Videopremier! Gustave Tiger: A Night At Banán Klub

2020.11.27. 12:48, Gaines

gt_2020_szines.jpg

Aktívan zárja 2020-at a Gustave Tiger, az év utolsó két hónapjában két részletben jelenik meg új dupla lemezük. A második felvonásra még december 4-ig várni kell, addig is az első lemez dalaiból élőben is előadott egy csokorra valót a zenekar, a 21 perces session videót pedig először a Recorderen lehet megtekinteni. Premier!

A sessionvideó ötletéről így mesélt nekünk a zenekar: "Nagyon régóta szerettünk volna egy koncertfelvételt csinálni a Gustave-val, mert nekünk mindig eléggé kettévált a lemezre vett zenénk és az, amit a koncerteken művelünk. De valami mindig keresztbe tett (volt olyan hogy sok email után se kaptuk meg a sávokat a tévétől, volt olyan, hogy ürességet rögzített a gép, meg olyan is, hogy elmaradt pont az a koncert). Úgyhogy jól jött az, hogy a tavaszi lezárások idején az NKA kiírt egy pályázatot, hogy segítse a koncertek nélkül maradt zenekarokat és klubokat. Egy klubbal kellett társulni ehhez, és gyerek- és ifjúkorom kedvenc koncerthelyszínét, a Csillaghegyi Közösségi Házat - a Banán klubot - választottuk."

Végül módosult a helyszín, a közös pályázat eredménye a Tom-Tom Stúdióban jött létre. "Nagyon készségesek voltak, és bár végül is műszakilag egyszerűbb volt a Tom-Tom Stúdióban felvenni a műsort - ezúton köszönöm a klubnak  a sok koncertélmény mellett azt, hogy életem első és eddig egyetlen szerepét is a közösségi ház színpadán játszhattam, egy általános iskolás ókori témájú darabban én voltam a fáraó, aki egyszer tűnt fel a színen élve, azt hiszem talán egy mondatom volt, de aztán már vittek is bebalzsamozni. Mindenesetre nagyon remélem, hogy még ebben az életben játszhatunk a Gustave Tigerrel is a CsKH-ban - szuper koncerthelyszín, és azokból sajnos egyre kevesebb van Budapesten"- mondja Dorozsmai Gergő, a zenekar gitárosa.

gustave.png

A 21 perces videó repertoárját nagyrészt a novemberben megjelent lemez számai alkotják. "Az első négy punkos szám után végre szabadjára engedtük a szintetizátort - és persze a katedrális méretű reverbeket is. A csodálatos látványért Ofner Gergőt és Rádler Gábrielt illeti a dicsőség. Nagy újdonság, hogy végre nem kellett semmilyen kompromisszumot kötni hangosítók ilyen-olyan ízlésével, ez persze a közönség hiányát nem hozza be, de cserébe a hang és képi élmény olyan, amilyennek mi pontosan akartuk." Egy kakukktojás akad a számlistában, a magyar nyelvű Ars Volca, már a Gustave Tiger II-n fog szerepelni. Ez a dal "a metafizikai szorongásban feltáruló epifánia pillanatfelvétele. (Így, pontosan. Kommentbe jöhetnek a szuper viccek.) Amúgy ennek a szövegnek az ősváltozatát egy burbanki hegyen írtam 12-ben, napszúrással szenvedve, a refrén gondolatát meg tavaly ősszel egy szonettparódiában - de az egész végleges formát akkor öltött, amikor Eötvös Péter Atlantis c. darabjának budapesti bemutatója próbáin voltam jelen, mint technikai személyzet. Aki ismeri a darabot - én a próbákig nem hallottam - talán azt is gondolhatja, hogy abból írtam a refrént, azonban ez egyáltalán nem igaz, mert hónapokkal előtte született! Viszont én is csodálkozom azon, mennyire rímel az Atlantisra. Aminek a bemutatója pont a járvány (magyarországi részének) előestéjén volt február végén. Azóta csak süllyedünk."

gt2020_blue_a3_rgb_1.jpg

A közeljövőbeli tervek tekintetében december 4-én jön a duplalemez második fele, ami kiteljesíti a zenei ívet a punkosságtól a szintisségig, a zúzástól dark és black megmerítkezéseken át a szerelmes számokig, látomásos költészetig és szakítós balladáig. "A Gustave Tiger I és II a mi látomásunk a világról 2020-ban, amit a posztpunk és vonatkozó stílusokból kibontottunk. Kétszer fél óra egy-egy lemezre elég zene, de aki elviseli az ilyesmit, annak érdemes egyben is meghallgatnia. Mivel ez a két rész csak digitális formában jelenik meg, ezért, hogy tárgyi lenyomata is legyen az alkotásnak, a dalokhoz jövő februárban kiadunk egy képes albumot is az összes szöveggel és illusztrációkkal." Februárban pedig régi álmukat váltják valóra, vinylen is kijön egy válogatás a dalokból - ezt december közepétől lehet előrendelni, a képes albummal együtt.

az alapos felvezető után tehát jöhet a Gustave Tiger sessionfelvétele az egykori Banán Klub szimbolikus megidézésével:

Gustave Tiger a Facebookon

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_175.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/11/27/videopremier_gustave_tiger_a_night_at_banan_klub
Videopremier! Gustave Tiger: A Night At Banán Klub
süti beállítások módosítása