A Szerelem egy nyíl - Kedvenc skót dalaink

2014.10.12. 17:44, rerecorder

belle.jpg

Ez elmúlt néhány hétben Skócia zenéjére fókuszáltunk, volt az ország zenéjének története,  az aktuális színterek bemutatása, kedvenc albumaink, a legjobb skót dudás számok és sok más - naná, hogy nem hagyjuk ki a kedvenc dalainkat sem. Belle And Sebastian-rajongók lennénk? Soha nem tagadtuk! 

Biczó Andrea
Belle & Sebastian: I'm Waking Up To Us (kislemez, 2001)
A szomorú balladák királyainak 2001-es kislemezén már pusztán a borító is kiakasztja bármelyik jobbérzésű (vagy kutyabarát) cukiságmérőjét, ugyanis a kedves mosolyú Sarah Martin és egy fancsali képű beagle látható rajta. Nem véletlen, hiszen ebben a rendkívül furcsa szerelmi vallomásban szerepel is az állat: "I loved her dog, her steady gaze". A legszebb ebben a dalban az, hogy az elméletileg fülig szerelmes mesélő is úgy írja le imádottját, hogy az első percekben azt gondolod, mekkora önző ribanc ez a csaj. 



A BELLE & SEBASTIAN VEZETŐJE, STUART MURDOCH ÉPP MOST MUTATOTT BE ZENÉS FILMET IS.


Csada Gergely
Arab Strap: New Birds (Philophobia, 1998)
Aidan Moffat kíméletlenül önsanyargató, mocskosul őszinte világából is kiemelkedik ez a szívszorító dal, ami a posztrockos körítéssel karöltve kiadja az Arab Strap életművének legfájdalmasabb és egyben legszebb bő hat percét.


Deimanik László
Pilot: Magic (From The Album Of The Same Name, 1974) 


Dömötör Endre
Cocteau Twins: Lazy Calm (Victorialand, 1986)
Ugyan a Blue Nile szinte bármelyik dalát szintén mondhattam volna kedvenc skót szerzeményemnek, mert mostanában azok szólnak nálam a leggyakrabban, de ezt a Cocteu-számot meg már bőven több mint húsz éve hallgatom kicsit sercegő vinylről rendszeresen, úgyhogy győzött. A trió erre a lemezre duóra redukálta magát (Simon Raymonde basszusgitáros nem lépett ki, csak a szintén gyönyörű, második This Mortal Coil projektalbum, a Filigree & Shadow fő közreműködőjeként vett ki szabadságot), hogy a házaspár, Elizabeth Fraser és Robin Guthrie elkészíthessék legintimebb lemezüket, a Victorialandet. Az akusztikus, éteri (na ezt a szót zenei értelemben tényleg erre a dalra találták ki), szinte ambientes Lazy Calm utólag visszagondolva tulajdonképpen annyira meghatározta, hogy milyen típusú zenék másznak leginkább a fülembe (Julee Cruise, Beach House például), hogy a kedvenc dalaim közé is simán besorolhatom. Érdekesség, hogy a nagylemezt egy technikai részlet miatt 33-as fordulat helyett 45-ösre préselték, így viszont a normál sebességű lejátszás (ami ez esetben 45 rpm) mellett a dal lassítva (33 rpm-en) is nagyon élvezetes, mégis hatásos (mondjuk olyan, mint egy Galaxie 500-szám).


Elekes Roland
U.N.P.O.C.: See You Later (Fifth Column, 2003)
Skóciában él ma is egy fiatalember, aki 11 éve szinte semmit sem hallatott magáról. Fogalmam sincs, hogy ha az utcán valahol összefutnék vele, akkor meg akarnám-e ölelni, mert annyira csodálatos dalokat írt, még régen, vagy fel akarnám-e pofozni, mert annyira csodálatos dalokat írt, de már régen. 


Fábián Titusz
Sheena Easton: 9 to 5 (Morning Train) (Take My Time, 1980)
Skót előadók viszonylag ritkán szokták meghódítani Amerikát, Sheena Eastonnak viszont még az első hely is összejött, ezzel a dallal. A férfi reggel munkába indul vonattal, ledolgozza a 8 órát, felesége otthon türelmesen, epekedve várja. Délután hazaér, elviszi moziba, esetleg étterembe vagy táncolni, esti program pedig az összebújás. Hát kell ennél szebb?! 


Forrai Krisztián
Dot Allison: Close Your Eyes (Afterglow, 1999)
Dot Allisonnak konkrétan szerelmes voltam a hangjába. Már az egy albumot megért One Dove-ban elbűvölt (ez az indie gitárzenét baleári tánczenével ötvöző zenekar most lenne igazán divatos), de az első szólóalbumával teljesen beleszédített. Az érzékien hűvösnek és sebezhetően szentimentálisnak ezt a kombinációját azóta sem hallottam mástól - sem tőle. 


Judák Bence
The Vaselines: I Hate The 80s (Sex With An X, 2010)
A sok félresikerült comebaack után a Kelly-McKee páros végleg eloszlatta a reunió-szkeptikusok kételyeit, a korszellem sebeibe is csepegtetve egy kis citromlevet ezzel. Még hogy a 80-as évek volt az aranykor - na persze. 


Kálmán Attila
Aztec Camera: Oblivious (High Land, Hard Rain, 1983)
Kedves, de nem bugyuta. Egyszerű, de nem közhelyes. Érzelmes, de nem nyálas. Az Oblivious pont ilyen, hibátlan szerelmes popdal, képtelenség belekötni. 


Mika László
Belle and Sebastian: The Stars Of Track And Field (If You're Feeling Sinister, 1996)
A vasárnap reggeli kávéfőzés és lekvároskenyér-evés örökbecsű himnusza. Hogy nem lehet szeretni egy olyan dalt, amiben a "knowledge"-re "college"-dzsel rímelnek? 


Németh Róbert
Lloyd Cole And The Commotions: Rattlesnakes (Rattlesnakes, 1984)
Forever bölcsész. 


Soós Csaba
Aberfeldy: Love Is An Arrow (Young Forever, 2004)
Mert soha senki nem próbálta annyira aranyosan elmagyarázni, hogy mégis mi az a szerelem. Ha valaki egyszer megkérdezi tőlem, akkor biztosan ezt válaszolom: "Love is a verb and a noun as well, You find it in a dictionary under 'L'


Sugó Lilla
Aidan Moffat: Hungry Heart (I Can Hear Your Heart, 2008)
Az Arab Strap egyik fele 2008-as szólóalbumára dolgozta fel Bruce Springsteen dalát, ami így olyan lett, mintha egy kocsmában karaokéznának rá a zenegépre, közben meg valaki harmonikán kísérne. 

Szabó Benedek
Belle and Sebastian: Seeing Other People (If You're Feeling Sinister, 1996)
Szegeden voltam egyetemista, ráadásul kollégista. Az Öthalmi koleszban laktam, amiről annyit kell tudni, hogy nagyon messze van a központtól, ezért téli reggeleken kalandos a bejutás, ha az ember tényleg órára akar menni. Akkoriban folyton máshol szerettem volna lenni, és ha már testben nem lehetett, legalább fejben utazgattam mindenfelé, miközben ez a felejthetetlenül szép zongoratéma szólt a fülesből, a busz meg döcögött a behavazott utakon. Visszagondolva nem is olyan rossz. 

https://recorder.blog.hu/2014/10/12/kedvenc_skot_dalaink
A Szerelem egy nyíl - Kedvenc skót dalaink
süti beállítások módosítása