Hosszú loopok elalváshoz - horhos albumpremier

2021.02.08. 17:06, RRRecorder

 horhos_svapna.jpg

William Basinski és úgy általában a minimalista ambient rajongói fognak a leginkább örülni az új horhos-albumnak, amit Győrffy Ákos ambientre elalvó fia, valamint egy mellékattintás inspirált.

A horhos legutóbbi albuma 2020 őszén jelent meg: egyik kedvencünk volt az évben a megszokott gitáros drone ambient mellé természeti és városi hangokat, zajokat is keverő 7 darab. Az új albumon ilyesmiket nem találunk, és abban is eltér az eddigi horhos-kiadványoktól, hogy jóval hosszabb "fesztávon" működik: egy majdnem egy- és egy bő félórás darabból áll össze. Győrffy Ákos részletesen leírta az album születését, át is adjuk neki a szót:

"A kisebbik fiam egy ideje ambienteket hallgat elalváshoz. Vájt fülű gyerek, akármilyen szintiszőnyeg nem felel meg neki. Leginkább William Basinski Cascade című lemezét szereti, Brian Eno Thursday Afternoon-ját és Aphex Twin korai darabjait több órás loop-verziókban. Egy-egy ilyen esti elalvás-szeánszba olykor magam is beleszunyókálok. Ülök a sötét szobában, negyven perce megy Basinski csodás zongora-loopja, bambulok magam elé, vonulnak a képek.

„EZT KIPRÓBÁLOM, AZTÁN MEGLÁTJUK, MI TÖRTÉNIK” – WILLIAM BASINSKI-INTERJÚNK

Egy újabb horhos-darab összerakása közben egyszer csak egy rövid, gitáros loopból hirtelen majdnem egy órás loop lett, teljesen véletlenül. Valamit mellékattintottam. Mielőtt kitöröltem volna az eredményt, azért belehallgattam. A több mint tízszeres nyújtás miatt az eredeti loopból szinte semmi sem maradt, hanem valami egészen más született. Ami azért mégsem lett egészen más, mert a loop szerkezetében valahogy addig is ott rejtőzött. Néha eszembe jutott korábban is, hogy én is csinálok elalvós zenét a gyereknek, de mivel nála alapvető elvárás, hogy legalább háromnegyed órás legyen a kiválasztott darab, nem tudtam nekikezdeni. Ilyen fesztávokkal soha nem dolgoztam. Ez a mellékattintás billentett át a holtponton, hirtelen előttem volt a nyersanyag, amit már csak finomítgatni kellett. Amikor elkészültem vele, megmutattam neki. Kicsit aggódtam, mert tudtam, hogy itt udvariaskodás nem lesz: vagy rábólint húsz másodperc után, vagy kijelenti, hogy nem vittem át a lécet. Úgy látszik, átvittem, mert azóta csak ezt hallgatja elalvás előtt.

AZ AMBIENT TÖRTÉNETÉT NAGY CIKKSOROZATBAN TEKINTETTÜK ÁT 2017-BEN

Az első darab farvizén még készült egy második is, itt is egy régi loop volt az alap. Pontosabban kettő. Egy elveszett és nemrég előkerült pendrive-on találtam őket, még azokból a régi időkből valók, amikor a kamrában egy diktafonnal rögzítettem mindenféle zajos rögtönzéseket. Ezek a loopok nagyjából a kisebbik fiammal egyidősek.

A két darab címe Svapna, ami szanszkritül álmot jelent. Semmi fellengzősség vagy ezoterikus homálykeltés nincs ebben, csupán arról van szó, hogy a második darab készítése közben találkoztam ezzel a szóval egy szövegben és azonnal tudtam, hogy ez lesz a megfelelő cím. Elvégre tényleg az álomról van itt szó. Vagyis az álom felé vezető útról. Ez a több ezer éves szanszkrit szó pedig biztosan nagyon jól ismeri az álom felé vezető utat. Sokkal jobban, mint én.

A borítókép a feleségem egyik festményének részlete. Épp az ággyal szemben lóg a falon, elalvás előtt gyakran nézegetem. Az aranyló fényektől átjárt erdőből egy ösvény vezet valahová. Mintha egyenesen a felhők közé lépne az, aki maga mögött hagyja ezt az álomszerű erdőt. Ez a két darab ennek a képnek a terében szól."

Ez tehát a lemez:

horhos a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/02/08/hosszu_loopok_elalvashoz_horhos_albumpremier
Hosszú loopok elalváshoz - horhos albumpremier
süti beállítások módosítása