Klippremier! Lugosi Dániel: Magamnak

2020.06.01. 11:00, Gaines

magamnak.jpg

Lugosi Dániel többször is szerepelt már a Recorderen Polytrip formációjával, és beszélgettünk vele a Nirvana tribute zenekaráról is. Most szólóprojektjével debütál, az első személyes, magyar nyelvű dal nálunk hallható először!

A szólóprojekt gyökerei Lugosi gyerekkoráig nyúlnak vissza, 13 évesen kezdett magának írni dalokat, eleinte angol nyelven. "Mindig is a hangok érdekeltek legjobban, a szöveg számomra másodlagos volt, „csak” egy plusz hangszer, aminek a jelentését én találtam ki magamnak" - meséli az előadó. Aztán fejlődött az angolja, elkezdte lefordítani a dalszövegeket, majd nekiállt magyar szövegeket írni úgy, hogy a dal és a hangszerelés inspirálta. "Ezeket csak magamnak írogattam egy ideig, és bár mindig arról álmodtam, hogy zenekarral valósítom meg, egy 5 évvel ezelőtti pillanatban rájöttem, hogy van saját érzelmeimen alapuló mondanivalóm is. Ezek nagyon személyes dolgok, ráadásul magyarul íródtak, így nem férnek be a Polytrip világába."

A szólóprojekt nemcsak az alkotói folyamatban eredményezett nagy felismeréseket: "Azáltal, hogy egyedül csinálom, rá kellett jönnöm, hogy partnere, támogatója, biztatója lehetek saját magamnak, és egy csodálatos dolog. Most már tudom szeretni magamat és erre biztatnék mindenkit, akinek kétségei vannak. Sose vagyok egyedül. Soha. Mindig itt vagyok magamnak. Amit adni szeretnék ezekkel a dalokkal és üzenetekkel, azt mindenki le tudja magának fordítani és a saját világa szerint átélni. Néhány esetben úgy tűnhet, nincs kapcsolat a sorok között, de az érzelmi változások mégis összekapcsolják a szöveg szilánkjait és a tartalmat."

img_5837.jpg

Erről a magányról és magamba kapaszkodásról szól a Magamnak is, ami egy nap alatt született, 2015. december 25-én, 10 óra körül írta meg a számot, estére kész volt a szöveg, a hangszerelés, és fel is énekelte. "Úgy jött ki belőlem, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna. Mint egy levegővétel." A klip is hasonló spontaneitás jegyében született, és arról szól, hogy ha lelassítjuk a forgatagot, ami körülvesz minket, egyszerre szomorú és csodálatos gépezet tárul fel előttünk. "Bármilyen furán is hangzik, mindig foglalkoztatott, hogy mit láthat egy fazék, amikor telepakoljuk, mit láthat a fogaskerék egy órában, vagy milyen érzés lehet magamat végignézni egy teljesen más perspektívából. Kölcsönkértem Horpáczy Dávid barátomtól egy GoPro-t és 3 napig kísérletezgettünk vele, mire egy snittből megszületett ez a videó. Az utómunkában Szombath Máté segített."

A klipes dal egy körülbelül 10 számos album első előfutára, amelyen lesznek egyszálgitáros és poposabb, tábortüzesebb tételek, klasszikusgitáros-versmondós cirkuszi zene, álmainkról szóló instrumentális gyerekdal. Várhatóak közreműködők is olyan hangszereken, amiket Lugosi nem tud megszólaltatni, de egyébként a hangszerelés, a felvétel, a producerelés, a keverés és programozás is DIY munka eredménye. "Most erre van pénzem a karanténhelyzet miatt. De hát szegény ember vízzel főz (mint a videón is láthatjuk), és még mindig a zsíroskenyér tudja a legtöbbet. Szeretnék ezekkel a dolgokkal adni és opciót nyújtani valami másra, amit mindenki befogadhat. Olyasmire, ami nem csak üres szavakból álló óvodás mondókák halmaza egy modernizált környezetben, ahol arra sincs időnk, hogy megkérdezzük magunkat, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk."


lássuk akkor Lugosi Dániel első szólódalát, íme a Magamnak klipje:

Lugosi Dániel Facebook-oldala

fotó: Ulz Mátyás

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. 

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_30.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/06/01/klippremier_lugosi_daniel_magamnak
Klippremier! Lugosi Dániel: Magamnak
süti beállítások módosítása