Lemeztáska - Galla Miklós

2020.10.18. 10:56, soostamas

wide_4.jpg

Zenei újságíróként kezdte a pályát, interjúzott David Coverdale-lel, Ian Paice-szel, Bencsik Samuval. Kamaszként megpróbált befutni Angliában, és a Yardbirds egykori menedzseréig, Simon Napier-Bellig is eljutott, de ő túl shadowsosnak találta a zenéjét. Rövid ideig játszott az Ikarus együttesben, majd az újhullámos GM49-cel szerzett magának nevet, mielőtt még abszurd humoristaként megismerte volna az ország. Alighanem a Bencsik Samu-féle P.Mobil legnagyobb rajongója. Az elmúlt években előbb az újjáalakult GM több mint 49-cel, majd szólóban lépett fel. Az idén már a harmadik, szintipopos szólólemezét (Jó rád ez a hacuka) megjelentető Galla Miklós mesélt a kedvenc zenéiről. Ez a cikk először a Recorder magazin 82. számában jelent meg.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Amikor 1972 júliusában hazajöttem Tanzániából, a papírboltokban öt forintért lehetett kislemezeket kapni. Így jutottam hozzá az Illés sok-sok kislemezéhez.

Első zenekar, amiért rajongtál

Illés. Természetes és nyilvánvaló volt, hogy ők a legjobbak.

Meghatározó koncertélmény nézőként

Kraftwerk, 1981, Kisstadion. Érdeklődőként érkeztem, rajongóként távoztam. Ralf Hütter elvarázsolt a minimális, de nagyon is kifejező mozgásával.

Meghatározó koncertélmény előadóként

TRIP Hajó, 2019-es lemezbemutató koncert. Nagyon felszabadult voltam én is és a közönség is. Sokszor és hosszan mutattam nekik a hónaljszőrzetemet, és a koncert második felét az alábbi képen látható piros alsónadrágban abszolváltam. Számomra teljesen természetes és nagyon felemelő, hogy nyilvánosan is megmutatom a fanszőrzetemet. Élvezem, hogy sokan látják, fotózzák és videózzák. Rock and roll!

galla.jpg

Hatások a GM49 indulásakor (1982)

UB40, Madness, The Beat, Bad Manners.

Hatások a Pa-dö-dő Csomagot kaptam című gyereklemezének (2009) írásakor

A lányoknak jutott eszébe, hogy legyen egy CD, amit teljesen én írok. Menet közben döntöttek úgy, hogy a gyerekeknek fogják ajánlani. A stúdióban végig ott voltam, gitározom is a felvételeken. A 2019-es, Emberek, figyeljetek! című önálló CD-men két felvétel is szerepel az anyagból.

Hatások a GM több, mint 49 indulásakor (2009)

Kedvet éreztem hozzá, hogy élőben játsszunk. A virtuóz zenészekkel ez sikerült is.

"Íme, a Jó rád ez a hacuka című dalom videóklipje. Büszke vagyok erre a zenémre. Minimum Genesis- vagy Supertramp színvonal. Így, áradóan, fényesen kell énekelni. A dalszöveg is igen jól sikerült, vicces. Ez az első olyan videóm, amelyben nemcsak fehér alsónadrágban mutatkozom, hanem a levetkőzés cselekedete is be van mutatva. Látszik, hogy megállíthatatlanul vetkőzöm, s utána odaadóan kitárulkozom. A szívemhez oly közel álló festményeim is láthatók benne. A rejtélyes lány kiléte maradjon titok. Így izgalmasabb!" - Galla Miklós

 

Hatások a 2020-as, Jó rád ez a hacuka című lemez írásakor

A lemez hangszerelése eklektikus, a nagy része szintipop, de játszik rajta szimfonikus zenekar és jazz kamaraegyüttes is. Az archív felvételeken az eredeti GM49 együttes hallható. Akadnak dalok, amelyek a mosolyfakasztás szándékával születtek, és feldolgozásból is van bőven: Tolcsvay-Bródy: I Love You, Elton John: Elton’s Song és Kraftwerk: Europe Endless. A legvégén szerepel a legkorábbi felvételem: az Ikarus együttes Színjáték című száma. Ebből kiderül, hogy már húszéves koromban tudtam zenét szerezni és szöveget írni.

Kedvenc rocklemez

Deep Purple: Come Taste The Band. Ebben a felállásban ezt az egy albumot készítette a zenekar. Jobbnál jobb számok, ma is tökéletes hangzás. Ian Paice dobja úgy szól, mint az álom. Tommy Bolin, David Coverdale, Glenn Hughes és Jon Lord zeneileg úgy tudtak együttműködni, hogy tényleg egyszeri és megismételhetetlen lett a művük. A rockzene csúcsa!

Kedvenc újhullámos lemez

New Musik: Anywhere.

Kedvenc jazzlemez

1979 februárjában angol nyelvű Generál-nagylemezt vettünk fel Varsóban. Én írtam az angol szövegeket és felügyeltem a helyes kiejtést. Charlie, Várkonyi Matyi, Novai Gabi, Cserháti Zsuzsa és Szánti Judit énekeltek. Egyszer csak a dobos, Póta András mondta, hogy az áruházban lehet egy jó műsoros kazettát kapni. Másnap Tátrai Tibi szólt, hogy ő is megvette és neki is nagyon tetszik. Erre megvettem én is. Ez volt az amerikai Auracle nevű jazz fusion zenekar Glider című nagylemeze. Észbontóan invenciózus, virtuóz zene. Azóta rendszeresen hallgatom, ma már persze CD-ről.

Kedvenc magyar lemez

Szörényi Levente: Hazatérés. Minden dal csodálatos, nagyszerűen egészítik ki egymást a népi, illetve az elektromos hangszerek. Móricz Misi gitárszólói káprázatosak.

Kedvenc klasszikus zenei lemez vagy mű

Mahler: V. Szimfónia.

Kedvenc P.Mobil-dal

A Főnix éjszakája. Samukám csodálatos szerzeménye. Volt, hogy az öltözőben mindkettőnknél volt gitár, és ő megmutatta, pontosan hogy vannak az akkordok. Úgyhogy én tudom! Minden nap gyászolom Őt.

Kedvenc Bencsik Samu-riff vagy -gitárszóló

Rimszkij-Korszakov: A dongó.

Kedvenc Monty Python-dal

A Sperma-dal. Nagyon vicces, hogy öt percen keresztül a spermáról énekelnek magasztaló, dicsőítő stílusban. Az élet értelme című filmben grandiózus koreográfiát is készítettek hozzá. Lefordítottam, és a Holló Színházzal előadtuk. „Minden sperma drága, / Minden sperma szent, / Ha egy sperma elvész, / Isten mérges fent.”

Kedvenc L’art Pour L’art-dal

A bombanő.

Kedvenc zene festéshez

Instrumentális jazz fusion.

Kedvenc rockénekes

Joe Lynn Turner, Steve Perry, John Lawton, Tony Martin, Mickey Thomas, Steve Augeri, Graham Bonnet, Max Bacon, Paul Rodgers, Peter Goalby.

Kedvenc Bond-főcímdal

Marvin Hamlisch és Carole Bayer Sager szerzeménye, a Nobody Does It Better. A kém, aki szeretett engem című, 1977-es Bond-film főcímdala. Számomra nemcsak James Bondról, hanem Roger Moore-ról is szól.

Kedvenc zenei újság

Record Collector Magazine. Kizárólag a lemezekről szól, engem ez érdekel. Nem a zenészek öltözködése, még kevésbé a káros szenvedélyeik.

Legjobb emlék zenei újságíróként

1977, Budai Ifjúsági Park, P. Mobil. Fehér izzás volt a színpadon. Ez Bencsik Sándor gitározásának és szerzeményeinek, valamint Vikidál Gyula éneklésének volt köszönhető.

Dal, amit a leghumorosabbnak tartasz

Kazal László: A nevető ember.

Zenész, akit a leghumorosabbnak tartasz

Ron Mael (Sparks). Blazírt, abszurd figura. 1974-ben még nem tudtam, hogy abszurd előadó leszek, de az ő fazonja és szerzeményei nagyon nagy hatással voltak rám.

Zene, ami elgondolkodtat

Pink Floyd, Yes, UK. Utóbbi zenekar In The Dead Of Night című dalának 2011-es koncertverziója 13 perc progresszív zenei mennyország. Eddie Jobson nemcsak őrülten virtuóz billentyűs és hegedűs, hanem fantasztikusan karizmatikus is a játéka!

Zene, amitől boldog leszel

Supertramp, Yes, Pink Floyd, Illés, Fonográf, New Musik, Steely Dan, Kraftwerk, Elton John, John Lennon.

Zene, amire edzel

Híradó élőben.

Minden idők legjobb lemeze

Yes: Talk. Varázslat. Trevor Rabin gitáros-énekes-billentyűs-producer volt a kreatív főkolompos, de persze Jon Anderson és Chris Squire is úgy énekelnek, mint két angyal, Alan White pedig korszakosan dobol. Orgona: Tony Kaye. Az album minden dala remekmű, ebből következően az egész együtt is.

Legjobb szakítós szám

Hull az elsárgult levél.

Bűnös zenei örömöd

Matt Monro, Nat King Cole. Álomszerűen kellemes a hangjuk.

interjú: Soós Tamás

https://recorder.blog.hu/2020/10/18/lemeztaska_galla_miklos_704
Lemeztáska - Galla Miklós
süti beállítások módosítása