száz szél címen jelentettünk meg, egy lemezbemutató koncert kíséretében. 2020 elején és nyarán volt szerencsénk néhány koncertet adni, de a járványhelyzet miatt ebben az évben is inkább a dalszerzés felé fordultunk. Ősszel elindultunk a Fülesbagoly tehetségkutatón, és tovább is jutottunk az Öröm a Zene versenysorozat döntőjébe, ahol az a megtiszteltetés ért minket, hogy nekünk ítélték az első helyezést. Jelenleg a következő nagylemezünkön dolgozunk, és alig várjuk, hogy megmutathassuk új dalainkat a hallgatóinknak.

Megjelenések: Száz szél (album, 2019), Tükörkép (dal, 2020)

Küldetés: Szeretnénk olyan zenét írni és játszani, amiben a zenének és a szövegnek egyaránt van esztétikai minősége, és együtt mozognak. Fontosnak tartjuk, hogy a dalban a szöveg és a zene pontosan ugyanannyi részt vállaljon, egyik se uralkodjon a másik felett, és ne is vonuljon háttérbe. Szeretnénk, hogy a zenénken keresztül az emberek közelebb kerülhessenek saját magukhoz, tisztábban láthassák a múltjukat és az érzéseiket, és ne féljenek kimondani őket. Szeretnénk rámutatni arra, hogy nincsenek tabu témák, és ha kimondjuk azt, ami bennünk van, sokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy megértést találjunk. 

Jövőkép: Természetesen örülnénk, ha minél több emberhez eljutna a zenénk, de az is célunk, hogy minél több olyan dalt írjunk, ami megfelel saját elvárásainknak, és minél több olyan témát feldolgozzunk, amiről azt gondoljuk, hogy mindenképp fontos beszélni róla.

Mellékprojektek: Csizi gitárt és zeneelméletet tanít, valamint közreműködik a Göllner Mária Regionális Waldorf Iskola szólóest programjában, Kori pedig a zenélés mellett fotózással és videózással foglalkozik.

Szexepil: Talán az őszinteségünk az, ami elsőre meg szokta fogni az embereket.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Hatalmas megtiszteltetés, hogy nekünk ítélték a 2020-as Öröm a Zene verseny országos döntőjének első helyezését, valamint a Fülesbagoly tehetségkutatón két ízben tüntettek ki minket "Legjobb dalszövegíró" díjjal, Kori pedig "Legjobb női énekes" díjat is kapott.

Legközelebbi fellépés, live stream vagy más terv a közeljövőre: Nemsokára megjelenik a következő dalunk videoklippel együtt, és gőzerővel dolgozunk a következő nagylemezünkön. Hamarosan lesz egy A38-as online koncertünk a Petőfi TV-n közvetítve, és vannak még egyéb terveink is a nyárra, érdemes követni a Facebook- és Instagram-oldalunkat, ott folyamatosan közvetítjük ezeket az infókat.

Kontraszt a Facebookon.

A Kontraszt első lemeze, a Száz szél

 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/03/30/magyarradar_kontraszt
Magyarradar - Kontraszt
süti beállítások módosítása