Börtönlakók zenéire szakosodik egy új skót lemezkiadó

2020.09.15. 15:41, Gaines

barlinnie.jpg

Megjárta már a börtönt számos könnyűzenei figura, vagy elítéltként, vagy koncertező előadóként, hogy mást ne mondjunk, Johnny Cash legendás börtönkoncert-sorozatát mindenki ismeri. Szintén közismert a siralomházról elnevezett Death Row Records. Most viszont egy új lemezkiadót alapítottak kifejezetten azzal a célkitűzéssel, hogy börtönből szabadult, vagy még rácsok mögött senyvedő rabok dalait adja ki. Na, ki tudjátok találni a kiadó nevét?

Ne húzzuk az időt, az evidens választás: Criminal Records. Ezen a néven indította el új kiadóját Jill Brown, aki kezdetben egykori elítéltekkel, később pedig börtönben lévő rabokkal szeretne együttműködni, felvételeket rögzíteni és kiadványokat megjelentetni, egészen konkrétan a glasgow-i Barlinnie-ben, Skócia legnagyobb börtönében, ahol az énekes az elmúlt évtizedben rengeteg zenei workshopot tartott. "Szeretnék hangot adni azoknak, akik úgy érzik, nem kapnának máshogy erre lehetőséget, és elültetni a remény magját, hogy ezek az emberek láthassák: jobbra fordulhat a sorsuk, és a társadalom hasznos tagjai lehetnek." Brown elmondta, számít arra, hogy vegyes reakciókat fog kiváltani a projekt, és igyekszik mind tiszteletben tartani az áldozatokat, mind óvakodni attól, hogy veszélyes egyénekkel dolgozzanak együtt. Ugyanakkor hisz a zenei pozitív hatásában, és a második esélyben.

NÉHÁNY ÉVE ÖSSZESZEDTÜK KEDVENC SKÓT DALAINKAT - VAN-E KÖZTÜK HIPHOP?

A karantén előtt tartott éppen egy dalszerzői workshopot, ahol négy elítélttel alkottak rapszámokat, amelyeket aztán egyfős közönségüknek - egy börtönőrnek - adtak elő. A résztvevők közül többen is azt nyilatkozták, életmentő a mentális egészségük szempontjából is a workshop, és van, aki szabadulása után is szeretné folytatni a zenélést, ami érzése szerint segíthet megakadályozni, hogy visszakerüljön. A Criminal Records szociális vállalkozásként fog funkcionálni, Brown saját száma, a Promised Land Bandcampes bevételeit is a kiadó finanszírozására fordítja.

TOP 10: A LEGHOSSZABB IDŐRE BEBÖRTÖNZÖTT ZENÉSZEK

Brown üzlettársa, Eric McLellan egyébként az egy időben Madonnát, a Ramonest és a Talking Headset is kiadó Sire Recordsnál szerződtetett előadókat tíz éven keresztül, szerinte a fiatalabb rabok inkább a hiphop és a grime felé kacsingatnak, és biztosra veszi, hogy elsőként majd egy rappert fognak leszerződtetni a kiadóhoz - egyik legfőbb inspirációja Tupac Shakur, aki a börtönből írt alá a Death Row-hoz, és a szabadulása másnapján vonult stúdióba felvenni az All Eyez On Me-t.

TUPAC FILMES KARRIERJE, HÁROM PÉLDÁN KERESZTÜL

https://recorder.blog.hu/2020/09/15/bortonlakok_zeneire_szakosodik_egy_uj_skot_lemezkiado
Börtönlakók zenéire szakosodik egy új skót lemezkiadó
süti beállítások módosítása