Albumpremier! Gustave Tiger: Gustave Tiger II

2020.12.04. 13:30, Gaines

gt2020_red_a3_rgb.jpg

Novemberben jelent meg a Gustave Tiger évzáró dupla lemezének (?) első felvonása, melynek dalait egy sessionvideó keretén belül élőben is eljátszhatta nekünk a zenekar. Ezen a felvételen már felcsendült egy, a folytatást beharangozó, magyar nyelvű dal is, most pedig megérkezett a komplett második lemez is. Premier!

a1481907497_10.jpgGustave Tiger I és II nem is olyan egyértelmű viszonyáról, illetve az új lemez inspirációiról Dorozsmai Gergő gitáros és Szabó Sz. Csaba billentyűs mesélnek nekünk: "Az idei első lemezünk valamivel rockosabb, vagy akár mondhatnánk úgy is, hogy tradicionálisabb, mint a második, viszont címe ennek sincs, szóval így elsőre könnyű összekeverni a kettőt. Hát vagy akár duplalemezként is lehet értékelni, nem sértődünk meg rajta (de azért ez igazából két különböző lemez). Az inspirációk között említhetjük többek között Anatole France pszeudo- hagiográfiáit, Vilmos császár allegóriáját, a Második szürrealista kiáltványt (ami valójában a harmadik), a különböző seggeket, a pásztoridilleket, az obskúrus lábjegyzeteket, 1979-et, a Holdat,a nemzeti romantikát, Doktor Johnson életét, az Sz betűs magyar írókat, a fiatalon elhalt magyar költőnőket, Thomas Mann budapesti látogatásait, a flórát, a faunát meg ilyeneket, szóval azért elég változatos és igen szórakoztató." 

Gustave Tiger II rengeteg kezdeményből alakult négy éven keresztül, öt dal azonban egy este született 2019 decemberében, főleg egy Volca analóg szintivel. "Szalammbó, Ars Volca, Zúgok a szélben, Ében vízparton, Borotvaként értsél: végül ennek az öt számnak lett magyar szövege - és ebből az első három kezdi a kettes lemezt, szintivarázslattal, látomásos Priest riffekkel, éteri énekkel, halálvárással." A többi dalról is kifaggattuk a zenekart: "Ezeken kívül két popdal is van a lemezen, Rán (a tengeristen (sic!!!)), és az eddigi legamerikaibb számunk, a The Mystic And The Star, ami, mint minden rendes rockballada, természetesen a heroinról szól (persze nem, de egyszer érdemes így is meghallgatni). Erika [Szurcsik Erika, a Gustave Tiger énekesnője - szerk.] is írt egy szöveget, ez a csodálatos Nekrokedeia, aminek drágakő zártságú szépségéhez és halálvágyához a zene munkacíme, a Holló még talán jobban is illik (azért kapta ezt a nevet, mert a The Stranglers The Raven-jéhez hasonlót akartam írni). Aztán egy igazi Utolsó Szám, a zenekarból többeknek is kedvence - messze az eddigi legérzelmesebb (és szerintem legbátrabb) számunk, amit egy semmibe vesző zongorázgatás kísér a csöndbe."

screenshot_2020-12-04_at_12_31_25.png

A két albumból hamarosan (nagyon hamarosan!) kijön majd egy speciális, tizenegynéhány számos vinyl/bakelit-verzió is, addig is, hallgassuk meg a Gustave Tiger II.-t:

Gustave Tiger a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_75.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/12/04/albumpremier_gustave_tiger_gustave_tiger_ii
Albumpremier! Gustave Tiger: Gustave Tiger II
süti beállítások módosítása