Ne csókolj, ne szeress, mert nekem nem kellesz - Veni videópremier!

2021.03.02. 12:01, RRRecorder

veni_olajosilka.jpg

Art pop, folk, jazz, elektronika, tágas terek és izgalmas részletek - ezek az összetevői a Veni egyéni hangú zenéjének. Az új albumon - amit itt ajánlottunk - két népdalfeldolgozás is hallható, az ezekhez készült live session videó itt látható először.

A Venit így mutatja be Szász Veronika, aki először szólóban, illetve vendégzenészekkel alkotott ezen a néven, aztán Bata Istvánnal közös duójára is átvitte ezt a nevet: "Szabadúszó grafikus, tanár és énekesnő vagyok. Munkásságom során a komplex, műfaji határokat is átívelő megoldások foglalkoztatnak. Bata Istvánnal alapított duómban az együtt zenélés öröme mellett a különféle zenei műfajok tőlünk hiteles ötvözésének lehetőségeit keressük. Igyekszünk harmóniát teremteni a sokszínűség igényével. A népdalhagyomány számunkra az örökérvényűnek ígérkező tartalmak lényegi megragadása, a közös szimbólumok hozzáférhető megfogalmazása és személyes jellegű interpretációja. A jazz a pillanatra reflektív jelenlét lehetősége, az elektronika pedig egy végtelennek tűnő eszköztár az izgalmas, asszociatív, korhű hangszövetek létrehozásához."

Az Unfold Live című album végén hallható két népdalfeldolgozásról közül az egyik "az első kedvenc népdalom", a másik viszont "az, amit a legkésőbb ismertem meg a kedvenceim közül" - írta Szász Veronika a Recordernek. Az első a Régi szeretőmért. "Amikor elmentem általános iskolába, az osztálytársaimnak a Régi szeretőm lett a kedvenc népdala tőlem, így nekem is örökre a szívemhez nőtt. Ők voltak az első közösség, akik a családomon kívül őszintén lelkesedtek művészeti megnyilvánulásaimért. Akkoriban még sulirádió sem volt, nemhogy okostelefon, a feltöltő ingereket tehát magunknak kellett megteremteni. Sokszor kérték, hogy énekeljek szünetben, vagy amikor a tanárok megengedték, akkor játszottam a zongorán. Az is sokszor előfordult, hogy grafikákat rendeltek tőlem, színezőket például. Ez is igazi win-win volt, mert én leginkább rajzolni szerettem, főleg másoknak, ők pedig színezni, pláne kifejezetten nekik készült, egyedi dolgokat.

A Régi szeretőmet azóta is minimum több százszor elénekeltem már, és mégsem unom. Talán azért is okoz még mindig örömet, mert tisztán őrzi számomra azokat a jelentőségteljes pillanatokat, amikor először megmérettettem előadóművészként, és amiket az iskolai környezetem minőségi figyelme tett édessé számomra."

Ehhez itt a videó, amit Jenőfi Dániel készített (csakúgy, mint a másikat):


A második videó pedig az album záró dalához készült. "A Szeretőm e táncba című népdalra viszonylag későn bukkantam rá. Már felső tagozatos voltam, amikor egy délután a húgom valami tök jó új zenét bömböltetett a szobájában. Kiderült, hogy Palya Bea, akitől ilyen formában már régebben is sok dalt szívesen megtanultam, énekelte olyan szépen ezt is. Mivel nem volt esélyem rá, hogy belátható időn belül kölcsönkapjam a korongot, ezért gyorsan megtanultam a dalt és azóta is én éneklem magamnak, amikor csak rákívánok.

Unfold című első saját lemezem készítésekor megengedtem magamnak azt a szabadságot, hogy ezúttal más dallammal énekeljem, és egy saját szájízemre szabott, számomra kortárs hangulatú kíséretet készítsek hozzá. Azóta már szerencsére a gépek helyett, vagy a gépekkel is épp, de Pisti kísér éneklés közben, aki minden lehetséges népi ízt hoz, amire csak a magam fajta vágyhat egy ilyen dal éneklése közben" - írta róla Szász Veronika.


Veni honlap
Facebook

Fotó: Olajos Ilka

cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_24.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/03/02/ne_csokolj_ne_szeress_mert_nekem_nem_kellesz_veni-videopremier
Ne csókolj, ne szeress, mert nekem nem kellesz - Veni videópremier!
süti beállítások módosítása