Így lett minden idők egyik legjobb magyar sorozata a Társas játék

2020.07.17. 13:00, vferi

header_40.jpg

Jövőre lesz tízéves a Társas játék, de mi nem várunk addig. Már most megünnepeljük a mérföldkőnek számító HBO-sorozatot, ami friss humorral szórakoztatott, jó fej módon beszélt kényes témákról, a profizmusa Hollywoodot idézte, miközben instant sztárt csinált Thuróczy Szabolcsból és Balsai Móniból, és olyan friss tehetségek karrierjét indította el, mint Simon Kornél vagy Martinovics Dorina. Megkértük a stábot, meséljenek, mi tette olyanná a Társas játékot, amilyen végül lett. Ha eddig még nem láttad, vagy szeretnéd újranézni, az HBO GO-n ezt bármikor megteheted, ráadásul most egy hétig ingyen.

A CIKKBEN MEGSZÓLAL

HERENDI GÁBOR - vezető rendező
DIVINYI RÉKA - vezető forgatókönyvíró

THURÓCZY SZABOLCS - Iván
BALSAI MÓNI - Judit
MARTINOVICS DORINA - Léna
SIMON KORNÉL - Dávid
POKORNY LIA - Gabriella
GAZSÓ GYÖRGY - Antal
TORNYI ILDIKÓ - Dorka
RÉTI ADRIENN - Timi
és KOVÁCS PATRÍCIA - Laura

I. fejezet - „Jobb, mint az eredeti”

 

DIVINYI RÉKA

Az eredeti izraeli sorozatot nagyon nyálasnak éreztem. A főhősnő sétálgatott tengerparton, és szenvedett. Azt gondoltuk, ezt fel kell ütni sok humorral. 

HERENDI GÁBOR

Csak az első két részt néztem meg az eredetiből, nekem egy kicsit maché volt.

DIVINYI RÉKA

Szabad kezet kaptunk. Az HBO úgy vette meg a jogokat, hogy az eredeti sorozat alkotói nem szólhattak bele semmibe. Úgy szólt a felkérés, hogy ezt adaptáljuk, tehát a sztori adott volt, de a szövegeket teljesen átírtuk, és egy csomó kapcsolatot megváltoztattunk. Arra koncentráltunk, hogy feszesebbé, élőbbé és viccesebbé tegyük a történetet. 

HERENDI GÁBOR

Az HBO kőkemény volt. Nem is tudom, hányszor íratták át, de tíz fölött, az biztos. Szegény Rékáék már nagyon idegesek voltak, mert mindig le kellett angolra fordítani a megírt szöveget, aztán meg várni, hogy mit mondanak. Olyan kommentlistát kaptunk, hogy látszott, értenek hozzá. Tehát újra nekiestek. 

DIVINYI RÉKA

Az írói csapatban Bodzsár Márk, Szekér András, Czető Bernát László meg én voltunk. Eléggé különböző a stílusunk, de valamilyen karakteres humor mindannyiunkra jellemző. Gyűlölök irodákba járni, ezért az én lakásomban dolgoztunk. Feljöttek a fiúk, és elkezdtük a storyline-t újrakalapálni, megbeszéltük, hogyan alakuljanak a szálak. Utána felosztottuk a forgatókönyveket. A fiúk írták az egyes epizódokat, aztán én átírtam mindegyiket a végén.

377678_309153015766770_1072117561_n_1.jpg
A Társas játék stábja (Balsai Móni, Thuróczy Szabolcs, Pokorny Lia, Gazsó György, Herendi Gábor, Martinovics Dorina, Mezei Léda és Sándor Péter) az első évados díszbemutatón

 

HERENDI GÁBOR

Itt volt a premieren a hölgy, aki az izraelit írta. Odajött, hogy esküszik, ez jobb, mint az eredeti. 

 

II. fejezet - „Tényleg minden létező színészt megnéztünk” 

 

DIVINYI RÉKA

Engem Goda Kriszta vitt a produkcióba. Őt kérték fel rendezőnek, engem meg beajánlott írónak. Végül Kriszta kiszállt a projektből, én pedig úgy döntöttem, kivárom, hogy ki lesz a rendező. 

HERENDI GÁBOR

Fölhívott Marc Lorber, egy amerikai fickó, aki a tartalomfejlesztésért volt felelős akkor az HBO-nál. Kérdezte, nem érdekelne-e ez a Társas játék. Hivatkozott a munkáimra – pont előtte vette meg az HBO a Valami Amerika 2-t. Akkor omlott össze az MMKA, messze kerültem egy következő játékfilmtől, ezért nekem jókor jött a felkérés. Jól is esett, hogy az HBO rám bízza az első saját gyártású sorozatát. Aztán komoly kihívás és furcsa szituáció kerekedett ki belőle, hogy van körülöttem egy produceri gárda, ami mindenbe beleszól. Nekem ez újdonság volt. Életemben nem castingoltam annyit, mint akkor.

BALSAI MÓNI

Az ismertebb színészeket hívták be először, és azokat a külföldiek visszadobták, aztán jöttünk mi, többiek, akik még nem forgattak. Már több mint egy éve zajlott a casting, mire engem és Tornyi Ildit behívták.

HERENDI GÁBOR

Tényleg minden létező színészt megnéztünk. Marc-kal meglehetősen ellenkező véleményünk volt a castingról. Nagyon nem szerettem, akiket Marc javasolt. Iván szerepére ő egy sármos szépfiút akart. Az izraeli sorozatban is egy nagyon attraktív pasi játszotta ezt a szerepet. Próbáltam meggyőzni Marcot, hogy Thuróczy Szabi annyira sármos, hogy a nők bele fognak zúgni. Ő nem gondolta így. Volt olyan pillanat, amikor azt éreztem, hogy olyan ellenállásba ütközöm, hogy feladom.

THURÓCZY SZABOLCS

40 éves voltam, vagy éppen 39, és éreztem, hogy elbírok nagyobb dolgokat is. Gábor bízott bennem, elhitte, hogy a karakterszerepekhez képest komolyabb szerepet is rám bízhat. És ez a momentum indította el az egész kapcsolatomat az HBO-val, ami utána már szerencsemalac-állapot lett.

1116162_689327231082678_284222773_o.jpg
Herendi Gábor és Thuróczy Szabolcs a Társas játék forgatásán

 

HERENDI GÁBOR

Az volt az én döbbenetes szerencsém, hogy amikor már fontolgattam, hogy felállok, lett egy átrendeződés az HBO-nál, Marc lelépett, és a helyettese vette át a feladatait. Ő volt Schulteisz Kati, aki bízott bennem. Marc casting listája el lett felejtve.

THURÓCZY SZABOLCS

Szerintem az, hogy mi Balsai Mónival jó páros vagyunk, akkor akadt be Herendinek, amikor csináltuk a próbafelvételeket a Csicskához. Herendiék kölcsönadták erre a Skyfilm konyháját. Van ott egy vaslépcső, Herendi onnan nézte Balsai Mónit, hogy hú, nagyon jó ez a csaj.

303053_309153119100093_496516740_n.jpg
Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs a Társas játék első évadának premierjén

 

SIMON KORNÉL

Engem találtak meg hamarabb Dávid szerepére. Utána kábé 50 színésznővel volt castingom. Úgy emlékszem, volt, hogy valaki tutira megkapta a szerepet, aztán mégis visszatáncoltak. Egy hónappal a forgatás előtt lett meg Dorina.

KOVÁCS PATRÍCIA

Nekem emberileg volt érdekes a Társas játék. Volt egy borzalmasan kudarcos szituáció Herendi és köztem öt évvel korábban, a Lora című film, aminek úgy volt, hogy én leszek a főszereplője. Rengeteg munkát beleraktam. Gábor egy héttel a Lora forgatása előtt közölte, hogy mégsem én fogom játszani. Életem legnagyobb szakmai pofonja volt. Aztán egyszer csak eljött Herendi megnézni engem a Mikve című előadásban a Pesti Színházba. Utána felhívott telefonon, hogy szeretné, ha én lennék ez a csaj a Társas játékban. Tízből kilenc színész azt mondta volna erre, hogy nem állok veled szóba, egyszer már átvágtál. Aztán életem egyik legszebb bocsánatkérése volt, amikor kaptam tőle egy csokor virágot, és elnézést kért mindenért. 

 

III. fejezet - „Mondták, hogy jó volt köztünk a kémia”

 

DIVINYI RÉKA

Dorina és Kornél viszi a klasszikus romantikus szálat a sorozatban. A fiú és a lány, akik egymásnak vannak rendelve, de valami mindig megakadályozza, hogy összejöjjenek. Az összes romantikus komédiának ez a motorja.

david_lena.jpg
Simon Kornél és Martinovics Dorina a Társas játék című sorozatban

 

SIMON KORNÉL

Alapvetően három hangütés volt ebben a sorozatban: a mi szálunk Dorinával volt a lírai, a Gazsó-Pokorny a komikus, Szabiéké pedig a drámai. 

MARTINOVICS DORINA

Két évet hagytam ki a fiam születése után, gyakorlatilag a Társas játékkal tértem vissza a kamera elé. Éles váltás volt a GYES után. Léna kicsit én vagyok, csak magassarkú cipőben. Érzékeny, szerelmes, keresgélő, visszafogott, néha lobbanékony. Ki is lett mondva, hogy igazából saját magamat játszom. 

SIMON KORNÉL

Dávid egy roppant nagy bűntudattal megvert, picit szomorkás, romantikus srác. Sodródó alak. Visszahúzódó, aki megy az eseményekkel. A szerepre való készülés közben megírtam otthon a karakterem önéletrajzát. Ezt Dorka (Gryllus Dorka színésznő, Simon Kornél élettársa - a szerk.) is elolvasta, és játszottunk kérdezz-feleket. Kérdéseket tett föl, én meg próbáltam Rényi Dávidként válaszolni rájuk. Soha semmire nem készültem ennyit azóta sem.

DIVINYI RÉKA

Az eredetiben Dávid egy virágboltban dolgozott. Mi nem tudtuk elképzelni, hogy kötögesse ott a virágokat, így jött a biciklibolt. 

MARTINOVICS DORINA

Mondták, hogy jó volt köztünk a kémia. Kornéllal mi régóta ismertük egymást. Volt köztünk egy egyáltalán nem vonzalmon alapuló barátság. Egyszer sem futott át egyikünk agyán soha egy másodpercre sem, hogy lehetne valami köztünk. Pont ezért tudtuk jól eljátszani ezeket az ügyetlen, majdnem-csók jeleneteket, mert nem volt bennünk olyan gátlás, hogy a másik esetleg félreérti. Nem voltunk egymással zavarban.

 

IV. fejezet - „Pici a pocimban”

 

RÉTI ADRIENN

Muszáj volt megmutatni, hogy ez a lány, Timi tud vonzó és szimpatikus is lenni, mert különben balfasz lesz Kornél karaktere. Választ magának egy olyan csajt, akiben semmi pozitív nincs?! Akkor érdekes ez tizenhárom részen keresztül, ha ennek a fickónak van min vívódnia.

00_tarsasjatek_ep02_hi-res_still_001.jpg
Réti Adrienn a Társas játék című sorozatban

 

SIMON KORNÉL

Adri sokat küzdött azért, hogy egy kicsit háromdimenziósabb legyen a figurája. 

RÉTI ADRIENN

Volt egy vacsorajelenet. Akkor már túl vagyunk tíz részen, ahol Timi tényleg elviselhetetlenül viselkedett. És akkor egyszer csak kiderül, hogy ő igazából nagyon akarta ezt az életet, nagyon akart már gyereket. Akkor már nem egy agresszív tank, hanem egy kétségbeesett ember.

MARTINOVICS DORINA

Adri rettentő szórakoztatóan volt gonosz. Nem néztem meg azóta a sorozatot, de soha nem felejtem el, ahogy azt mondta, hogy a “pici a pocimban”. Annyit röhögtünk rajta, olyan undorítóan mondta.

RÉTI ADRIENN

Mondtam Herendinek, hogy nagyon sok ez a “pici a pocimban”, ezt inkább vegyük ki. Mondta, hidd el, kell ide, mert ő egy ilyen lány. Akkor én még nem láttam ilyen embert. Azóta, hogy voltam várandós, már láttam.

 

V. fejezet - „Moslék dolgokat csinál a feleségével”

 

DIVINYI RÉKA

Thuróczy és Balsai szála egy sokkal hétköznapibb sztori. Egy család, akik bizonyos érdekek mentén vannak együtt, mert ott az egzisztencia, a gyerekek, és mindezt működtetni kell. Repedezik a kapcsolatuk, mind a ketten egyre intenzívebben kacsintgatnak kifelé, és keresnek valamiféle boldogságot. Iván életközepi válságban van. Sikeres a szakmájában, van egy családja, és egy pont után fölteszi magának a kérdést, hogy ennyi? Ilyenkor sok férfi vesz egy sportkocsit, egy bicikliboltot, vagy elképzel magának egy szerelmet.

06_tarsas_hi-res_still33_00.jpg
Balsai Móni és Thuróczy Szabolcs a Társas játék című sorozatban

 

THURÓCZY SZABOLCS

Mindig az a jó karakter, aki vonzó és taszító tud lenni egyszerre. Ilyen Iván is. Szereted, ahogy viszonyul a gyerekeihez, de közben látod, hogy milyen moslék dolgokat csinál a feleségével. Sok arca van, sokféle színét meg lehet mutatni, meg fonákját. Jó spanyol filmekben vannak ilyenek. 

DIVINYI RÉKA

Ha úgy tetszik, ez egy realistább megközelítése a szerelemnek. Hogy mi történik a hétköznapokban, amikor már elmúlik a nagy love-sztori. Hogyan menedzselünk egy házasságot, mi zajlik egy családon belül.

 

VI. fejezet - „Nem akartuk a leszbikusság kérdését taglalni”

 

HERENDI GÁBOR

Tartottam a leszbi száltól, nagyon szépre és finomra akartam hangolni. A forgatáson olyan vibrálás volt a két lány között, hogy majdnem meggyanúsítottam őket, de csak viccelek. Nagyon bevállalósak voltak, és profi módjára hozták a dolgot. Ha ma megnézem azokat a jeleneteket, még mindig beleborzongok.

DIVINYI RÉKA

Egyszerűen van egy nő, aki magányos és elhanyagolt, és reagál egy felé irányuló érdeklődésre. Borzasztóan hiányzik az életéből valamiféle gyengédség meg odafigyelés. 

BALSAI MÓNI

Magyarországon a nő-nő közti kapcsolatra nem feltétlenül nyitottak az emberek. Itt pedig egy családanyának van egy ilyen viszonya. Nagyon izgultam azon, hogy ezt majd hogy fogadják. És aztán nagyon boldog voltam, mert valahogy mégis sikerült ezt a karaktert úgy megformálni, hogy nagyon szerették a nézők.

TORNYI ILDIKÓ

A színész mindig szélsőségesebb karaktert akar játszani, és én is mentem volna arrafelé, hogy fiúsabb legyek, klisészerűbb leszbikust alakítsak, de Herendi mindig visszafogott. Azt mondta, ne, Ildi, hidd el, ez elég, nem kell még rápakolni, nem kell fiúsabbnak lenni, mint amilyen egyébként vagy, mert nem akarok klisét, hanem egy árnyaltabb figurát szeretnék. És amikor visszanéztem, éreztem, hogy igaza volt.

08_tarsasjatek_ep04_hi-res_still_010.jpg
Tornyi Ildikó a Társas játék című sorozatban

 

DIVINYI RÉKA

Szerintem minden, ami közöttük történt, az szép, ízléses és emberi volt. Nem akartuk a leszbikusság kérdését taglalni, nem akartunk nemi identitásról beszélni, mert ez nem erről szólt, hanem arról, hogy ezt a nőt ráébressze, hogy Úristen, őt milyen régen nem csókolták meg, és milyen régen nem érezte azt, hogy vágyna rá valaki. 

TORNYI ILDIKÓ

Valahogy olyan európaian, modernül, azaz természetesen van kezelve a homoszexualitás ebben a sorozatban. Nekem nagyon jólesett, amikor egy meleg ismerősöm mondta, hogy nagyon köszöni ezt az őszinteséget. Hogy a karakterem bonyolultabb ívet, sorsot kapott. A végén a kérlelhetetlensége is megjelenik.

 

VII. fejezet - „Amikor fölraktuk az orrot, elképesztő hatása volt”

 

DIVINYI RÉKA

Pokorny és Gazsó a szinglik története, akik rettenetesen vágyják a boldogságot. Azt gondolják, hogy egy párkapcsolat oldaná meg az életüket, de ez valamiért sosem adatik meg. Vagy mert valaki csúnya, mint Gabi, vagy mert egy kicsit antiszociális, mint Antal. Milyen messzire tudnak elmenni azért, hogy valamiféle boldogságot kicsikarjanak az élettől. És ha megkapják, akkor ez valóban megoldást jelent-e az életükben.

05_tarsasjatek_ep04_hi-res.jpg
Gazsó György és Pokorny Lia a Társas játék című sorozatban

 

POKORNY LIA

Már a casting alatt mondták, hogy lesznek változtatások Gabi arcán. Ez engem abszolút inspirált. Szeretek problémákat játszani – hogy ez kívül vagy belül van, az mindegy. 

HERENDI GÁBOR

Iszonyú drága volt az az orr. Pohárnok Ivánék megcsináltak egy mintát, amit mi elfogadtunk, utána abból készült egy öntőforma, és minden napra öntöttek egy új orrot, mert a nap végére mindig tönkrementek. Bevallom, utólag ezt az orrot egy kicsit nagynak éreztem.

GAZSÓ GYÖRGY

Magam is túlzónak éreztem. Direkt kértem, hogy mielőtt először találkozom Liával a forgatáson, bemehessek egy sminkpróbára, hogy ne a forgatáson szembesüljek először az orrával, és ne ott kezdjek el röhögni harminc percen át.

DIVINYI RÉKA

Nagyon ki kellett találni, hogy ki az a színésznő, akit meg tud maradni a dráma és a groteszk határán, akiről elhiszed, hogy csúnya, de azért jó nő is, és közben egy szerethető karakter. Egyszerűen odaadod neki a szívedet, és elkezdesz drukkolni neki.

-go1_576_2_1.jpg
Pokorny Lia a Társas játék című sorozatban

 

POKORNY LIA

Amikor fölraktuk az orrot, elképesztő hatása volt befelé. Nyomást éreztem, és szégyent. Ott van valami a testemen, amit szégyenteljesnek érzek, és borzasztóan frusztrál. Egy ilyen orrot viselni egyébként nagyon jó terápia bárkinek, aki elégedetlen a testével. Előtte mindig azt éreztem, hogy Úristen, mekkora orrom van, nem olyan szép, mint az összes többi kolléganőmnek, ekkora orral nem lehet filmszínésznek lenni. Aztán minden áldott nap, amikor forgatás után levettük az orromat, azt néztem, hogy Jézus Istenem, milyen picike, milyen kis falat nózim van.

THURÓCZY SZABOLCS

Ha finomabb az az orr, akkor nincs ez a karikatúraszerűség. Lehet, hogy egy kicsit túlzás volt, de utólag ezen szöszmötölni már hülyeség. 

POKORNY LIA

Nagyon szép szertartásunk volt Fekete Rita maszkmesterrel minden reggel. Síri csöndben, mikor még sehol senki, mi ott csacsogunk a sminkbuszban. Egyszer elaludtam és kiborultam a székből, miközben csinálták a hajamat és a sminkemet. Sokszor voltam fáradt. Vége volt az előadásnak tízkor, aztán másnap hajnali kettő, fél három körül már csörgött az óra. Mindennap három és fél, négy óra volt, amíg felraktak rám mindent.

04_tarsas_h11i-res_still_00.jpg
Fekete Rita és Pokorny Lia a Társas játék forgatásán

 

GAZSÓ GYÖRGY

Mondtam is, hogy Lia drága, neked az HBO-székház előtt egy szobrot kell állítani. Olyan fegyelmezetten csinálta végig.

 

VIII. fejezet - „Nekem is furcsa volt megcsókolnom a tanáromat”

 

SIMON KORNÉL

Réti Adrienn egyszer rettenetesen ráharapott a számra. Éjszakai forgatás volt, valami kezdődő szexjelenet csókolózással, és nagyon durván megharapott. De úgy, hogy szinte fölsikítottam. 

RÉTI ADRIENN

Borzasztó élmény volt. Annyira kellemetlen, hogy nekem sajnos az egész Társas játék-élményt átitatja. Túl vehemens voltam. Akkor még friss emlék volt, hogy a főiskolán mennyire intenzíven játszottunk. Azóta minden szempontból vigyázok a partnereimre.

KOVÁCS PATRÍCIA

Van az a jelenet, amikor kinyitom Gazsónak az ajtót egy szál fehérneműben. Ott sokszor kellett leállnunk, mert állandóan röhögőgörcsöt kaptunk. Annyira abszurd volt a helyzet.

BALSAI MÓNI

Még csak szövegösszemondás volt, álltak a kamerák, mi meg néztünk egymás szemébe Liával, elkezdtük mondani a szöveget, és annyira beleszívódtunk egymás tekintetébe, hogy két másodperc múlva mindkettőnknek potyogtak a könnyei. Gábor meg mondta, hogy jaj, lányok, várjatok, ez még nem felvétel. 

MARTINOVICS DORINA

Én soha nem hordok magas sarkú cipőt civilben. Sok mindent köszönhetek a Társas játéknak, az egyik ezek közül, hogy ott tanultam meg tisztességesen magassarkúban járni.

TORNYI ILDIKÓ

Az én figurámnak kellett masszírozni, bokszolni és motorozni. Az HBO arra is figyelt, hogy még a forgatás előtt megtanítottak motorozni, bokszórákat kaptam, és masszázstanfolyamon is részt vettem. A jelenetben már tényleg úgy masszíroztam, ahogy tanultam, nem csak úgy, ahogy otthon a férjemnek nekiállok.

06_tarsasjatek_ep02_hi-res_still_007.jpg
Tornyi Ildikó a Társas játék című sorozatban

 

GAZSÓ GYÖRGY

Minket Liával salsa-tanfolyamra küldtek egy tánciskolába. Nagyon nehéz a salsa.

MARTINOVICS DORINA

Gálffi a főiskolán a tanárom volt, itt meg a szeretőmet játszotta. Úgy mentem ki a forgatásra, hogy Jó napot, tanár úr, és mentünk neki. Az egy feszélyezettebb helyzet volt a részemről, de szerintem a részéről is, volt egy csomó jelenet, amit marha nehezen vettünk föl amiatt, mert úgy tekintett rám, mint a diákjára. És nekem is furcsa volt megcsókolnom a tanáromat. Ezt át kellett lépnünk mindkettőnknek.

01_tarsas_jatek_e06_hi-res.jpg
Martinovics Dorina és Gálffi László a Társas játék című sorozatban

 

POKORNY LIA

Ennek az orrnak, amit fölraktak, volt egy elég különös hátránya, még pedig az, hogy nem lehetett orrot fújni benne, mert attól lejött volna. Viszont volt olyan, amikor egyetlen nap alatt vettük fel az összes sírós jelenetemet. Egyiket a másik után, egyfolytában bőgnöm kellett, és szükségem lett volna a zsebkendőre, de ezt nem tudtuk megoldani. Az orrszívó porszívó segített. Hát itt is azt használtuk, minden sírós jelenet után mentünk be a lányokkal a mosdóba kiszívni.

MARTINOVICS DORINA

Thuróczy Szabira úgy emlékszem, hogy a jeleneteink nagy részében lesöpört. Teljesen uralta az adott jelenetet, és annyira lökött volt és bolondos, hogy mindig ő lett a jelenet főszereplője.

POKORNY LIA

Volt egy autós jelenet, amikor hárman ültünk a kocsiban Thuróczyval és Balsai Mónival. Emlékszem, trélerrel furikáztunk, és mindig vissza kellett venni, mert Thuróczynak elviselhetetlen humora van, őt nem lehet kibírni, csak mondja és mondja a poénokat, mi meg annyira röhögtünk, én gyakorlatilag sírva kértem, hogy hagyja már abba, mert ömlött a könny a szememből, és ázott le az orrom, de nem hagyta abba.

RÉTI ADRIENN

Nem utált mindenki a forgatáson, de nem voltam ott egy kedvenc darab. Amikor egy ilyen karaktert játszol, akkor nem mosolyogsz ki mögüle a forgatási szünetekben. Nem azt mondom, hogy végig genyó voltam mindenkivel, de nem jópofiskodtam. Egyszer-kétszer próbáltam ebből kényszeresen kiszabadulni, próbáltam kedveskedni, hogy mutassam, hogy egyébként nem ilyen vagyok, de nehéz ez, mert elveszi az energiáidat.

 

IX. fejezet - „Feljebb tette a lécet, de nem kevéssel”

 

DIVINYI RÉKA

A Társas játék volt az első, ami a minőségi romantikus komédiát átültette Magyarországon sorozatba. Korábban mindig elvéreztek valahol ezek a sorozatok. Vagy nagyon gagyin néztek ki, vagy nem volt humoruk, vagy mindkettő. A Társas játékban találkozott Herendi reklámfilmes frissessége egy szórakoztató történettel, ami közben felvetett érdekes gondolatokat. 

SIMON KORNÉL

Egészen biztos vagyok benne, hogy új korszakot indított a magyar sorozatgyártásban. Feljebb tette a lécet, de nem kevéssel. Nagyon jól voltak kikeverve az arányok. Nem volt csöpögős, nem volt komolykodó, volt humora, befogadható és átélhető helyzeteket hozott elénk. Teljesen pionír volt, berúgta a magyar sorozatgyártás motorját. 

KOVÁCS PATRÍCIA

Amikor a Válótársakat kezdtem el forgatni, abszolút az volt a mondás, hogy olyat kell csinálni, mint a Társas játék. A Mintaapáknál és a Korhatáros szerelemnél is mindig felmerült ez. A Társas játék volt az első olyan magyar sorozat, ahol valami egészen más színvonalon teljesítettek a színészek, és a látványvilága is egy más színvonal volt, mint amit előtte megszoktunk a Szomszédokból meg a Família Kft.-ből. A Társas játéknál minden a helyén volt. Egy mondatot sem kellett átírni. Olyan minőségű könyvek, olyan minőségű magyarság. 

HERENDI GÁBOR

A költségvetés nem publikus, de annyit mondhatok, hogy tíz évvel ezelőtt ezekre a félórás részekre több pénz volt, mint amennyit ma egy kereskedelmi tévé egy egyórás epizódra szán. 

376480_309153305766741_328433983_n.jpg
A Társas játék stábja az első évados díszbemutatón

 

TORNYI ILDIKÓ

Amikor forgattunk, megkérdeztem a sminkeseket és a fodrászokat, hogy gyerekek, ez mindig ilyen? Mert tényleg olyan volt, mintha valami Amerika lenne. És akkor mindenki nézett rám, hogy dehogy ilyen, ez egy áldott állapot.

DIVINYI RÉKA

Ez egy mondás volt, hogy legyen filmes. Ezért is hívtak filmeseket. Át akarták ugrani a tévé és a film közötti szakadékot, azt akarták, hogy filmesen nézzen ki, és filmesen szólaljon meg. 

THURÓCZY SZABOLCS

A mai napig lopják azokat, amiket ott rakott le Herendi. Ilyet sorozatot szeretne minden kereskedelmi tévé, de az a baj, hogy nem írják meg jól. Erőlködnek, görcsösek, nincs meg az a mediterrán könnyedség, ami az ilyenhez kell. Energiát nem fektetnek bele, viszont sikert akarnak. Olyan, mint amikor egy elegáns ingen megjelenik az izzadságfolt.

09_tarsasjatek_ep05_hi-res_still_011.jpg
Thuróczy Szabolcs a Társas játék című sorozatban

 

BALSAI MÓNI

Sajnos nagyon sokszor hallod forgatásokon, hogy „jó ez így”, mert nincs idő még egy felvételre. A Társas játékon nem lehetett azt mondani, hogy „jó ez így”, mert az HBO nem enged ki rosszat a kezéből. Szerintem ez a titka az egésznek.

SIMON KORNÉL

Lépten-nyomon ott volt a városban a plakátja. Akkor azt gondoltam, hogy ez komoly, ezt most tényleg nézni fogják.

GAZSÓ GYÖRGY

Elmesélem, én miért nem vagyok rajta a plakáton. Lent voltam az Őrségben, amikor felhívtak, hogy lesz valami fotózás a Társas játékkal kapcsolatban. Mondtam, itt vagyok 300 kilométerre Szalafőn, én most nem megyek fel Budapestre. Persze, ha tudtam volna, hogy ez a plakát 25x25 méteresben lesz kint a Deák tér sarkán, akkor felmegyek.

 

X. fejezet - „A második kicsit kattogósabb volt”

 

THURÓCZY SZABOLCS

A második évad már egy kicsit kattogósabb volt. Kicsit megerőszakoltabb volt a sztori, voltak ott már kevésbé magától értetődő természetességgel játszott jelenetek, de egyáltalán nem bánom, mert annak is jó hangulata volt.

BALSAI MÓNI

Szerintem nem volt rosszabb. Én például nagyon örültem, hogy Fekete Ernővel együtt játszhattam abban. 

fekete.jpg
Balsai Móni és Fekete Ernő a Társas játék második évadában

 

HERENDI GÁBOR

Egy kicsit lehúzta a kritika, de pont azt a részét, amit mi nagyon beharangoztunk, hogy ez az évad már saját fejlesztés. Ha titokban tartjuk, semmi bajuk nem lett volna a sztorival. Szerintem nem volt rosszabb a második évad, én nagyon szerettem azt is.

KOVÁCS PATRÍCIA

Azért nem mentem vissza a második évadra, mert terhes lettem. Az elején úgy volt, hogy meg tudjuk úgy csinálni a jeleneteimet, hogy nem látszik a hasam, de aztán elcsúszott a forgatás. Nyilvánvaló volt, hogy ez a karakter nem lehet terhes, és ha azt mondjuk, hogy meghízott, az se fog működni. (Kovács Patrícia szerepét Petrik Andrea vette át a második évadban - a szerk.)

laura.jpg
Laura 1 (Kovács Patrícia) és Laura 2 (Petrik Andrea) a Társas játék című sorozatban

 

DIVINYI RÉKA

A második évadot már nem én írtam. Kitaláltam, hogyan lehetne folytatni, de nem pont azt az ajánlatot kaptam, amire számítottam. Azt éreztem, ezt most el tudom engedni.

MARTINOVICS DORINA

Nagyon megijedtünk, hogy nem lesz folytatás, aztán rettentően örültünk, hogy mégis lett, és nagyon drukkoltunk, hogy legyen egy harmadik is. A színészek hihetetlen lobbiba fogtak, és nem azért, hogy szerepelhessünk, vagy kereshessünk még pénzt, hanem hogy dolgozhassunk még együtt. Mondták, hogy már nem tudják hova csavarni a sztorit. Mi hívogattunk mindenkit, mindenki a saját karakterére írt ötleteket, hogy mi történhetne vele a harmadik évadban. Én voltam az egyik nagy felbujtója ennek.

1_sjadunqz4untjr8fvtih3g.jpeg
Martinovics Dorina a Társas játék forgatásán

 

HERENDI GÁBOR

Nagyon szerettük volna folytatni, az HBO is akarta a harmadik évadot. Csak pletykákból tudom, hogy először magyar írókkal dolgoztak, aztán angolokat is bevontak, de minden verzió után elégedetlenség volt, aztán egy ponton föladták.

 

XI. fejezet - “Most nézlek, és olyan borzasztó vagy”

 

SIMON KORNÉL

Heti szinten jön valaki, hogy most néztük a Társas játékot, imádtuk, nem lesz folytatása? Kéthetente egyszer tutira előfordul.

00_tarsas_hi-res_still_0011.jpg
Simon Kornél a Társas játék című sorozatban

 

DIVINYI RÉKA

Nekem nem emlegetik annyit, mint Kornélnak. Viszonylag gyorsan feledésbe merül, hogy ki írt valamit. De nem élem meg ezt tragédiának, van, amikor kifejezetten hasznos.

MARTINOVICS DORINA

Hiába telt el majdnem tíz év, ha valaki felismer, akkor nagy valószínűséggel a Társas játék miatt ismer fel.

BALSAI MÓNI

Olyan jó, hogy elérhető a mai napig. Még mindig kapok olyan üzeneteket, hogy Úristen, most néztük, és mennyire jó. Közben meg nem avult el, időtlen.

00_tarsasjatek_ep05_hi-res_still_001.jpg
Balsai Móni és Pokorny Lia a Társas játék című sorozatban

 

GAZSÓ GYÖRGY

Most szólított le egy órája egy hatvanas házaspár a Fény utcai piacon, hogy "Művész úr, gratulálunk, láttuk a sorozatot, nagyszerű". Kiderült, a Társas játékra gondolnak. 

RÉTI ADRIENN

Rámírnak ismerősök, hogy most nézlek, és milyen borzasztó vagy. Akkor arra gondolok, hogy YES, ez sikerült.

TORNYI ILDIKÓ

Nagyon sok leszbikus jelölt be a Facebookon. Akkoriban nem nagyon facebookoztam, mert épp szültem, csak hónapokkal később mentem fel, és néztem, hogy jé, mennyi ember akar az ismerősöm lenni. Meg Móni mutatta, hogy valaki vágott egy egyveleget Dorka és Judit közös jeleneteiből, és felrakta a YouTube-ra. (Azóta több tucat Dorka/Judit videó került fel - a szerk.)

 

XII. fejezet - „Ha ellopják, nem tudták volna eladni”

 

SIMON KORNÉL

Miután lement a tévében az összes rész, az HBO meghívott minket egy elegáns étterembe, elmondták a nézettségi adatokat, meg a számokat, hogy ki mennyire szimpatikus. Karakterre lebontva megvolt, hogy kit mennyire szerettek a nézők. Azt hiszem, Balsai Móni figuráját szerették a legjobban, én nem voltam az élbolyban. 

BALSAI MÓNI

A nők közül az én karakterem volt a legkedveltebb. Pont a Magyar Színházban játszottam egy előadást, és az egyik HBO-főnök oda küldött nekem virágot gratulációképpen.

GAZSÓ GYÖRGY

A RAM Colosseumban volt egy Társas játék-díszbemutató, levetítették az első pár részt. Utána odajött hozzám az HBO kelet-európai regionális igazgatója, és azt mondta, higgyem el, ezután egy ország lesz szerelmes belém.

-go1_576_4.jpg
Gazsó György a Társas játék című sorozatban

 

THURÓCZY SZABOLCS

Volt egy iPad, amit kaptunk az HBO-tól, megdöbbentő forgatási ajándék volt. 2011-ről beszélünk. A hátuljába bele volt gravírozva, hogy Iván, tehát ha ellopják, nem tudták volna eladni. Nálunk nagyon sokáig nyúzták a gyerekek, majdnem nyolc évig ütötték-vágták. Kipurcant úgy egy éve.

BALSAI MÓNI

Az enyém még működik, de nem lehet használni, mert nem futnak rajta az új programok. Nagyon haragszom a világra emiatt.

SIMON KORNÉL

Rényi Dávid emblematikus kék, Fred Perry melegítőfelsőjét nekem adták a forgatás végén. Sokáig hordtam, nagyon szerettem.

01_tarsasjatek_ep01_hi-res_still_005.jpg
Simon Kornél és a legendás melegítőfelső a Társas játék című sorozatban

 

POKORNY LIA

Én elhoztam egy orrot a forgatásról, és most gondolkoztam is rajta, hogy vajon hol lehet. Azt hiszem, a gyerekem lenyúlta.

MARTINOVICS DORINA

Nem értek a divathoz, ezért a forgatásokon sokszor kikunyerálom a ruhát, ami tetszik. A Társas játékban volt egy fehér pólóm, amin piros hímzett szöveg volt elöl, az megvan a mai napig. Sok helyen meg kellett varrni, de még mindig hordom.

00_tarsas_jatek_e10_hi-res_still_01.jpg
Simon Kornál és Martinovics Dorina az említett pólójában a Társas játék című sorozatban

 

SIMON KORNÉL

Készült egy werkfilm, egy fal előtt ülve kellett nyilatkoznunk. Amikor egy hollywoodi film DVD-jén megnéztem egy ilyet, és azt magyarázták, hogy milyen fantasztikus volt a közös munka, mindig azt gondoltam, hogy ez csak PR-duma, a szájukba van adva, hogy mindent agyon kell dicsérni. És akkor egyszer csak ott ültem én is egy ilyen szituációban, és azon kaptam magam, hogy nem tudok semmi rosszat mondani, csak ömlengek, hogy ez is milyen jó volt, meg az is.

RÉTI ADRIENN

Olyan sokszor van, hogy olvasol egy forgatókönyvet, és elképzeled, hogy hú, ez milyen jó lesz, de aztán sajnos nem lesz olyan jó. Ez még annál is jobb lett, mint ahogy elképzeltem.

szerző: Varga Ferenc

Regisztrálj most, és egy hétig ingyen fogyaszthatod az HBO GO több ezer órányi tartalmait! Miután újra végignézted a Társas játékot, érdemes megpróbálkozni a másik kettő magyar gyártású HBO-sorozattal, a Terápiával és az Aranyélettel is.

https://recorder.blog.hu/2020/07/17/tarsas_jatek_ilyen_lett_minden_idok_egyik_legjobb_magyar_sorozata_a_tarsas_jatek
Így lett minden idők egyik legjobb magyar sorozata a Társas játék
süti beállítások módosítása