A Spotify fejese magára haragította a zenésztársadalmat

2020.08.04. 16:01, Gaines

spotify_ceo.jpg

Múlt hét végén közölt le egy interjút a Music Ally Daniel Ekkel, a Spotify alapító-vezérigazgatójával, aki azt találta mondani a beszélgetés során, hogy ha a zenészek többet akarnak keresni, akkor adjanak ki gyakrabban lemezt. A kijelentés nem talált túl kedvező visszhangra.

Daniel Ek akkor hozakodott elő tanácsával, amikor szóba került, hogy a streaming szolgáltató a becslések szerint átlagban alig több mint 1 forintnak megfelelő összeget fizet minden stream után a jogosultaknak, és ebbe a nagy lemezkiadók ugyanúgy beletartoznak, mint a szerzői kiadásokat megjelentető vagy független kiadóknál lévő előadók. Ek erre elmondta, hogy míg a nyilvánosság előtt a művészek mindig panaszkodnak, hogy nem kapnak elég pénzt a streamek után, ugyanakkor zárt ajtók mögött sokszor azt mondják neki, hogy elégedettek. Ha viszont sikeresebbek akarnak lenni a digitális érában, érvel Ek, akkor nem elég, ha csak 3-4 évente adnak ki lemezt, mert "folyamatosan érintkezniük kell" a hallgatóikkal, párbeszédet folytatniuk velük, és Taylor Swift új meglepetésalbumát hozta fel pozitív példának. Adatai szerint ráadásul "egyre több zenész tud megélni pusztán a streamből befolyó pénzből".

A művészeknek nagyobb tempót diktáló megnyilatkozás nem aratott osztatlan sikert a zenészek között. Mike Mills, az R.E.M. egykori tagja nemes egyszerűséggel elküldte a picsába Eket, hozzátéve, hogy a milliárdos szerint tehát a zene nem több rendszeres időközönként kibocsátott terméknél. David Crosby, a Crosby, Still & Nash alapítója "visszataszító, kapzsi szarzsáknak" nevezte a Spotify-főnököt, Zola Jesus szerint a napnál is világosabb, hogy Ek soha életében nem zenélt, és nem alkotott semmilyen művészi területen, és ezért nem érti, mi a különbség a műalkotás és az árucikk között, amivel Neko Case énekes-dalszerző is egyetértett; mások felhívták rá a figyelmet, hogy szerintük a Spotify folyamatosan kizsákmányolja az alkotókat, mivel lejátszásonként 0,00348 dollárt fizet a dalokért, aztán nem törődik az okozott mentális károkkal, és ezen a zenészközösségnek együtt kéne változtatnia.

https://recorder.blog.hu/2020/08/04/a_spotify_fejese_magara_haragitotta_a_zenesztarsadalmat
A Spotify fejese magára haragította a zenésztársadalmat
süti beállítások módosítása