Kislemezpremier! Trafik: Délkelet

2020.06.16. 09:30, Gaines

trafik_koncert_nagy_balazs_krisztian_r_nagy_csilla.jpg

Tíz éve nem koncertező zenekar tért vissza a karanténidőszak után egy kislemez erejéig: az altrockos Trafik két régi, kiadatlan dalt bocsát közre. Premier!

trafik_delkelet_borito.jpgA zenekart R. Nagy Csilla énekes alapította a kétezres évek elején. A csapat közel fennállása során sok színpadon megfordult: a kisebb klubok mellett rendszeres fellépői voltak a Gödörnek, de játszottak az EFFOT-on és a Szigeten is, aztán 2010 környékén befejezték működésüket. Csilla az elválást követően szólóban rögzített néhány dalt, Nagy Balázs Krisztián gitárost pedig saját zenekaraiban (Negyvenkettő, Vörösfenyő) vagy a Cabaret Medranóban láthatjuk.

Áprilisban fölhívott Balázs – akivel az anyagot annak idején rögzítettük – hogy a számítógépén megtalálta a tizenöt éve felvett dalainkat, amik akkoriban a „fiókban” maradtak. Megbeszéltük, hogy most kiadjuk azokat, ha már ennyire ráérünk. Kiválasztottuk, hogy melyik számok kerüljenek a kislemezre: így összesen két dalt hagyományozunk az utókorra.” – mondta az énekes a lemezkiadás apropójáról. A bluesos hangulatú címadó dal, a Délkelet az állandó, kába ingázásról szól városok és pályaudvarok között valós illetve átvitt értelemben, a másik szám, az Álomba ringatva pedig – a hogy a címe is mutatja – az álmodozásról.

A két dalhoz külön is fűzött pár soros kommentárt Csilla:

Délkelet:

Amikor elköltöztem a szülővárosomból, Miskolcról, azt gondoltam, Budapest lesz az a város, ahol megtalálom a helyem. ahol kiteljesedhet az életem. Tizenhárom évig éltem Budapesten, ezalatt formálódtam olyanná, amilyen most vagyok. A Déli pályaudvarnál laktam, és hétvégeken mentem a Keletibe, ott szálltam fel a Miskolcra vivő vonatra. A dal egy sűrített életérzés, ahogyan abban az időben éreztem magam.

Álomba ringatva:

Nagyon szeretek álmodni. Sokszor előfordult már, hogy előre megálmodtam fontosabb eseményeket. Gyerekkoromban volt egy visszatérő álmom, amelyben repülni tudtam. Hihetetlenül felszabadító élmény volt a repülés! Nagyon vártam az estéket, hogy újra repülhessek. Amikor elkezdem a dallamokat összerakni a fejemben vagy a gitáron pengetve, magától jön a szöveg hozzá. Hasonlít az álmodáshoz, ami nem tervezhető, mint ahogy azt se tudatosan döntöttem el, hogy az álomról kell egy dalt írnom. Egyszerűen csak így történt. Mindig meglepetés számomra is, hogy miről fogok énekelni - nyilván azokról a dolgokról énekelek, amik éppen foglalkoztatnak vagy a lelkemben vannak, de ez sose tudatos, mindig kiszámíthatatlan.


halljuk is tehát a kétszámos kislemezt, ami egyébként a Trafik első lemeze, és valószínűleg egyben az utolsó is:

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_36.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/06/16/ep-premier_trafik_delkelet
Kislemezpremier! Trafik: Délkelet
süti beállítások módosítása