Taylor Swift egy hét alatt behúzta magának 2020-at

2020.08.02. 18:38, Gaines

tayloswift_folklore.png

Egy hete jelent meg Taylor Swift meglepetésalbuma, a karantén alatt írt és rögzített Folklore, és az első hét napos eladási adatok alapján máris az év legkelendőbb lemezének bizonyult.

Folklore világszerte kétmillió eladott példányt tudhat magáénak a megjelenés utáni első hetében, és ezzel az év legsikeresebb albuma, ha pedig csak a streameléseket nézzük, több mint félmilliárdszor kattintottak rá a lemezre a Spotifyon, a YouTube-on és a többi szolgáltatón. Ezekkel a számokkal Swift több rekordot is megdöntött, ő lett egyrészt az egyetlen női előadó, aki hét albumból külön-külön legalább ötszázezer példányt adott el egy hét leforgása alatt, a Spotifyon pedig az első napi albumstreameléssel tört a csúcsra női előadóként, mivel 24 óra alatt majdnem 81 millió streamet gyűjtött be.

Nagy-Britanniában az idei évben nem nyitott még ilyen erősen női előadó, az első héten 37 ezer példányt adtak el a lemezből, 24 ezerszer streamelték és 12 ezerszer töltötték le, és Swift lett az első és egyetlen női előadó, aki ötször is a lemezeladási toplista élére került a 21. században. A lemez sikerében a meglepetésfaktor mellett közrejátszhat a karanténhelyzet, ami miatt a nagy dobásnak számító lemezmegjelenések is megfogyatkoztak vagy későbbre tolódtak, de van, aki Swift politikai aktivitásával magyarázza a lemez népszerűségét.

Folklore-láz első hetét beárnyékolta, hogy a rajongók egy része annyira kiakadt azon, hogy a Pitchfork kritikusa "csupán" 8 pontot adott rá, és ezzel rontotta a lemez százalékos értékelését a Metacritic kritika-aggregátor oldalon, hogy támadást indítottak ellene, zaklató üzenetekkel bombázták, és közzétették a neten a személyes adatait.

Címkék: taylor swift
https://recorder.blog.hu/2020/08/02/taylor_swift_egy_het_alatt_behuzta_maganak_2020-at
Taylor Swift egy hét alatt behúzta magának 2020-at
süti beállítások módosítása