"Fontos, hogy milyen zene szól az utcán" – Videópremier és Odett-miniinterjú

2020.07.31. 15:28, Gaines

odett_3.jpg

Régi vendég Odett a Recorderen, szerepelt a címlapunkon, volt vele divat- és édességanyagunk, nagyinterjúnk a Csillagtérkép című második nagylemez megjelenésekor - azóta már kijött a harmadik, plusz egy válogatásalbum -, és Tegan And Sarát is véleményezte már számunkra. Nem esett még szó viszont az idén két éves Zenél az Utca projektjéről, most egy mini-interjú formájában és friss videóval mutatja be az utcazenészeknek szélesebb nyilvánosságot nyújtó vlogot, illetve abból kinőtt tehetséggondozó kampányt.

Hogyan született meg a Zenél Az Utca kezdeményezés? Milyen célokat tűztél ki a legelején, és változtak-e azóta?

2018 decemberében kezdtem el a Zenél Az Utcát, akkor még vlog formátumban. Szerettem volna az online térben olyan tartalmat gyártani a dalaim, klipjeim mellett ami közel áll a szívemhez és értékes lehet a nézők számára is. 2017 nyarán egy bevásárlóközpont mellett hallottam zenélni Kovács Kristófot - akit a legelső Zenél Az Utca vlog részben láthatott a közönség - egészen egyszerűen hihetetlen volt, hogy ilyen tehetségről miért nem hallok, és elkezdtek kérdések cikázni a fejemben: Miért választja az utcát valódi színpad helyett a zenész, egyáltalán választás ez, vagy csak gyakorolgat? Vajon vannak saját dalai? Van lehetősége arra, hogy a saját dalait rögzítse, kiadja? Mit kezd azzal a rengeteg előítélettel, amivel egy utcazenészt általában megtalálnak az emberek? Mi a célja ezzel? Nem szeretne inkább klubokban, koncerthelyszíneken, szóval kényelmesebb környezetben megmutatni magát?

Egy alkalommal leszólítottam, megkérdeztem volna-e kedve megmutatni magát egy videóban és beleegyezett. Nem sokkal az első rész bemutatása után megkeresett a Margaret Island menedzsere, Ligeti Szilvi, hogy nagyon örülnének, ha Kristóf előzenekaruk lenne két fellépés alkalmával. Ez a szakmai visszajelzés ébresztett rá arra, hogy akkor én most lehet, hogy valami értékeset találtam ki, amivel talán segíthetem az itthoni utcazenész szcénát, illetve saját kollégáimat is. Egyébként az ötletem és a megvalósulás közt két év telt el, meg kellett találni azt a csapatot, aki segíti a kezdeti lépéseket, aztán 2019-ben rengeteg változáson ment keresztül a Zenél Az Utca stábja, de 2020-ra megtaláltam azt a csapatot, akikkel akár a Holdon is szívesen forgatnék, és ez azért alakult szerencsésen, mert 2020 januárjában érkezett egy felkérés a Teleki borcsalád marketingjével foglalkozó ügynökségtől, hogy az idei év kommunikációját a zene köré építenék, és úgy érzik, közös erőkkel valami igazán jót tudnánk csinálni. Így lett ebben az évben a Zenél Az Utcából egy tehetséggondozó program.

Hogyan válogatjátok ki a videósorozatba bekerülő utcazenészeket?

A 2020-as évadban jelentkezni lehetett, ugyanis a Zenél Az Utca ettől az évtől több fordulós verseny, amiben lehetőséget kaptak bemutatkozni a szereplők, majd a közönség szavazataival a második fordulóban a segítségünkkel megírhatták első, de volt akinek sokadik saját dalukat. Ehhez stúdiót, zenei producert, és a tapasztalatainkat adtuk, valamint az elkészült dalokhoz klipet is forgatunk nekik. Visszatérve, a klasszikus utcazenész életforma nem volt feltétel, elég volt az is, ha már próbálkozott az illető utcán zenélni, de nem feltétlenül abból él, hanem van mellette más munkája is. Sokan jelentkeztek, sőt a múlt évben megfordult utcazenészek is ajánlottak tehetségeket, így választottam ki azt a 15 produkciót, akiket az első fordulóban megismerhetett a közönség.

"EZ MÁR CSAK EGYRE JOBB LESZ" - HOGY MICSODA, AZT ELMONDJA POLGÁR ODETT


Milyen utat jártak be az első két évad szereplői? Követed a pályájukat?


Változó, nem mindenki szeretné, hogy segítsem tovább a pályáját, vagy egészen egyszerűen nem olyan személyiség, akinek ez tetszene, ami szerintem teljesen rendben van és normális is. Ettől függetlenül természetesen figyelem őket, sőt vannak már olyan megkeresések a Zenél Az Utca felé, hogy szeretnék elhívni a nálunk bemutatott zenészeket ide, vagy oda koncertezni. Hadd emeljem ki a Kenyérlelke fesztivált, akik már tavaly egy Zenél Az Utca kisszínpadot biztosítottak, aminek a programját én állíthattam össze, és bátran merem állítani, hogy nagy sikerünk volt az ott megforduló hallgatóság előtt. 

A koronavírus és a karantén mennyiben módosította az idei felvonást?

Az első részben bemutatott portréfilmeket mindenki a saját házikaranténjában forgatta le a telefonjával az instrukcióink segítségével. Alapvetően egyáltalán nem így képzeltük, viszont nagyon szerethető kisfilmeket tudtunk összevágni ezekből az anyagokból, illetve nekem is több időm maradt a projektre koncentrálni az elmaradt koncertjeim miatt.

zenel.jpg

Az idei Zenél az Utca továbbjutói és Odett / fotó: Csizmadia Bendegúz

 

Mikor lehet majd látni-hallani az elkészült produkciókat?

Augusztus 20-án jönnek ki a dalok, klipek kíséretében, kislemezként pedig minden online zenei áruházban ott lesznek. Ennek a fordulónak, vagyis megjelenésnek is van tétje, ugyanis a közönségnek szavaznia kell a számukra legkedvesebb dalra, produkcióra. Aki a legtöbb szavazatot kapja két fesztivál fellépési lehetőséget kap 2021-ben a Teleki Pikniken, valamint az Ördögkatlan Fesztiválon.

Vannak már terveid a következő évadra? Van-e, amin szeretnél újítani?

Szeretném, ha a Zenél Az Utca egy olyan tehetséggondozó program maradna, amit lehetőséget ad utcazenészeknek, kezdő produkcióknak arra, hogy eggyel magasabbra kerüljenek, fejlődjenek. Az sem utolsó cél, hogy Magyarországon az utcazenészek helyzetén is változtassak. Szerény véleményem szerint az, hogy milyen zene szól az utcán és ezt ki adja elő, legalább ugyanolyan fontos, mint az adott város, kisváros építészete, vagyis szükség lenne egy olyan programra - ez akár a Zenél Az Utca is lehet -, ami segít kiválasztani az adott városnak, hogy melyik, milyen zenét játszó utcazenész produkció muzsikáljon a főtéren péntek déltől délután kettőig. Emiatt könnyebben juthatnak a zenészek engedélyhez, ráadásul átláthatóbb lenne mindenki számára a folyamat, és az ide látogatók is hírünket vinnék, hogy mennyi zseniális zenész fordul meg az utcáinkon.


alább pedig megtekinthető az idei verseny színfalak mögé vezető videósorozatának legfrissebb darabja, melyben Szabó D. Tamás meséli el, hogyan állt össze a produkciója:

a Zenél Az Utca idei felvonásáról a tehetségkutató honlapján lehet még többet megtudni

Odett a Facebookon

https://recorder.blog.hu/2020/07/31/_fontos_hogy_milyen_zene_szol_az_utcan_videopremier_es_odett_miniinterju
"Fontos, hogy milyen zene szól az utcán" – Videópremier és Odett-miniinterjú
süti beállítások módosítása